ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες στο Ιράκ

Στο ...βάθος βλέπουν Βαγδάτη οι Τζιχαντιστές αντάρτες

Αντιμέτωποι τίθενται στην ανατολική Συρία, κοντά στα ιρακινά σύνορα, οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες (κατά του Αλ Άσαντ) και οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι διεξάγουν παράλληλα σκληρές μάχες με τον Ιρακινό στρατό κοντά στη Βαγδάτη. Φόβοι ότι θα κοπεί σε «κομμάτια» η χώρα.

Εχθές το βράδυ, συγκρούσεις σημειώθηκαν στο χωριό Μπασίρα, στο ανατολικό τμήμα της πλούσιας πετρελαϊκής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, όταν ο ΙΚΙΛ «προσπάθησε να προωθηθεί», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, μια οργάνωση με έδρα τη Βρετανία η οποία βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών και στρατιωτικών πηγών.

Από τον Ιανουάριο, οι χθεσινοί σύμμαχοι κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχουν γίνει εχθροί. Οι αντάρτες, μετριοπαθείς και ισλαμιστές που έχουν συμμαχήσει με το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το συριακό κλάδο της Αλ Κάιντα, διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ΙΚΙΛ λόγω των ηγεμονικών βλέψεών του και της εξαιρετικά βάρβαρης συμπεριφοράς του. Τα προπύργια του ΙΚΙΛ είναι η επαρχία Ράκα (βόρεια), καθώς και τμήματα των επαρχιών Χάσακα (βορειοανατολικά) και Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά). Εξάλλου χθες το βράδυ, στην τοποθεσία Σμεϊτίγε, η οποία βρίσκεται επίσης στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο μια θέση του Μετώπου Αλ Νόσρα και των ανταρτών, σκοτώνοντας έξι μαχητές τους.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Ιράκ έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με τους εξτρεμιστές σουνίτες ισλαμιστές, οι οποίοι προελαύνουν εδώ και μία εβδομάδα, καταλαμβάνοντας πόλεις και χωριά σε διάφορα σημεία της αραβικής χώρας και πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην Βαγδάτη. Σε μαρτυρίες αναφέρεται ότι η Μπακούμπα, πόλη η οποία απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ιράκ, έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών φονταμενταλιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Σε πληροφορίες από την Μπακούμπα – πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, βορείως της Βαγδάτης – αναφέρεται ότι οι αντάρτες έχουν καταλάβει πολλές συνοικίες, καθώς και το αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια τους μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Πηγές των αρχών ασφαλείας του Ιράκ, ωστόσο, τόνισαν στο BBC ότι η πόλη βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχό τους.

Στην Ταλ Αφάρ, στρατηγικής σημασίας πόλη δυτικά της Μοσούλης στην επαρχία Νινευή, αναφέρεται ότι έχουν καταφθάσει ενισχύσεις για τις κυβερνητικές δυνάμεις οι οποίες παλεύουν για την ανακατάληψή της από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό δυναμικότητας 275 ανδρών για την προστασία της πρεσβείας τους στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, εξέφρασε φόβους ότι απειλείται άμεσα η εδαφική ενότητα του Ιράκ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.