ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βροχή αιτημάτων

Σε αναζήτηση κεφαλαίων από… επιχειρηματίες οι Τράπεζες

Οι τράπεζες ζητούν κεφάλαια για να επιτύχουν την ιδιωτική συμμετοχή του 10% και να αποφύγουν την ολοκληρωτική συμμετοχή του ΤΧΣ.

Σε αναζήτηση κεφαλαίων από… επιχειρηματίες οι Τράπεζες

Βροχή αιτημάτων ...από τράπεζες δέχονται επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη κατάσταση καθώς οι τράπεζες είναι αυτές που παρέχουν κεφάλαια και οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που ζητούν για χρηματοδότηση! Ωστόσο η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα οδηγεί σε μια ...αντιστροφή των ρόλων! Αυτή τη φορά οι τράπεζες που εκλιπαρούν  για κεφάλαια προκειμένου να επιτύχουν την ιδιωτική συμμετοχή του 10% και να αποφύγουν την ολοκληρωτική συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχετικά αιτήματα σε μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς ομίλου έχουν απευθύνει όλες οι συστημικές τράπεζες: η Εθνική, η Eurobank, η Alpha και η Τράπεζα Πειραιώς. Συνολικά οι κεφαλαιακές ανάγκες των παραπάνω τραπεζών ανέρχονται σε 28 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Εθνική στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης χρειάζεται 9,756 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν με την έκδοση CoCo’s ενώ τα 7,856 δισ. με την έκδοση μετοχών (εκ των οποίων το 10% δηλαδή 785 εκατ. ευρώ πρέπει να καλυφθεί με ιδιωτική συμμετοχή).

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank έχουν προσδιοριστεί σε 5,8 δισ. ευρώ ενώ η τράπεζα μπορεί να εκδώσει CoCo’s έως 1,7 δισ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς έχουν προσδιοριστεί σε 7,3 δις. ευρώ ενώ η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση CoCo’s μέχρι 2 δις. ευρώ.

Πως αντιδρούν οι επιχειρηματίες

Με αμηχανία αντιδρούν οι επιχειρηματίες στα αιτήματα των τραπεζών για την συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου. Όπως σημειώνουν στο Matrix24 επιχειρηματίες που συζήτησαν με τις διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς δεν θέλουν να αρνηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, στις τράπεζες –με τις οποίες συνεργάζονται χρόνια- από την άλλη όμως δεν μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά χρήματα και μάλιστα με όρους που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καθόλου ελκυστικοί για τους ιδιώτες επενδυτές.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.