ΚΟΣΜΟΣ

Δεν επηρεάζονται λένε Μόσχα-Κριμαία

Κυρώσεις ΕΕ-ΗΠΑ στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις σε φιλορώσους Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους για τις εξελίξεις στην Κριμαία. Στις 21 Μαρτίου ΕΕ και Ουκρανία υπογράφουν τη μεταξύ τους συμφωνία ενώ η Ρωσία ζητά από τη δυτική Ουκρανία να αποδεχτεί την απόσχιση της Κριμαίας.

Κυρώσεις ΕΕ-ΗΠΑ στη Ρωσία

Κυρώσεις από την ΕΕ

Η απαγόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια στις χώρες - μέλη της και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων σε τράπεζές της θα είναι οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τις στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι κυρώσεις αυτές αφορούν 21 πρόσωπα και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων. Κατά τον ίδιο, θα ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετέδωσε το Reuters.

Εξάλλου, ΕΕ και Ουκρανία θα υπογράψουν το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσής τους στις 21 Μαρτίου. Η υπογραφή θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις νέες αρχές του Κιέβου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβαση του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι «η σημερινή μας αντίδραση, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, είναι εύκολη, σχεδόν αυτόματη. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να είναι πάντα μια πολιτική βασισμένη σε αρχές. Η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων είναι το θεμέλιο του status quo, της διεθνούς έννομης τάξης και της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο».

Νέες απειλές από το NATO

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του NATO αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του «παράνομου» δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη στην Κριμαία την Κυριακή και καλούν τη Ρωσία «να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε βήμα για να προσαρτήσει την Κριμαία», όπως ανέφερε μια ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποκλιμακώσει την κατάσταση, (προχωρώντας σε μέτρα) περιλαμβανομένης της διακοπής όλων των στρατιωτικών της ενεργειών εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή. «Το λεγόμενο δημοψήφισμα υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία».

Κυρώσεις και από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία για την επέμβασή της στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει τρόπος να επιλυθεί διπλωματικά η κρίση.

Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε επίσης «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε, εξάλλου, ότι τυχόν «νέες προκλήσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία και θα επιδεινώσουν τη θέση της στον κόσμο».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ, αφορούν 7 Ρώσους και 4 Ουκρανούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας.

Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.

Η απάντηση της Κριμαίας

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων δεν θα επηρεάσουν την προσπάθεια της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Το μήνυμα της Μόσχας

Την Τρίτη στις 13:00 ώρα Ελλάδας (15:00 τοπική) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, με σκοπό να καλέσει τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου 84ου μέλους της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας.

Το νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας θα πρέπει να προβλέπει την αποκέντρωση της εξουσίας και τη διοργάνωση άμεσων τοπικών εκλογών, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωσή του με την οποία παρουσιάζει τις απαιτήσεις της Μόσχας για να υποστηρίξει την δημιουργία μιας διεθνούς «ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα αυτή θα πρέπει να πείσει την Ουκρανία να σεβαστεί το δικαίωμα της Κριμαίας να αποφασίσει για την τύχη της βάσει του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη την Κυριακή και στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της ένταξής της στη Ρωσία.

Απορρίπτει το Κίεβο

Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γεβγκέν Περεμπίνις απέρριψε ως «εντελώς απαράδεκτη» την ρωσική πρόταση για τη δημιουργία και την αποστολή μιας «ομάδας υποστήριξης».

Η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολική νύχτα» μετά την ένταξή τους στη Ρωσία, δήλωσε η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. Η ίδια προειδοποίησε την Κριμαία για «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και για «απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις».

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στη Ρωσία για διαβουλεύσεις στο Κίεβο σχετικά με τις διεθνείς επιπτώσεις των εξελίξεων στην περιοχή της Κριμαίας, όπου οι πολίτες τάχθηκαν χθες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.