ΚΟΣΜΟΣ

«Δύο μέτρα και τα δύο σταθμά»

Επικρίσεις Ερντογάν στη Δύση για Μόρσι

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει καταστεί ένας από τους σφοδρότερους επικριτές σε διεθνές επίπεδο αυτού που αποκαλεί «απαράδεκτο πραξικόπημα» στην Αίγυπτο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Επικρίσεις Ερντογάν στη Δύση για Μόρσι

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα δυτικά και αραβικά κράτη πως εφαρμόζουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» διότι δεν καταδίκασαν την ανατροπή από το στρατό του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα του οποίου –όπως και το κόμμα του Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή–, αποτελεί την κύρια έκφανση του πολιτικού ισλάμ στη χώρα.

«Αν και οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την απομάκρυνση του Μόρσι και ζήτησαν να επιστρέψει η χώρα στη δημοκρατική διαδικασία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αποφύγει να κάνουν λόγο περί πραξικοπήματος, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι Ουάσινγκτον, όπως και οι Βρυξέλλες, θα ήταν αναγκασμένες να επιβάλουν κυρώσεις. Άλλα αραβικά κράτη ουσιαστικά πανηγύρισαν την ανατροπή του Μόρσι» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

«Χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την δημοκρατία και ενδιαφέρονται γι' αυτήν δεν θα έπρεπε να εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε τέτοιου είδους γεγονότα. . . θα έπρεπε να το λένε ότι συμβαίνει κάτι κακό όταν συμβαίνει κάτι κακό», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε δυτικούς, άραβες και άλλους ξένους πρεσβευτές αργά χθες. «Εκείνοι οι οποίοι εκθειάζουν την δημοκρατία όταν συναντώνται μαζί μας, που μας λένε ότι "δεν μπορεί να συμβιβάζεται κανείς όσον αφορά την δημοκρατία", ας δείξουν το ανάστημά τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν απαίτησε να μάθει γιατί η διεθνής κοινότητα παρέμεινε σιωπηλή για το γεγονός ότι τουλάχιστον 99 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ανατράπηκε ο Μόρσι, οι μισοί και πλέον όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ισλαμιστών διαδηλωτών την 8η Ιουλίου.

«Γιατί δεν μιλάτε; Εμπρός, μιλήστε εναντίον αυτού του γεγονότος. Δεν υπάρχει λόγος να είστε επαμφοτερίζοντες. Αν δεν μιλήσετε εδώ, πότε θα μιλήσετε;», είπε.

Οι Αιγύπτιοι είχαν υποδεχθεί τον Ερντογάν σαν ήρωα στην πλατεία Ταχρίρ το 2011, όταν έγινε ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που διεμήνυσαν στον Χόσνι Μουμπάρακ ότι η εξουσία του είχε τελειώσει.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Επικρίσεις Ερντογάν στη Δύση για Μόρσι - Inside News! - Inside News! 19/07/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.