ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειστά χαρτιά» κρατά η τρόικα

Θρίλερ με την δόση των 8,8 δισ. ευρώ

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και …συμφωνήσαμε: Μετά από δύο απανωτές αναβολές των συναντήσεων του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, στην τρίτη και … «φαρμακερή» που αναμένεται να γίνει σήμερα, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να κλείσει μια συμφωνία την οποία θα αξιολογήσει το άτυπο Eurogroup προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Θρίλερ με την δόση των 8,8 δισ. ευρώ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να πέσουν άμεσα υπογραφές, οι ελεγκτές δεν έχουν ακόμα απαντήσει αν θα εγκρίνουν «εδώ και τώρα» την αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, ξεχωριστά δηλαδή από τα υπόλοιπα 6 δισ. που πρέπει να εγκριθούν στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της 13ης Μαΐου.

Κλειστά χαρτιά από την τρόικα

Οι δανειστές ειδικά για τους φόρους ακινήτων εγείρουν ζητήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τους αρκούν οι δεσμεύσεις για τα έσοδα του 2013, που θεωρείται «μεταβατική χρονιά», αλλά αξιώνουν να τους παρουσιάσει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση και το σχέδιο για τη μορφή που θα έχει ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014! Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια νέες καθυστερήσεις και εμπόδια στην άμεση εκταμίευση των δόσεων.

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως φέτος ο στόχος έσοδα των 3,2 δισ. υπερκαλύπτεται κατά σχεδόν μισό δισ. αφού υπολογίζεται να εισπραχθούν:

* 1 δισ. ευρώ από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας  των ετών 2010-2011-2012-2013.

* 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.

* 1,3 δισ. ευρώ από το «Ενιαίο Φόρο» του 2013.

* 80-100 εκατ. ευρώ από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ από φόρους ακινήτων παρελθόντων οικονομικών ετών.

Η απώλεια εσόδων 200-250 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την οριζόντια μείωση 10% -15% των συντελεστών του «Ενιαίου Φόρου» του 2013 καλύπτεται σύμφωνα με το υπουργείο με:

* την αύξηση έως διπλασιασμό του συντελεστή φόρου που ίσχυσε για το ΕΕΤΗΔΕ στα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

* Τη φορολόγηση των ακινήτων που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο χωρίς να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ ή που απαλλάχθηκαν από ΤΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ με αποφάσεις των οικείων δήμων.

Σε καλό δρόμο η ρύθμιση για τα χρέη

Οριστικοποιείται πάντως, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο ρύθμισης για την αποπληρωμή χρεών εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται:

* Έκτακτη ρύθμιση από 36 έως 48 δόσεις (δεν έχει ακόμα απαντήσει αν τις δέχεται τελικά η Τρόικα) για όσα χρέη είχαν δημιουργηθεί έως 31-12-2012 σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία. Όλες τις δόσεις θα δικαιούνται όσοι υποβάλουν αίτηση υπαγωγής έως 30 Ιουνίου. Έτσι θα πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2016 (ή του 2017 αν ισχύσουν οι 48 δόσεις). Τον ίδιο μήνα το αργότερο θα λήγουν οι δόσεις, έστω και αν υποβάλουν αργότερα την αίτηση, αφού θα αφαιρείται μία δόση για κάθε μήνα καθυστέρησης (πχ 47 δόσεις για αιτήσεις που θα κατατεθούν τον Ιούλιο, 46 από τον Αύγουστο, 45 από Σεπτέμβριο του 2013 κλπ). Όλα τα χρέη θα κεφαλαιοποιούνται, οι μηνιαίες δόσεις θα είναι έντοκες αλλά θα δοθούν και εκπτώσεις στις προσαυξήσεις για τους συνεπείς. Όποιοι δεν μπουν στην ρύθμιση, θα κινδυνεύουν με αναγκαστικής εκτέλεσης, χωρίς να δίδεται πια άλλη ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποφύγει τις κατασχέσεις που θα καλείται να πληρώσει ολόκληρη την οφειλή του.

* Νέα «πάγια» ρύθμιση, χωρίς ημερομηνία λήξεως και με 12 δόσεις για όσα χρέη δημιουργούνται από την 1-1-2013. Η δυνατότητα για εξόφληση σε 15 ή 17 δόσεις για παράδειγμα που δίνουν σήμερα οι εφορίες όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει παρελθόν. Όλα τα χρέη στο μέλλον θα πρέπει να εξοφλούνται σε ένα χρόνο και δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, όσοι κάνουν χρήση της έκτακτης ρύθμισης με τις 48 δόσεις.

Ερωτηματικό για Δημόσιο

Η τύχη του σχεδίου για τις απολύσεις στο Δημόσιο είναι στον αέρα κυρίως λόγω των ενδοκυβερνητικών τριβών που υπάρχουν, ενώ η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» πιθανότατα πάει για πιο πίσω, ίσως αφού ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.