ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στο νησί

Ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για την στήριξη Μπάιντεν

Σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε χθες βράδυ ότι «Δικαιώνεται πλήρως η εκτίμηση περί ιστορικής επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ -όπως τόνισε- η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει «μία και μόνη οντότητας στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία και την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή της».

Προβαίνοντας σε μια πρώτη αξιολόγηση του περιεχομένου των συνομιλιών του Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την αναγνώριση μιας και μόνης οντότητας στην Κύπρο, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησής της.

«Διαπιστώνεται το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα» ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος. Ανέφερε περαιτέρω ότι διαπιστώνεται η αναγνώριση ότι ουσιαστικά και τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως περιγράφονται στην πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας, θα δώσουν νέα δυναμική στον εν εξελίξει διάλογο και θα αναπτερώσουν τις ελπίδες του λαού για επίτευξη λύσης το συντομότερο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναγνωρίζονται ταυτόχρονα και τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της, καθώς και ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η δυνατότητά της να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος.

Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα ότι οι διαβουλεύσεις που έγιναν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες είχαν φθάσει πολύ κοντά στην επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας που θα επέτρεπε τη σταδιακή εφαρμογή της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, αλλά η προσπάθεια δεν είχε αίσιο τέλος λόγω των απαράδεκτων αξιώσεων που έθεσε η τουρκική πλευρά. Στην τελευταία δήλωσή του επί κυπριακού εδάφους, λίγο πριν από τα μεσάνυκτα, ο κ. Μπάιντεν προέτρεψε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στους οποίους παρέθεσε δείπνο, να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας» τόνισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, ο οποίος παράλληλα έδωσε εξηγήσεις γιατί δεν προχώρησε το θέμα της Αμμοχώστου. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η όλη προσπάθεια ναυάγησε επειδή υπήρξαν κάποιες απαράδεκτες αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας και επίδειξη κακής πίστεως από την πλευρά τους. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά αξίωσε οι εμπειρογνώμονες να είναι μόνο ξένοι και Τουρκοκύπριοι και να μην υπάρχει παρουσία Ελληνοκυπρίων εμπειρογνωμόνων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.