ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κ.Ε.

Ακονίζουν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ

«Σκηνές από το μέλλον» θα εκτυλιχθούν αύριο και μεθαύριο, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφωνίες, υπόγειες συγκρούσεις και ανταγωνισμοί έμεναν επί μήνες στο παρασκήνιο, λόγω της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση οδεύει στη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της, η βεντάλια των διαφωνιών έχει ανοίξει για τα καλά και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί μία ευρεία εσωκομματική σύγκρουση που θα οδηγήσει και σε εσωτερικές ανακατατάξεις.

Οι διαφωνίες μεταξύ των τάσεων και των στελεχών πολλές φορές λαμβάνουν ακόμη και στρατηγικό χαρακτήρα, όπως φάνηκε στην διήμερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης και συνεχίστηκε ως αργά χθες το βράδυ. Όλες οι πλευρές, έχουν πλέον ανοίξει όλα τα χαρτιά τους και στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να κατατεθούν όλες οι απόψεις.

 Παραμένει κυρίαρχος

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, παρά τα ρήγματα που παρουσιάζει η προεδρική πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος στο εσωτερικό του κόμματός του. Άλλωστε, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή και επιβεβαιώθηκαν εκ νέου οι εσωκομματικοί συσχετισμοί και η ευρεία πλειοψηφία. Παρόλα αυτά, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε ορισμένα κεφάλαια του κειμένου (ιδίως σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών, αλλά και τη λειτουργία του κόμματος) δεν ψήφισαν «λευκό» μόνο οι «λαφαζανικοί» της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και οι «προεδρικοί» Γιάννης Μηλιός και Πάνος Λάμπρου. Παράλληλα, τις δικές του ενστάσεις ήδη από προχθές για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος είχε εκφράσει και ο ευρωβουλευτής, Μανόλης Γλέζος.

 Κείμενα, τάσεις και αντιρρήσεις

Σε κάθε περίπτωση, το εσωκομματικό σκηνικό στο παρά 5' της συνεδρίασης αποτυπώνεται πλήρως με το δημοσιογραφικό κλισέ της «κινούμενης άμμου». Αυτό διότι, πέραν του αντιπαραθετικού κειμένου που θα καταθέσει στη συνεδρίαση της Κ.Ε. η Αριστερή Πλατφόρμα, ήδη οι ενστάσεις των «53» βουλευτών, υποψηφίων ευρωβουλευτών και μελών της Κ.Ε. (που ανήκουν, κατά τα λοιπά, στην προεδρική πλειοψηφία...) δείχνει ότι δεν είναι αυτονόητη η στήριξη του μεγάλου μέρους του κόμματος σε όλες τις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συν τοις άλλοις, το τοπίο κινούμενης άμμου έχει επηρεάσει και τους, αρραγείς μέχρι πρότινος, «ΠΑΣΟΚογενείς». Η πρωτοβουλία του Αλέξη Μητρόπουλου να καταθέσει κείμενο συμβολής προκαλεσε την έκρηξη των υπολοίπων στελεχών της Σοσιαλιστικής Τάσης και έτσι χθες, τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ απομόνωσαν τον βουλευτή-εργατολόγο και κατέθεσαν δικό τους κείμενο, που υπογράφεται από τους βουλευτές Παναγιώτη Κουρουμπλή, Δημήτρη Τσουκαλά και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, από τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Αντώνη Κοτσακά.

 Συμμαχίες και λειτουργία

Σε κάθε περίπτωση, οι ενστάσεις και αντιρρήσεις που θα διατυπωθούν στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα αφορούν κυρίως δύο μείζονα θέματα: την πολιτική συμμαχιών του κόμματος και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο δεύτερο θέμα, εκτός των «λαφαζανικών», η ηγεσία θα δεχθεί κριτική και από μέρος των προεδρικών, δηλαδή την περίφημη «ομάδα Τσακαλώτου». Ωστόσο, μέγας διχασμός προβλέπεται και σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες. Αυτό διότι μετά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα πως στοχεύει στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, οι μεν «λαφαζανικοί» ετοιμάζονται να θέσουν βέτο, ενώ μέρος των προεδρικών εκφράζει επίσης σοβαρές αντιρρήσεις -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εικαζόμενο άνοιγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και είτε υπέγραψαν, είτε ψήφισαν, είτε εφάρμοσαν Μνημόνια...

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.