ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Πιέσεις για αλλαγές στους όρους των warrants

Οι τράπεζες ζητούν η άσκηση των δικαιωμάτων να γίνει σε επίπεδα ανάλογα της χρηματιστηριακής τιμής και όχι στην προκαθορισμένη τιμή – Στόχος η προσέλκυση επενδυτών.

Πιέσεις για αλλαγές στους όρους των warrants

«Παράθυρο» για την άσκηση των warrants σε χαμηλότερες, από τις καθορισμένες τιμές αναζητούν οι τράπεζες, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν τις αρχές και την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σημείωμα της Citi μετά από επαφές που είχαν στελέχη της με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και πολιτικών αναφέρεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες για την αναθεώρηση των όρων των warrants οι οποίες ωστόσο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με το σημείωμα αρκετές τράπεζες θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στους όρους των warrants ώστε οι επενδυτές να τα ασκήσουν νωρίτερα. Η Citi εκτιμά ότι η όλη διαδικασία θα απαιτήσει αρκετούς μήνες ώστε να οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Μαζί με τις τράπεζες ισχυρές πιέσεις για την αλλαγή των όρων των warrants ασκουν και ξένα χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ζητούν να επιτραπεί να γίνει άσκηση των δικαιωμάτων μέσω διαδικασίας που θα επιτρέπει στους κατόχους να τα ασκήσουν χαμηλότερες των προκαθορισμένων τιμών.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι η ανάγκη για την όσο το δυνατό γρηγορότερη επιστροφή των συστημικών τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι όπως στην περίπτωση της Εurobank το ΤΧΣ θα προχωρήσει στην πώληση της τράπεζας σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη των κεφαλαίων που διέθεσε για την ανακεφαλαιοποίηση έτσι και με τις άλλες συστημικές τράπεζες, όπου οι ιδιώτες κάλυψαν τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποχώρηση του δημόσιου τομέα. Όπως σημειώνουν αυτή τη στιγμή υπάρχει ανέλπιστα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό τομέα από το εξωτερικό και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την άμεση ιδιωτικοποίηση του κλάδου. Εκτιμούν ότι οι αρχές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την μεγάλη ευκαιρία που δημιουργείται καθώς η μαζική είσοδος ξένων κεφαλαίων στις εγχώριες συστημικές τράπεζες θα αποτελούσε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά κυρίως για την εγχώρια οικονομία και τις προοπτικές της χώρας. Τονίζουν ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω τις απώλειες του ΤΧΣ από την διάθεση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό του σε λίγο χαμηλότερες τιμές των καθορισμένων. Τέλος προειδοποιούν ότι το θετικό κλίμα για τη χώρα ή τη διεθνή οικονομία δεν είναι δεδομένα και αν κάτι προκαλέσει την ανατροπή του θετικού κλίματος τότε το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί γρήγορα να εξανεμιστεί.

Οι τράπεζες ζητούν αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η άμεση άσκηση των δικαιωμάτων με παρόμοιο τρόπο που μπορεί να γίνει η Άτακτη Άσκηση των δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο τα δικαιώματα μπορούν να ασκηθούν σε 9 περιόδους (κάθε έξι μήνες). Μέχρι να περάσουν 36 μήνες από την ημερομηνία εισαγωγής των warrants το ΤΧΣ δεν έχει δικαίωμα να μεταβιβάσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants. Ωστόσο μετά την πάροδο 36 μηνών το ΤΧΣ μπορεί να προχωρήσει στην πώληση warrants αφού προηγουμένως έχει καλέσει τους κατόχους των warrants να αποκτήσουν τις προς μεταβίβαση μετοχές σε τιμή ίση ή κατώτερη από την προκαθορισμένη στο τρίτο έτος τιμή άσκησης του δικαιώματος ή από την μέση τιμή της μετοχής των 50 ημερών που προηγείται της γνωστοποίησης της πρόθεσης του ταμείου. Δηλαδή, με την Άτακτη Άσκηση ήδη υπάρχει ένα παράθυρο για την άσκηση των δικαιωμάτων στην τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή η οποία μπορεί να διαμορφώνεται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα της προκαθορισμένης τιμής άσκησης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.