ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις Τράπεζες

Αισιοδοξία για το νέο Stress Test

Σε ανοιχτή επικοινωνία οι διοικήσεις των τραπεζών με την  BlackRock. Μέχρι το τέλος Αυγούστου σε συνεργασία με την τρόικα θα αποφασιστεί η μεθοδολογία της άσκησης.

Αισιοδοξία για το νέο Stress Test

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα stress test από τα οποία θα «περάσουν» οι εγχώριες τράπεζες. Οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών βρίσκονται σε ανοιχτεί επικοινωνία με την BlackRock στέλνοντας πρόσθετα και συμπληρωματικά στοιχεία που ζητά η αμερικανική εταιρία.

Τα στοιχεία η BlackRock θα τα επεξεργαστεί για διάστημα περίπου δύο μηνών, και θα προτείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις τράπεζες τις βέλτιστες πρακτικές για την διαχείριση των καθυστερήσεων.
Παράλληλα οι τράπεζες έχουν καταθέσει στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια δανείων τους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της προ προβλέψεων κερδοφορίας καθώς και τις εκτιμήσεις τους για τα οφέλη που θα δημιουργηθούν από τις συνέργειες λόγω των εξαγορών - συγχωνεύσεων. H BlackRock θα επεξεργαστεί τα στοιχεία το φθινόπωρο και το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα της άσκησης.
Το κρίσιμο για τις τράπεζες είναι η μεθοδολογία. Δηλαδή το ποιες παραδοχές θα χρησιμοποιηθούν, σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας, την εξέλιξη της ανεργίας κ.α. με βάση τις οποίες θα εξεταστεί η ανθεκτικότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών στα νέα μακροοικονομικά δεδομένα. Η ΤτΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσουν, μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη μεθοδολογία της άσκησης με την οποία θα εξεταστεί η ποιότητα του ενεργητικού και η επιπτώσεις στην ποιότητα δανείων σε ορίζοντα τριετίας.

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της άσκησης. Εκτιμούν ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα είναι αισθητά ηπιότερες σε σχέση με το προηγούμενο stress test δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας έχει ολοκληρωθεί. Σημειώνουν ότι εφόσον συνεχιστεί ομαλά η υλοποίηση του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων τότε το πιθανότερο είναι η οικονομία να επανέλθει σταδιακά σε ανοδική τροχιά εξέλιξη που θα έχει ευεργετική επίδραση στην ποιότητα των δανείων. Υπογραμμίζουν ότι τα τελευταία τρίμηνα καταγράφεται σαφή βελτίωση των συνθηκών καθώς ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε σταθερή πτώση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.