ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» κατά της κυβέρνησης

Πολυνομοσχέδιο με... «ουρά» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κρυφές δεσμεύσεις που θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα μετά τις Ευρωεκλογές «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή από τη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί επιμόνως να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο, υποπτευόμενη πως το πολυνομοσχέδιο περιέχει δεσμεύσεις οι οποίες οδηγούν σε νέα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν... αργότερα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε χθες ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «πολυνομοσχέδιο με ουρά», δηλαδή με μέτρα η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει μετά το κρίσιμο τεστ των Ευρωεκλογών. «Η πεποίθηση μας είναι ότι αν υπάρχει συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει θέματα τα οποία θα έρθουν μετά τις ευρωεκλογές, αυτό θα πρέπει να διατυπωθεί ευθέως και δημόσια», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί ότι αυτό το οποίο θα καταθέσει την Παρασκευή στη Βουλή δεν θα έχει “ουρά”».

Μάλιστα, κατά τον «σκιώδη υπουργό» Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, όλα δείχνουν ότι το πολυνομοσχέδιο θα στρώσει το δρόμο, με «παρεμπίπτουσες» δεσμεύσεις, για νέα μέτρα που θα προκύψουν τον ερχόμενο Μάιο, όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Ο Μάιος είναι μία ημερομηνία - σταθμός, είναι η αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο από τώρα έως το 2020. Αν υπάρχουν θέματα τα οποία έχουν τεθεί είτε για τα εργασιακά είτε για το Ασφαλιστικό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα, στο οποίο έχει υπάρξει κάποια συμφωνία με την τρόικα, αυτή πρέπει να ειπωθεί τώρα και όχι μετά τις ευρωεκλογές», κατέληξε ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

«Νέα δάνεια, νέα Μνημόνια»

Παράλληλα, χθες το βράδυ, η Κουμουνδούρου με διαρροή της, δεν έκρυψε τις σκέψεις της για «κρυφά» νέα μέτρα που έρχονται μετά τις Ευρωεκλογές. «Η πρόβλεψη αύξηση των κόκκινων δανείων για 1 με 2 χρόνια μετά την επιστροφή της ανάκαμψης, η προοπτική χρεοκοπίας του ασφαλιστικού πολύ γρηγορότερα από ό, τι πιστευόταν, το ανέφικτο των εξωπραγματικών στόχων των ιδιωτικοποιήσεων (με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί), η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των ελλήνων (όπως δείχνουν και τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2014) και πολλά άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε πορεία νέων χρηματοδοτικών και δημοσιονομικών κενών, άρα και νέων δανείων», σημειώνεται σε άτυπη ενημέρωση του κόμματος, στην οποία προστίθεται: «Είναι προφανές ότι ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεχτούν ότι καλύπτεται το κενό του 2014 (χρηματοδοτικό κενό υπάρχει και για το 2015), αυτό δεν θα είναι παρά μια προσωρινή πολιτική χάρη προς την ελληνική κυβέρνηση».

«Μέτρα σε αναμονή»

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια ενημέρωση, κάνει λόγο για «μέτρα σε αναμονή», υπονοώντας ότι η κυβέρνηση έχει απλώς πάρει χρόνο από τους δανειστές και μόλις περάσει τον κάβο των Ευρωεκλογών, τα νέα μέτρα θα γίνουν πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, σ' αυτή την ενημέρωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τα εξής:

«Η μονότονη επανάληψη από τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα λήγει το 2016 και σε αυτό περιλαμβάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι (δηλαδή τα πλεονάσματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως), στόχοι για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι και το 2016 (στο τέλος του 2016 φτάνουν σωρευτικά τα 11,1 δισ.), στόχοι για την απασχόληση στο δημόσιο (που σημαίνει νέες απολύσεις από το 2015 και μετά). Υπενθυμίζομε ότι οι στόχοι είναι απολύτως δεσμευτικοί και σαφείς για την περίοδο έως το 2016 και αυτό έδειξε και η ανακοίνωση της τρόικας μετά το τέλος των τελευταίων διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, γίνεται με σαφήνεια η υπόθεση ότι οι στόχοι των πολύ υψηλών πλεονασμάτων και εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται μετά από το 2016. Η συνθήκη αυτή είναι αναγκαία ώστε (τουλάχιστον σε επίπεδο ασκήσεων επί χάρτου) το χρέος να οδηγείται σε επίπεδα 120% του ΑΕΠ το 2022. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ανακοίνωση της τρόικας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου περιλάμβανε αναφορές, για "μέτρα που σχεδιάζονται", για τη συνέχιση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και τονίζει ότι πολλά από αυτά που συμφωνήθηκαν τελούν υπό αίρεση αν δεν αποδειχτούν εισπρακτικά επαρκή. Επίσης, ο ίδιος ο υπ Οικονομικών τονίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόνο το 75% - 80% των μέτρων στα οποία έχουμε δεσμευτεί και οι Ευρωπαίοι εταίροι προειδοποιούν πως υπάρχει ακόμη πολύ δύσκολος δρόμος να διανυθεί».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.