ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πούτιν-Κέρι

Με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία

Στον απόηχο των δύο επιδρομών από την ισραηλινή αεροπορία κατά στόχων στο έδαφος της Συρίας, αλλά και των  συγκεχυμένων πληροφοριών  περί χρήσης χημικών όπλων στην περιοχή, Ρωσία και ΗΠΑ συζητούν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.  

Με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία

Το ακανθώδες ζήτημα της Συρίας αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, ο οποίος σήμερα, Τρίτη πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται στον απόηχο δύο επιδρομών από την ισραηλινή αεροπορία κατά στόχων στο έδαφος της Συρίας. Λίγο αργότερα, η Δαμασκός έστελνε μήνυμα πολέμου, προειδοποιώντας για αντίποινα.  Παράλληλα δε, μαίνεται ένας πόλεμος διαρροών για χρήση χημικών όπλων. Αρχικά, ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν πως από θύματα και γιατρούς έχουν ισχυρές  υποψίες πως αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν. Στη συνέχεια, Ουάσιγκτον αλλά και Λονδίνο ανέφεραν ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν, η χρήση χημικών όπλων έγινε από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Καμία από τις δύο πλευρές πάντως, δεν παρουσιάζουν οριστικές αποδείξεις.

Σήμερα, στην Μόσχα, η συνάντηση Πούτιν-Κέρι αποτελεί, σύμφωνα και με αμερικανό αξιωματούχο μία «φανταστική ευκαιρία» για να τεθεί επί τάπητος συνολικά η διμερής σχέση μεταξύ των δύο κρατών. Πέραν της Συρίας, οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας.

Ανησυχεί η Αθήνα  

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία  την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία και εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο «η συνεχιζόμενη αιματοχυσία και η απουσία άμεσων προοπτικών διεξόδου από την κρίση», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις» να διαχύσουν τη σύρραξη, εκτός των συνόρων της Συρίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης υπογραμμίζεται ότι «από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έχει διακηρύξει, ως θέση αρχής, την ανάγκη άμεσης έναρξης πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση του Συριακού ζητήματος, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον στη χώρα, εντός του οποίου τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων - συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των Χριστιανών - θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένα και σεβαστά».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.