ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα αγκάθια

Warrants: Μικρό καλάθι για δημόσιες προτάσεις

Είναι πολύ δύσκολη η αλλαγή των όρων κρατικής βοήθειας εκτός και αν αποδεδειγμένα οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε όφελος για τους φορολογούμενους.

«Μικρό καλάθι» στο ζήτημα των warrants των τραπεζών θα πρέπει να κρατούν οι επενδυτές καθώς όπως αναφέρουν αναλυτές και στελέχη τραπεζών υπάρχουν πολλά τεχνικά και νομικά ζητήματα που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αποκτησή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Απώτερος στόχος είναι η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών κάτι που οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρούν βασικό στρατηγικό στόχο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα warrant, και τα οποία δίνουν στους κατόχους το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένων μετοχών σε προκαθορισμένη τιμή, εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιαοποίησης και αποτελούν τμήμα της κρατικής βοήθειας που έχουν λάβει οι τράπεζες. “Γενικά” σημειώνουν αναλυτές, “είναι πολύ δύσκολη η αλλαγή των όρων κρατικής βοήθειας εκτός και αν αποδεδειγμένα οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε όφελος για τους φορολογούμενους”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του ΤΧΣ, επίσης διατυπώνουν επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν οι όροι με τρόπο που να μην έχει επίπτωση στο Ταμείο και κατ’ επέκταση στους φορολογουμένους.

Aπό την άλλη πλευρά όλοι αναγνωρίζουν ότι το εξαιρετικά θετικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα λόγω της διαφαινόμενης ανάκαμψης της οικονομίας, δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών –Τράπεζα Πειραιώς – Εθνική Τράπζα και Alpha Bank- έχουν βάλει το θέμα της ενίσχυσης της ιδιωτικής συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφαλαίου στην κορυφή της ατζέντας τους, ζητώντας πιο ευέλικτες τακτικές για την άμεση αξιοποίηση των warrants. Στελέχη του ΤΧΣ αναγνωρίζουν ότι αποστολή του ταμείου είναι η αναδιάρθρωση και εν συνεχεία επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα και όσο γρηγορότερα ολοκληρωθεί το έργο αυτό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία του ΤΧΣ. Η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, μέσω της αξιοποίησης των warrants, θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάκτηση μέρους των 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε το δημόσιο στις συστημικές τράπεζες, που σε συνδυασμό με το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ που διατηρείται στο ταμείο του ΤΧΣ θα προσδώσει μεγάλη ευελιξία στην κυβέρνηση.

Οι προτάσεις που εξετάζονται κινούνται γύρω από την υποβολή δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ για την απόκτηση των warrants. Η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει μετρητά αλλά την ανταλλαγή των warrants με δωρεάν μετοχές. Δηλαδή στον κάτοχο ενός warrant -το οποίο δίνει την δυνατότητα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού μετοχών σε προκαθορισμένη τιμή- να προσφερθεί η δυνατότητα να λάβει δωρεάν ορισμένες μετοχές και να παραιτηθεί από τις υπόλοιπες μετοχές που δικαιούνται. Έτσι στην περίπτωση που 1 warrant δίνει τη δυνατότητα απόκτηση 8 μετοχών σε μια τιμή το ΤΧΣ θα μπορούσε να δώσει για παράδειγμα 3 μετοχές δωρεάν και ο επενδυτής να παραχωρήσει τις υπόλοιπες μετοχές στο ΤΧΣ. Εν συνεχεία θα μπορούσε το ΤΧΣ να διαθέσει τις μετοχές που θα αποκτήσει μέσω των δημόσιων προτάσεων σε ξένους και έλληνες επενδυτές, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα μπορούσαν να περάσουν άμεσα στον ιδιωτικό τομέα έναντι τέλος του 2017 που προβλέπει το σημερινό καθεστώς των warrants.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.