ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στην Αθήνα - Τα ελληνικά προϊόντα που τη ...γλυτώνουν

Επικύρωσε το εμπάργκο των δυτικών προϊόντων με ανακοίνωση η Μόσχα

Υλοποιώντας τη χθεσινή εντολή του προέδρου Πούτιν η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα απόφαση επιβολής απαγορεύσεων σε προϊόντα διατροφής, που προέρχονται από ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδά, Αυστραλία και Νορβηγία. Παρουσία του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ), Παναγιώτη Μίχαλο και τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις αναφορικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Ν. Σταθόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ.

Βενιζέλος: Να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις

«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση, από τη Ρωσία, μέτρων που πλήττουν τις εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και το βαθμό στον οποίο πλήττεται από αυτά τα μέτρα η ελληνική αγροτική οικονομία.

«Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν» είπε ο κ. Βενιζέλος «είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».

Ανακοίνωση για εμπάργκο από τη Μόσχα

Υλοποιώντας τη χθεσινή εντολή του προέδρου Πούτιν η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα απόφαση επιβολής απαγορεύσεων σε προϊόντα διατροφής, που προέρχονται από ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδά, Αυστραλία και Νορβηγία. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κυβέρνησης «η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών,κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων». Το εμπάργκο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης αφορά στην παραγωγή «από χώρες της ΕΕ, των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά και Νορβηγίας» και θα έχει ισχύ από σήμερα για έναν χρόνο. Η απαγόρευση δεν αφορά τις παιδικές τροφές και μέχρι στιγμής είναι ασαφές εάν θα υπάρξουν άλλες εξαιρέσεις. Ο Ρώσος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα.

Εξαιρούνται αλκοολούχα ποτά, κρασί, ελιές και ελαιόλαδο 

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου έχει προσκαλέσει αύριο εκπροσώπους της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα σε «τεχνική συζήτηση» για μια σειρά προβλήματα, που αφορούν πρόσφατα φορτία με ροδάκινα και νεκταρίνια, όπου είχαν εντοπιστεί «παράσιτα καραντίνας». Έως και πριν από λίγο η συνάντηση αυτή δεν είχε ακυρωθεί. Παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση από χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγόμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά επίσης πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

Οι ελληνικές κινήσεις μέσω της διπλωματικής οδού

Πρώτο μέλημα για τις διπλωματικές κινήσεις είναι να διευκρινιστεί αν τα ελληνικά προϊόντα εντάσσονται στη λίστα του ρωσικού διατάγματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. στο σύνολό της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη.

Έντονος προβληματισμός επικρατούσε στην Αθήνα για τα ρωσικά αντίποινα πριν από την ανακοίνωσή τους και την περασμένη Παρασκευή είχε κληθεί ο νέος πρεσβευτής της Ρωσίας κ. Αντρέι Μάσλοφ στο υπουργείο Εξωτερικών και συναντήθηκε με τον Π. Μίχαλο. Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μάσλοφ η ελληνική πλευρά επισήμανε τη μετριοπαθή και λογική στάση που έχει τηρήσει η Αθήνα καθόλη τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, κάτι που δεν έχει μετουσιωθεί ακόμη σε πράξη από το Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.