ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 10% με 12%

Σους λογαριασμούς Απριλίου οι μειώσεις στο φυσικό αέριο

Από τους λογαριασμούς του Απριλίου θα περάσουν στην κατανάλωση οι μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου εφόσον υπογράφει η συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom μέσα στον Μάρτιο.

Σους λογαριασμούς Απριλίου οι μειώσεις στο φυσικό αέριο

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι η μείωση για τους καταναλωτές θα είναι της τάξης 10% με 12% και υποστήριξε ότι επειδή η έκπτωση θα ισχύει αναδρομικά (από την 1η Ιουλίου του 2013) «θα υπάρξει μια μεγάλη ανάσα για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις».

Ο ίδιος τόνισε πως το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι πάνω από 220 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Η τιμή του φυσικού αερίου έχει τεραστία σημασία στο κόστος της βιομηχανίας κάτι που ζητούσαν οι βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης που είναι και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη συμφωνία, θα μειωθεί και η ρήτρα μέσω της οποίας η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερα χρήματα αν παραλαμβάνει λιγότερες ποσότητες καυσίμου.

Θα προηγηθεί έγκριση της συμφωνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ.

Να σημειωθεί ότι η ελάφρυνση τελικά δεν θα είναι στο 15%, όπως συμφωνήθηκε, γιατί η ρωσική εταιρεία δεν είναι ο μοναδικός προμηθευτής της Ελλάδας.

Να τονιστεί ότι η συμφωνία έχει σε πρώτη φάση ισχύ μέχρι και το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη έπειτα από δύο χρόνια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.