ΚΟΣΜΟΣ

Συνάδελφός του τον κατηγορεί για λογοκλοπή

Ποιον αντιγράφει ο Κρούγκμαν;

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο άνθρωπος που κάθε του κουβέντα γίνεται είδηση, κατηγορείται για λογοκλοπή!

Ποιον αντιγράφει ο Κρούγκμαν;

Ο συνάδελφός του, καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου UCLA, Ρότζερ Φάρμερ δημοσιοποίησε μια επιστολή του προς αυτόν στις 13 Αυγούστου, κατηγορώντας τον ότι κλέβει ιδέες. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ίσως να έχετε διαβάσει κάποιες πρόσφατες εργασίες μου. Ίσως όχι. Συμπεραίνω πάντως ότι πρέπει να τις γνωρίζετε, καθώς στη στήλη σας συχνά επιλέγετε θέματα που είναι τα ίδια με τα γραπτά μου, και μάλιστα μία ή δύο μέρες αφότου οι εργασίες μου δημοσιευτούν. Ίσως αυτό να οφείλεται στη νεράιδα των συμπτώσεων...» Ακόμη ο Φάρμερ υπογραμμίζει πως στο παρελθόν είχε αποσιωπήσει τις «πνευματικές διαφωνίες» του με τον Κρούγκμαν, όμως αυτήν τη φορά αποφάσισε να τις δημοσιοποιήσει όταν ο νομπελίστας φάνηκε να χρησιμοποιεί ιδέες από μία από τις πρόσφατες εργασίες του Φάρμερ χωρίς να κάνει σωστές αναφορές στις πηγές.

Ο Κρούγκμαν πέντε μέρες αργότερα αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας τα γραπτά του Φάρμερ ακατανόητα! «Δοκίμασα μερικές φορές, όμως το βρήκα πολύ δύσκολο να εμβαθύνω και εγκατέλειψα - και αρκετοί άλλοι οικονομολόγοι με τους οποίους έχω μιλήσει είχαν κάνει ακριβώς το ίδιο» σημείωσε ο Κρούγκμαν  και συμπλήρωσε πως «το να γράφει κανείς για οικονομικά είναι πολύ δύσκολο. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να καταλάβουν οποιαδήποτε θεωρία αν δεν συνοδεύεται από κάποιο παράδειγμα, έτσι ώστε να αισθανθούν πως αξίζει να διαβάσουν μέχρι τέλους αυτό που διαβάζουν».

Ο Κρούγκμαν έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν πάντως από συναδέλφους του. Πρόσφατα δύο καθηγητές του Χάρβαρντ τον κατηγόρησαν πως τους άσκησε κριτική για μελέτη τους σε βαθμό κακοήθειας, που στρεφόταν κυρίως σε αυτούς παρά στη δουλειά τους, αναφερόμενοι προφανώς και στον χαρακτηρισμό του «το ζευγάρι της γελοιότητας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.