ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω – κάτω

Τι αλλάζει στις επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων

Αυξάνονται για να μειωθούν στη συνέχεια. Στο τέλος της χρονιάς, ο λογαριασμός.

Αυξήσεις από 5 έως 100 ευρώ στις επικουρικές τους συντάξεις διαπίστωσαν από τον Μάρτιο, οι συνταξιούχοι, αφού άλλαξε η κλίμακα παρακράτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακράτηση φόρου θα συνεχίσει να διενεργείται ξεχωριστά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μέχρι και τον Μάιο.

Από τον Ιούνιο , όπως αναφέρουν τα Νέα, η ΗΔΙΚΑ θα είναι σε θέση να διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές με αποτέλεσμα οι πρόσκαιρες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω μειωμένης παρακράτησης που πέρασαν από το Μάρτιο, να δώσουν τη θέση τους σε μόνιμες μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών.

Θα προηγηθεί η έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών για ενιαία παρακράτηση φόρου στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Μετά το τέλος της χρονιάς βέβαια, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ο λογαριασμός και στις δύο περιπτώσεις θα είναι ο ίδιος. Αν έχει παρακρατηθεί μηνιαίως λιγότερος φόρος από αυτόν που αναλογεί σε ετήσια βάση με την εκκαθάριση της δήλωσης θα προκύψει χρεωστικό σημείωμα. Αν η παρακράτηση ταυτίζεται με τον συνολικό φόρο, ο φορολογούμενος θα έχει ήδη εξοφλήσει μήνα μήνα τις υποχρεώσεις του.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης υπέγραψε την απόφαση αναφορικά με την παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για τους μισθωτούς και όσους λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα φορολογούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη θα έχουν διαπιστώσει ήδη από το Μάρτιο ( παρ’ ότι η απόφαση δεν είχε εκδοθεί είχαν δοθεί σχετικές οδηγίες στην ΗΔΙΚΑ) αυξήσεις στις μηνιαίες τους αποδοχές. Οι αυξήσεις είναι της τάξεως των 5 ευρώ για επικουρική σύνταξη 100 ευρώ και φτάνουν τα 29,55 ευρώ για επικουρική σύνταξη 300 ευρώ το μήνα. Σε επικουρική σύνταξη 1.000 ευρώ ( οι δικαιούχοι είναι ελάχιστοι) οι αύξηση είναι 103 ευρώ το μήνα.

Από το Μάρτιο και αναδρομικά από τις αρχές του έτους, η μηνιαία παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις διενεργείται με συντελεστές 22%-42% αλλά και με αφορολόγητο 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ .

Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων με επικουρική σύνταξη θα είναι αφορολόγητοι σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ιούνιο και μετά, η ΗΔΙΚΑ θα είναι σε θέση να διενεργεί ενιαία παρακράτηση στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Τότε, η μηνιαία παρακράτηση θα αυξηθεί, οι μηνιαίες αποδοχές θα μειωθούν αλλά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα έχει καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό του ( σε ποσοστό 98,5%) ο οφειλόμενος φόρος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.