ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωνιούν στην κυβέρνηση για τις υποχρεώσεις του Αυγούστου

Συναγερμός για τα φορολογικά έσοδα

Συναγερμός έχει ηχήσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση ενόψει Αυγούστου που οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ξεπερνούν τα 6,7  δισ. ευρώ. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις προς τους φορολογούμενους προκειμένου να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, όπως αναφέρει η Καθημερινή,  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές των φορολογικών εσόδων και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για να δώσει παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά όχι στις προθεσμίες καταβολής των οφειλόμενων φόρων.

Η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις τελειώνει την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 3,145 εκατομμύρια δηλώσεις από το σύνολο των 5,8 εκατομμυρίων που εκτιμάται ότι θα πρέπει να υποβληθούν φέτος. Το γεγονός ότι 7 ημέρες πριν κλείσει το σύστημα υποδοχής των δηλώσεων, δεν έχουν υποβληθεί περίπου 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παροχή παράτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να δώσει παράταση έως τις 25 Ιουλίου για την υποβολή τους. Ωστόσο, από τότε που έγινε γνωστή η πληροφορία αυτή, ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων μειώθηκε αισθητά. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση την Παρασκευή καλώντας «τους φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εντός των υπαρχουσών προθεσμιών, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου».

Χθες, παράγοντες του υπουργείου επαναλάμβαναν και ανεπισήμως την ίδια έκκληση, σημειώνοντας ότι μέχρι την 30η Ιουνίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τουλάχιστον οι «απλές» δηλώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων που δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη σύνταξή τους. Υπενθύμιζαν, δε, ότι η απόφαση για παράταση θα αφορά μόνο τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων και όχι τις ημερομηνίες πληρωμής των φόρων.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν δοθεί εν τέλει παράταση έως τις 25 Ιουλίου και κάποιος υποβάλει τη φορολογική του δήλωση εκείνη την ημέρα, θα κληθεί και πάλι να καταβάλει την πρώτη δόση των οφειλών του στις 31 Ιουλίου. Μάλιστα, η τελευταία ημερομηνία είναι «ανελαστική», καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει μία συγκεκριμένη ροή φορολογικών εσόδων που δεν μπορεί να καθυστερήσει, αφού από την είσπραξή τους εξαρτάται η ομαλή πορεία του προϋπολογισμού και κυρίως η ύπαρξη επαρκών ταμειακών διαθεσίμων για το κράτος.

Ενδεικτικό της προσμονής υψηλών φορολογικών εσόδων από τον Ιούλιο και μετά, είναι ότι στον προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι τον Ιούλιο τα έσοδα προ επιστροφών φόρων θα είναι συνολικά 5 δισ ευρώ, όταν τον Ιούνιο (και σχεδόν όλους τους προηγούμενους μήνες) τα έσοδα ήταν της τάξης των 3,7 δισ ευρώ. Αντιθέτως, από τον Ιούλιο και μετά, τα μηνιαία έσοδα που έχουν προβλεφθεί έως το τέλος του έτους κινούνται κυρίως στα επίπεδα των 4,5-5 δισ ευρώ.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να «πέσει έξω» σε καμία περίπτωση η πρόβλεψη για τα έσοδα του Ιουλίου και του Αυγούστου. Αυτό γιατί τον Αύγουστο το υπουργείο θα κληθεί να εξυπηρετήσει συνολικά υποχρεώσεις που ξεπερνούν ελαφρώς τα 6,7 δισ ευρώ. Από το ποσό αυτό:

1. Τα 3,9 δισ ευρώ αφορούν σε ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λήγουν.

2. Το 1 δισ ευρώ έχει να κάνει με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει το ΕΤΕΑΝ και θα πρέπει να αποπληρωθούν.

3. Περίπου 950 εκατ. ευρώ είναι οι τόκοι που θα πρέπει να καταβληθούν εντός του μήνα.

4. Τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν σε εξόφληση μέρους των δανείων που έχει διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

5. Ενα μικρό μέρος (160 εκατ. ευρώ) έχει να κάνει με ομόλογα που οι κάτοχοί τους δεν συμμετείχαν στο PSI και θα πρέπει να αποπληρωθούν στις 12 Αυγούστου.

Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των παραπάνω υποχρεώσεων. Οπως αναφέρουν ότι πέραν της εισροής των προβλεπόμενων φόρων, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αρκετά, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει 1 δισ ευρώ από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο (δεδομένης της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων), υπάρχει το εργαλείο του ενδοκυβερνητικού δανεισμού, ενώ εάν προκύψει η οποιαδήποτε «τρύπα», μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.