ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Δείτε πως αξιολογούνται πτυχία και τίτλοι σπουδών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, με το οποίο ορίζεται το σύστημα κατάταξης και ταξινόμησης όλων των προσόντων, δηλαδή των τίτλων σπουδών οι οποίοι απονέμονται στη χώρα μας.

Στην ουσία πρόκειται για οκτώ επίπεδα, στα οποία κατατάσσονται τα διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης.

Η Έκθεση Αντιστοίχισης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, που κατατέθηκε από τον αρμόδιο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π), εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 23ης συνεδρίασης της αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, που άρχισε να σχεδιάζεται πριν από πέντε χρόνια, καταρτίστηκε με στόχο την εθνική ή ευρωπαϊκή ταξινόμηση επιπέδου κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η κατάρτιση των εργαζομένων.

Στα ιδιωτικά κολέγια δεν υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά, αλλά δεν εντάσσονται στο επίπεδο 6 των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

«Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων αποδίδει με δικαιοσύνη επαγγελματικά δικαιώματα που θα δώσουν τη δυνατότητα εισόδου στην αγορά εργασίας, χωρίς στρεβλώσεις, σε ασφαλές εργασιακό και επαγγελματικό περιβάλλον», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Υπηρετώντας την αρχή της διαφάνειας του εκπαιδευτικού συστήματος στο σύνολό του, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η μάθηση μπορεί να συνδέεται με την απασχόληση και την επαγγελματική σταδιοδρομία», συνέχισε.

Τα οκτώ επίπεδα προσόντων είναι τα εξής:

Επίπεδο 1

Απολυτήριο Δημοτικού

Επίπεδο 2

Απολυτήριο Γυμνασίου

Επίπεδο 3

-Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 3 ΣΕΚ

-Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου 1 ΙΕΚ

Επίπεδο 4

-Πτυχίο ΕΠΑΣ

-Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 3 ΕΠΑΛ

-Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου ΕΠΑΛ

-Απολυτήριο (Γενικού) Λυκείου

Επίπεδο 5

-Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΕΠΑΛ

-Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΙΕΚ

-Δίπλωμα/Πτυχίο Ανωτέρας Σχολής

Επίπεδο 6 (Bachelor Degree)

-Πτυχίο Πανεπιστημίου

-Πτυχίο ΤΕΙ

Επίπεδο 7 (Master's Degree)

-Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

Επίπεδο 8 (Doctorate)

-Διδακτορικό Δίπλωμα

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θέλω να ρωτήσω με το πτυχίο του ΟΑΕΔ που τελείωσα το 1998 κομμώτρια τα ετη ήταν 3 τότε.. μπορώ μόνο με τι πτυχίο αυτο να διδάξω στην σχολή του ΟΑΕΔ..αν όχι μόνο αυτό τι άλλο χρειάζεται???

  2. THOMAS 11:08 12/12/2019

    η Αρχή σημειώνει, ότι ο νόµος 1404/1983, όριζε, ότι τα ΤΕΙ υπάγονταν στην ανώτερη βαθµίδα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, τα προαναφερόµενα εκπαιδευτικά ιδρύµατα εντάχθηκαν στην ανώτατη βαθµίδα εκπαίδευσης µε τις διατάξεις του νόµου 2916/2001.

    η Αρχή σημειώνει, ότι ο νόµος 1404/1983, όριζε, ότι τα ΤΕΙ υπάγονταν στην ανώτερη βαθµίδα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, τα προαναφερόµενα εκπαιδευτικά ιδρύµατα εντάχθηκαν στην ανώτατη βαθµίδα εκπαίδευσης µε τις διατάξεις του νόµου 2916/2001.

    https://www.news.gr/ellada/ekpaidefsh/article/177515/anagnoristhke-ptyhio-isotimo-me-allhs-sholhs-toyri.html

  3. το 1998 αναγνωρίστηκε ως ισότιμο Κ.Α.Τ.Ε.Ε. το πτυχίο μου ως μαία, αλλά όχι ως ΤΕΙ. Έχω Ελληνική ιθαγένεια, ταυτότητα, επάρκεια γλώσσας Α.Π.Θ., 3 παιδιά. 18 χρόνια δεν μπορώ να δουλέψω αν & υπάρχει ο νόμος 1865/1989 που γίνομαι αυτόματα ΤΕΙ .Όλοι είναι αναρμόδιοι… σε ποιόν να κάνω μήνυση;!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.