ΕΛΛΑΔΑ

Προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών

Αυστηρότερες διαδικασίες για εκπρόθεσμη δήλωση γέννησης

Να αυστηροποιήσουν τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις γέννησης, ζητά το υπουργείο Εσωτερικών, με εντολή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυστηρότερες διαδικασίες για εκπρόθεσμη δήλωση γέννησης

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ζητούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου να επανεξετάσουν τη δυνατότητα επαναφοράς της ρύθμισης για χορήγηση άδειας από τον Εισαγγελέα στις περιπτώσεις καταχώρισης εκπρόθεσμης δήλωσης γέννησης, σε συνδυασμό με την πρόταση η γέννηση που γίνεται -χωρίς την παρουσία γιατρού ή μαίας- να δηλώνεται μόνον κατόπιν άδειας του αρμόδιου Εισαγγελέα ή Ειρηνοδίκη.

Επίσης, συστήνεται η επαναφορά της προισχύουσας διαδικασίας, όσον αφορά την είσπραξη προστίμων σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης δήλωσης γέννησης, σύμφωνα με την οποία πρόστιμα θα εισπράττονται διά της υποβολής ισόποσων παραβόλων που επισυνάπτονται στη δήλωση της γέννησης στο Ληξιαρχείο, πριν την έκδοση της αντίστοιχης ληξιαρχικής πράξης.

Από τις υπηρεσίες ζητείται να εισάγουν δικλείδες διασφάλισης της ορθότητας των στοιχείων που εισάγονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Ληξιαρχικών Πράξεων και να διασφαλισθεί ότι η παραλαβή και η συμπλήρωση των ληξιαρχικών πράξεων με πλήρη και ακριβή στοιχεία θα γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο και σε κάθε περίπτωση θα εκπληρώνεται η υποχρέωση δειγματοληπτικού ελέγχου ως προς την εξακρίβωση της ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών, σε προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου θα εισαχθεί διάταξη που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της μητρότητας κάθε νεογέννητου παιδιού. Για όσα παιδιά γεννιούνται σε μαιευτήριο θα χρειάζεται πιστοποίηση από τον/την μαιευτήρα και το νοσοκομείο. Για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται «η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας της Ιατρικής και του Δικαίου» (εξέταση DNA).

Δήλωση Μητσοτάκη-Καμίνη

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν «με αμείωτη ένταση την προσπάθεια εντοπισμού και παραδειγματικής τιμωρίας» όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση των ψευδών, εκπρόθεσμων δηλώσεων γεννήσεων, δηλώνουν με ανακοινώσεις τους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.

Σε κοινή ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι «η εποχή της αδράνειας και της ατιμωρησίας ανήκει το παρελθόν» και προσθέτει ότι «οι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας της διοικητικής δράσης επεκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι στην προσπάθεια μας αυτή βρίσκουμε συμμάχους και από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι πρέπει να καλυφθούν τα νομικά κενά που υπάρχουν στο καθεστώς των εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης και ότι ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας του ληξιαρχείου αλλά και όλων των υπηρεσιών του, στην κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη και της διαφάνειας.

«Την ίδια ευαισθησία στο θέμα της διαφάνειας και τον ίδιο σεβασμό απέναντι στον πολίτη είναι απαραίτητο να επιδεικνύει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης. Η παρούσα κρίση δεν επιτρέπεται να μας οδηγήσει στην υποβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη, αντίθετα πρέπει να μας αφυπνίσει. Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να αλλάξουμε, να αλλάξουν όλα όσα μας έφεραν εδώ» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.