ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνεται ο συντελεστής επί της αξίας των ακινήτων

Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα

Προς νομιμοποίηση οδεύουν με μια απλή αίτηση περισσότερα από 1 εκατομμύριο ακίνητα που είχαν ήδη υπαχθεί κατά το παρελθόν στους νόμους Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Τίνας Μπιρμπίλη.

Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα

Σύμφωνα λοιπόν, με το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν καταβάλει πρόστιμα κατά την ένταξή τους στους εν λόγω νόμους, οφείλουν να εναρμονιστούν προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα σε πωλήσεις και μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μάλιστα, έχει ενεργοποιηθεί ήδη η ηλεκτρονική φόρμα για την κατάθεση των δηλώσεων.

Η διαδικασία νομιμοποίησης για απλά κτήρια θα πραγματοποιείται μέσω ιδιώτη μηχανικού που καλείται να καταγράψει τη στατική επάρκεια των αυθαιρέτων, με πρόσθετη αμοιβή η οποία ορίζεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, με οικονομική επιβάρυνση θα επιφορτιστούν όσοι είχαν προχωρήσει κατά το παρελθόν σε τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων.

Συγκεκριμένα, το ποσό θα κυμαίνεται από 500 ευρώ –για τις συνηθισμένες υπερβάσεις- ,έως 4.000 ευρώ για υπερβάσεις άνω των 4.000 τ.μ.

Παράλληλα, διευκολύνονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων , καθώς η συμφωνία με την τρόικα επέφερε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 3% επί της αξίας του ακινήτου με την άφιξη του καινούριου έτους.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η αλλαγή στη φορολόγηση ακινήτων από την τρόικα , θέτει επί τάπητος το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων παρέχοντας έκπτωση 50% σε διαπιστωμένες περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής του.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να μην αλλάζει –τουλάχιστον και το 2014- η μείωση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να διαρρέουν τη μείωση από 30-50% του αφορολόγητου γονικών παροχών για κατοικίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.