ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μ. Μακόναχι και Κ. Μπλάνσετ για τους α΄ ρόλους

Η ταινία «12 χρόνια σκλάβος» πήρε το Όσκαρ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:00 Σε μια λαμπρή τελετή, η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, απένειμε τα φετινά 86α βραβεία Όσκαρ. To «12 χρόνια σκλάβος» αναδείχθηκε καλύτερη ταινία ενώ το Gravity κέρδισε επτά συνολικά βραβεία Όσκαρ.

Η ταινία «12 χρόνια σκλάβος» πήρε το Όσκαρ

«Σε όλους αξίζει όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά να ζουν. Αυτό ήταν το μήνυμα του Σόλομον» είπε ο Στιβ ΜακΚουίν, παραλαμβάνοντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία του απέσπασε τρία Όσκαρ. Τρία Όσκαρ συγκέντρωσε και το Dallas Buyers Club.

oskar3

Ο 52χρονος Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία του Gravity, στην οποία πρωταγωνιστούν η Σάντρα Μπούλοκ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Ο Μάθιου Μακόναχι απέσπασε το Όσκαρ α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Dallas Buyers Club». Όπως δήλωσε «όταν ήμουν 15 χρονών με ρώτησαν ποιος είναι ο ήρωάς μου. Είπα ο εαυτός μου σε δέκα χρόνια, αυτόν προσπαθώ να φτάσω. Δέκα χρόνια μετά με ξαναρώτησε: Τον έφτασες τον ήρωά σου; Όχι, ακόμα τον κυνηγάω, του απάντησα. Από τότε, κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα κυνηγάω κάποιον: τον εαυτό μου. Τουλάχιστον έχω κάποιον να κυνηγάω».

H Κέιτ Μπλάνσετ απέσπασε το Όσκαρ α΄γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Θλιμμένη Τζάσμιν» (Blue Jasmine).

Η ηθοποιός Λουπίτα Νιόνγκο κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερου Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην αντιρατσιστική ταινία «12 χρόνια σκλάβος». Για την 31χρονη γεννημένη στο Μεξικό αλλά με καταγωγή από την Κένυα ηθοποιό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ στην καριέρα της.

«Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι όλη αυτή η χαρά στη ζωή μας συνδέεται με τα τόσα βάσανα», είπε η νεαρή ηθοποιός εμφανώς πολύ συγκινημένη κατά την παραλαβή του περίφημου αγαλματιδίου. «Όταν κοιτάζω αυτό το χρυσό αγαλματίδιο, λέω στον εαυτό μου και σε κάθε παιδί, δεν έχει σημασία από πού έρχεσαι, τα όνειρά σας μπορεί να γίνουν πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Με το συγκλονιστικό της ρόλο όπως αποδείχτηκε και από την αποδοχή της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου η Λουπίτα Νιονγκό πέρασε μέσα σε λίγους μήνες από την απόλυτη ανωνυμία στην τεράστια φήμη, συγκεντρώνοντας πλήθος βραβείων.

Η Νιονγκό επικράτησε στην κατηγορία Β΄ γυναικείος ρόλος των Σάλι Χόκινς ("Θλιμμένη Τζάσμιν"), Τζένιφερ Λόρενς ("Οδηγός διαπλοκής"), Λουπίτα Νιόνγκο ("12 χρόνια σκλάβος"), Τζούλια Ρόμπερτς ("Αύγουστος"), Τζουν Σκουίμπ ("Νεμπράσκα").

Ο ηθοποιός Τζάρεντ Λέτο κατέκτησε το Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Dallas Buyers Club" κατά τη διάρκεια της απονομής των φετινών βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου που γίνεται στο Λος Άντζελες.

Παραλαμβάνοντας το περίφημο αγαλματίδιο ο Λέτο το αφιέρωσε στην Ουκρανία και στα εκατομμύρια θύματα του AIDS.

« Σε όλους τους ονειροπόλους στον κόσμο, οι οποίοι παρακολουθούν απόψε, σε μέρη όπως η Ουκρανία ή η Βενεζουέλα, θέλω να τους πω ότι είμαστε εδώ», είπε ο ηθοποιός αφιερώνοντας το βραβείο επίσης και « στα 36 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν χάσει τη μάχη κατά του AIDS».

«Και για όλους εκείνους που έχουν νιώσει ποτέ την αδικία γι 'αυτό που είναι και που τους αρέσει, είμαι εδώ απόψε κόντρα στον κόσμο μαζί σας και για σας», πρόσθεσε ο 42χρονος ηθοποιός. Για τους ανάγκες του ρόλου ο Λέτο έχασε περίπου 18 κιλά βάρους ώστε να «μετατρέψει» κινηματογραφικά τον εαυτό του στην οροθετική τρανσέξουαλ Ράιον.

Η ιταλική ταινία «The Great Beauty» (Η τέλεια ομορφιά) ένα δράμα σε σκηνοθεσία Πάολο Σορεντίνο κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

Η ιταλική παραγωγή επιβεβαίωσε τα προγνωστικά καθώς ήταν το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει το Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η blockbuster ταινία, «Frozen», (Βασίλισσα του Χιονιού) της Walt Disney Animation Studios κέρδισε το Όσκαρ για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων, και έγινε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Disney που κατακτά το περίφημο αγαλματίδιο στην 86η τελετή των βραβείων Όσκαρ στο Χόλιγουντ.

Η 53η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, είναι μια ελεύθερη διασκευή ένα μουσικό παραμύθι βασισμένο στο μύθο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που αφηγείται το δεσμό και τις περιπέτειες των δύο αδελφών και πριγκιπισσών της Έλσα και της Αν σε ένα παγωμένο σκανδιναβικό βασίλειο.

Χωρίς Όσκαρ έφυγε ο Οδηγός Διαπλοκής που είχε συγκεντρώσει 10 υποψηφιότητες.

Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου πήρε ο Τζον Ρίντλεϊ για το 12 Χρόνια Σκλάβος, ενώ ο Σπάικ Τζόνζι έφυγε με το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το Her.

Όσκαρ Κοστουμιών κέρδισε η Κάθριν Μάρτιν για τον Υπέροχο Γκάτσμπι. Η Κ.Μάρτιν σύζυγος του Μπαζ Λούρμαν ανέβηκε ξανά στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Σκηνογραφίας (μαζί με τη Μπέβερλι Νταν). Όσκαρ Μακιγιάζ και Μαλλιών κέρδισε το Dallas Buyers Club.

Όσκαρ μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων στο Mr. Hublot.

Όσκαρ Οπτικών Εφέ, Ηχητικού Μιξάζ, Ηχητικού Μοντάζ, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Μουσικής κέρδισε το Gravity.

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους αναδείχθηκε το Helium, ενώ Όσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ κέρδισε το The Lady in Number 6: Music Saved My Life, με την ιστορία της γηραιότερης κρατούμενης στρατοπέδου συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία πέθανε πριν από λίγες ημέρες.

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το 20 Feet from Stardom.

Τα βλέμματα τράβηξε το... selfie της παρουσιάστριας Έλεν Ντε Τζένερις που κάλεσε όλους τους διάσημους σταρ για να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί.

selfi oskar

Η ΝτεΤζένερις παρήγγειλε πίτσες, τις μοίρασε και έπειτα ζητούσε από τους θεατές να συνεισφέρουν για να πληρωθούν οι πιτσαδόροι. Ήταν καλή με όλους, αλλά από την παρουσίασή της έλειψε το καυστικό χιούμορ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.