ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 ΥΠΟΙΚ: «Αόριστη» καταγγελία

«Καρφώνει» κυβερνητικά στελέχη η ΕΛΣΤΑΤ

Για «αινιγματική και αόριστη» καταγγελία κάνει λόγο το ΥΠΟΙΚ

«Φωτιές» άναψε έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία, στο τέλος της περασμένη χρονιάς υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της -και συγκεκριμένα στην αναθεώρηση κρίσιμων στοιχείων- από στελέχη του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην δεύτερη ετήσια έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, αναφέρεται πως «η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από στελέχη του δημοσίου προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας».

Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής το συμβάν είναι πολύ απογοητευτικό, καθώς επιδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη της επίγνωσης της «πλήρους απρέπειας» της προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δείχνει και έλλειψη κατανόησης της υποχρέωσης της ΕΛΣΤΑΤ να σέβεται και να διασφαλίζει σε όλα τα επίπεδα ότι η επιλογή των πηγών και μεθόδων πραγματοποιείται μόνο βάσει στατιστικών κριτηρίων.

Στη βάση αυτή η Επιτροπή παρότρυνε την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τη δέσμευση που υπέγραψε το 2012, υλοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των διεθνών στατιστικών προτύπων• να εγγυάται, να υπερασπίζεται και να προάγει στην κοινωνία την επαγγελματική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να υποστηρίζει την ΕΛΣΤΑΤ στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις Ελληνικές στατιστικές και στην υπεράσπισή τους όταν γίνονται προσπάθειες για να υπονομευθεί η αξιοπιστία τους.

Στην έκθεση γίνεται ακόμη εκτενής αναφορά και στο χρονικό της δικαστικής υπόθεσης του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «η μακροχρόνια δικαστική διαδικασία κατά του Προέδρου και υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και οι περιστάσεις και τα γεγονότα που την περιβάλλουν, εξακολουθούν να αποδυναμώνουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, καθώς και να πλήττουν τη φήμη της ΕΛΣΤΑΤ και την ικανότητά της να εκπληρώνει τα καθήκοντά της στην Ελλάδα».

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, με σχετική ανακοίνωση μιλά για «αινιγματική και αόριστη καταγγελία» και τονίζει πως η καθυστέρηση ανακοίνωσης των στοιχείων στα οποία αναφέρεται η ΕΛΣΤΑΤ, είναι μακροπρόθεσμα άνευ ουσίας και αντικειμένου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.