ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Τι θα γίνει με τα warrants

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίησή τους επιδιώκουν οι τράπεζες με την αξιοποίηση των warrants

Mια μεγάλη ευκαιρία για την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών δημιουργεί το εξαιρετικά θετικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα λόγω της διαφαινόμενης ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών –Τράπεζα Πειραιώς – Εθνική Τράπζα και Alpha Bank- έχουν βάλει το θέμα της ενίσχυσης της ιδιωτικής συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφαλαίου στην κορυφή της ατζέντας τους, ζητώντας πιο ευέλικτες τακτικές για την άμεση αξιοποίηση των warrants. Στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σημειώνουν ότι αποστολή του ταμείου είναι η αναδιάρθρωση και εν συνεχεία επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα και όσο γρηγορότερα ολοκληρωθεί το έργο αυτό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία του ΤΧΣ. Η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, μέσω της αξιοποίησης των warrants, θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάκτηση μέρους των 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε το δημόσιο στις συστημικές τράπεζες, που σε συνδυασμό με το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ που διατηρείται στο ταμείο του ΤΧΣ θα προσδώσει μεγάλη ευελιξία στην κυβέρνηση.

Οι τράπεζες εργάζονται για την υποβολή προτάσεων για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα warrants με εναλλακτικούς τρόπους ενώ και το ΤΧΣ μελετά τις διαθέσιμες δυνατότητες προκειμένου να επιτύχει την ταχύτερη πώληση των συμμετοχών του. Στόχος είναι το σχετικό σχέδιο να οριστικοποιηθεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι προτάσεις που εξετάζονται κινούνται γύρω από την υποβολή δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ για την απόκτηση των warrants. Η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει μετρητά αλλά την ανταλλαγή των warrants με δωρεάν μετοχές. Δηλαδή στον κάτοχο ενός warrant -το οποίο δίνει την δυνατότητα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού μετοχών σε προκαθορισμένη τιμή- να προσφερθεί η δυνατότητα να λάβει δωρεάν ορισμένες μετοχές και να παραιτηθεί από τις υπόλοιπες μετοχές που δικαιούνται. Έτσι στην περίπτωση που 1 warrant δίνει τη δυνατότητα απόκτηση 8 μετοχών σε μια τιμή το ΤΧΣ θα μπορούσε να δώσει για παράδειγμα 3 μετοχές δωρεάν και ο επενδυτής να παραχωρήσει τις υπόλοιπες μετοχές στο ΤΧΣ. Εν συνεχεία θα μπορούσε το ΤΧΣ να διαθέσει τις μετοχές που θα αποκτήσει μέσω των δημόσιων προτάσεων σε ξένους και έλληνες επενδυτές, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα μπορούσαν να περάσουν άμεσα στον ιδιωτικό τομέα έναντι τέλος του 2017 που προβλέπει το σημερινό καθεστώς των warrants.

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση της τρόικας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισον καθώς πρόκειται για αλλαγή του σχεδίου βοήθειας. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένου καθώς για να πετύχει την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών το δημόσιο θα πρέπει να παραιτηθεί από ένα μέρος της απόδοσης που θα μπορούσε να πετύχει αν διακρατήσει τις μετοχές μέχρι το τέλος του 2017.

Όπως σημειώνουν οι τράπεζες η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, έχει αυξήσει την διάθεση των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις σε ελληνικό κίνδυνο κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Καθημερινά νέες αναλύσεις από ισχυρούς επενδυτικούς οίκους, όπως η Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan κ.α. υπογραμμίζουν τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας και ειδικά του τραπεζικού κλάδου και συστήνουν στους πελάτες τους αγορές τραπεζικών μετοχών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.