ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεί να «ωριμάσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον…

«Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» για φρέσκο χρήμα στην αγορά

Η θηλιά σφίγγει γύρω από τα νοικοκυριά και η ελπίδα να πέσει «φρέσκο χρήμα» στην αγορά φαντάζει μακρινή: Ναι μεν το ενδιαφέρων Ρώσων, Κινέζων και Αζέρων δίνει άλλη προοπτική, αλλά υπολογίζεται πως θα χρειαστεί σχεδόν ένας χρόνος για να δει η χώρα «ζεστό χρήμα» και επενδύσεις από αυτές τις αγορές.

«Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» για φρέσκο χρήμα στην αγορά

Του Βαγγέλη Δουράκη

Την ίδια ώρα, με ρυθμό πολυβόλου αυξάνονται μήνα με τον μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς τις εφορίες, από φόρο εισοδήματος και φόρο ακίνητης περιουσίας:  Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πέρα από τα «παλιά» χρέη (έως 31/12/2012) που διαμορφώνονται στα 54,9 δισ. ευρώ, με τη συμπλήρωση του πρώτου 4μήνου είχαν προστεθεί άλλα 3,095 δισ. ευρώ νέων οφειλών, με το πιο ανησυχητικό στοιχείο να αφορά στην αύξηση τους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο (2,178 δισ. ευρώ στο 3μηνο)!

Δεδομένου ότι αυτή την περίοδο υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις και καταφθάνει και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ δύσκολα θα αναστραφεί η εικόνα..

Η Αθήνα για να σωθεί η παρτίδα χρειάζεται «ζεστό  χρήμα» στην αγορά, εάν θέλει να σώσει την παρτίδα: Τα ταξίδια του Πρωθυπουργού σε Κίνα, Αζερμπαϊτζάν και το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσία για τις εταιρείες φυσικού αερίου, δημιουργούν προσδοκίες, όμως δύσκολα θα δούμε το χρώμα του ζεστού χρήματος –από τους όποιους διαγωνισμούς- και επενδύσεις πριν από τα μέσα του 2014!!

Ήδη η Κυβέρνηση είχε ποντάρει για «φρέσκο χρήμα» στην μετά ανακεφαλαιοποίησης εποχή, το «ξεπάγωμα» κοινοτικών κονδυλίων και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της προς τρίτους, αλλά προς το παρόν η ύφεση μας συνοδεύει.

Όμως η ανακεφαλαιοποίηση ακόμη «τρέχει» και οι κρουνοί των δανειοδοτήσεων δεν θα ανοίξουν τόσο εύκολα, αλλά ενδεχομένως η ολοκλήρωση της διαδικασίας να συμβάλλει στην ταχύτερη απεμπλοκή πόρων από την Ευρώπη.

Και στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων γίνεται προσπάθεια να πέφτουν ταχύτερα τα χρήματα στην αγορά, όμως μέχρι τώρα σχεδόν τα μισά από τα κονδύλια που εγκρίνονται φτάνουν στους δικαιούχους.

Στοίχημα πλέον συνιστά η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης που μπορεί να αποφέρει άμεσα έσοδα (υπολογίζεται περίπου 1 δισ. ευρώ επιπλέον), αλλά μέχρι το τέλος της σεζόν… οπότε «ραντεβού τον Σεπτέμβρη»!

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.