ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι υποστηρίζει η αρχαιολόγος

Η Ντόροθι Κίνγκ "δείχνει" τον Ηφαιστίωνα ως τον νεκρό του τάφου

Συναρπαστική χαρακτήρισε την ανακάλυψη του σκελετού στον τάφο της Αμφίπολης, η γνωστή Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, ενώ τόνισε πως μάλλον πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα.

Η Κινγκ επεσήμανε ότι η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, ενώ σημείωσε ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα: ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».

«Αν είναι άνδρας, [είναι] ο Ηφαιστίωνας;», αναρωτιέται με ένα tweet της.

Παράλληλα, το Discovery Chanell, σε εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στο θέμα, φιλοξενώντας τις απόψεις της αρχαιολόγου.

«Ένα τέτοιο μνημείο δεν μπορεί παρά να ανήκει σε κάποιον σπουδαίο άντρα της εποχής. Συνήθως όσους πέθαιναν στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου τους έθαβαν επί τόπου, δηλαδή στο εξωτερικό. Από τις ιστορικές πηγές προκύπτει ότι δύο μόνο σώματα νεκρών ταριχεύθηκαν ώστε να ταφούν στην πατρίδα τους: Ο Αλέξανδρος ο ίδιος και ο Ηφαιστίωνας» τόνισε  η Κινγκ.

«Πιστεύω πως εάν ο σκελετός ανήκει σε άντρα, τότε πιθανότατα πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα - ή κάποιον σαν αυτόν» ανέφερε.

Επιπλέον,  το Discovery κάνει μία παράθεση των βιογραφικών στοιχείων του Ηφαιστίωνα, του πιο πιστού από τους συντρόφους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Και οι δυο ήταν μαθητές του Αριστοτέλη» μετέδωσε το Discovery.

«Αν και αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν πως υπήρξε σεξουαλική σχέση μεταξύ του ωραίου Ηφαιστίωνα και του αυτοκράτορα Αλέξανδρου, δεν υπάρχει καμία πηγή της εποχής που να επιβεβαιώνει πως υπήρξαν εραστές. Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή ιστορίας και συγγραφέα του βιβλίου "Αλέξανδρος: Δισημία της Μεγαλειότητας" Guy MacLean Rogers, οι σύγχρονές μας κατηγοριοποιήσεις της σεξουαλικότητας (ομοφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος, ή bisexual) δεν ίσχυαν τότε. Στην αρχαία Ελλάδα, το να ακολουθήσεις την επιθυμία σου, όπως πρόσταζε ο θεός Έρωτας για έναν άλλο άντρα ή μια γυναίκα, απλώς δεν περιόριζε τους άντρες και τις γυναίκες σε ένα "στρατόπεδο"». 

«Όποια κι αν ήταν η φύση της σχέσης του, όταν ο Ηφαιστίωνας πέθανε, ο Αλέξανδρος τον θρήνησε όσο κανείς, ξύρισε τα μαλλιά του, δεν έτρωγε για μέρες, εκτέλεσε το γιατρό του και προχώρησε σε μια πολύ ακριβή κηδεία». 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.