ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με το Μνημόνιο

Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank

Μέχρι τέλος Μαρτίου 2014 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση σημαντικού ποσοστού της τράπεζας σε ξένο επενδυτή.

 

Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank

Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση σημαντικού ποσοστού των μετοχών της Eurobank ως το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο η είσοδος των επενδυτών πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να ευνοεί όσους επενδυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν πλειοψηφικό μερίδιο της τράπεζας στο μέλλον. Με άλλα λόγια στόχος είναι να «κοπούν» από τη διαδικασία τα διάφορα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια (hedge funds).

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι το σε ποια τιμή θα διατεθεί το πακέτο της Eurobank. Θεωρητικά όλοι επιθυμούν την άμεση πώληση της τράπεζας, ωστόσο δεδομένου ότι η τρέχουσα αξία της τράπεζας είναι κατά πολύ χαμηλότερη των κεφαλαίων που τοποθέτησε το ΤΧΣ, πολλοί φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Οι φόβοι για αντιδράσεις, καταγγελίες και σκανδαλολογία είναι βάσιμοι. Για να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου η τιμή θα πρέπει να καθοριστεί από την αγορά, δηλαδή, σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη της τιμής προηγούμενης ΑΜΚ.

Πηγές του ΤΧΣ επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν είναι να γίνει γρήγορα μια αύξηση κεφαλαίου σε χαμηλή τιμή για να συμμετάσχουν κάποιοι ξένοι, που θα είναι κυρίως βραχυχρόνια κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), αλλά να υπάρξει ουσιαστικό, στρατηγικό, επενδυτικό ενδιαφέρον για την τράπεζα.

 

Τα σχέδια της Eurobank

Η νέα διοίκηση της Eurobank, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, αλλά και να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικά θετικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα και τον τραπεζικό κλάδο, πιέζει τόσο το ΤΧΣ όσο και την DG Comp να δώσουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το γρηγορότερο στην αύξηση κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τo ζήτημα για την ποιότητα των επενδυτών, πηγές της τράπεζας υπενθυμίζουν ότι και στις αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης συμμετείχαν κυρίως επενδυτές με βραχυχρόνιο ορίζοντα. Αλλωστε στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και με δεδομένη την εύθραυστη πολιτική συγκυρία, είναι πολύ δύσκολο να έρθουν μεγάλοι, «καθιερωμένοι», επενδυτές. Η δυστοκία αυτή αποτυπώθηκε τόσο στην πώληση του ΟΠΑΠ όσο και στην ανεπιτυχή προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τριών συστημικών τραπεζών δημιούργησε αισιοδοξία και προσδοκίες οδηγώντας σε σημαντική άνοδο των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α. Παράλληλα η συμμετοχή ξένων επενδυτών αναθέρμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον και είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται ξανά εκθέσεις επενδυτικών οίκων για τον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα αρκετά αισιόδοξες. Υπογραμμίζουν ότι η θετική συγκυρία αποτελεί χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί δεδομένου ότι η κατάσταση στις αγορές μπορεί να αλλάξει.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από τις επαφές Eurobank - ΤΧΣ και DG Comp φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα η τιμή της αύξησης κεφαλαίου -όποτε αυτή πραγματοποιηθεί- να γίνει σε επίπεδα αποδεκτά από την αγορά. Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι η περαιτέρω εισροή ξένων κεφαλαίων μέσω Eurobank, εκτός από το γεγονός ότι θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά. Έτσι, μια περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων των εγχώριων τραπεζών θα είχε άμεση θετική επίδραση στο ΤΧΣ το οποίο αποτελεί τον βασικό μέτοχο και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.