ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Εμπόδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Τα κεφάλαια του ΤΧΣ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πέραν της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των τραπεζών.

Αμφιβολίες για τις δυνατότητες της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκφράζουν τραπεζικές πηγές.

Θεωρούν ότι είναι νομικά αδύνατη είναι η χρησιμοποίηση των 10,9 δισ. ευρώ, για σκοπούς άλλους πέραν της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των εγχώριων τραπεζών. Όπως προκύπτει από την αρχική Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFAFA) του 2012, από τα Acceptance Notices (που αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του MFAFA) και από το νόμο λειτουργίας του Ταμείου, τα ομόλογα του EFSF ποτέ δεν υπήρξαν διαθέσιμα για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός της ανακεφαλαιοποίησης και της εξυγίανσης των τραπεζών. Για να αξιοποιηθούν τα 10,9 δισ. ευρώ για άλλους σκοπούς, υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, θα πρέπει να υπάρξει ρητή σχετική συμφωνία με τους δανειστές. Σημειώνεται ότι τα 10,9 δισ. ευρώ είναι τα ομόλογα EFSF που είχε το ΤΧΣ στο χαρτοφυλάκιό του (και τα οποία δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης) και τα οποία επιστράφηκαν στον EFSF στις 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση τότε συμφώνησε με τους εταίρους να επιστραφούν άμεσα στον EFSF όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα του EFSF που κατείχε το ΤΧΣ. Αν και τα κεφάλαια αυτά έφυγαν από το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου και πλέον βρίσκονται στην διακράτηση του EFSF, ωστόσο, παραμένουν στη διάθεση του ΤΧΣ για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης τραπεζών εφόσον υπάρξει σχετική ανάγκη.

Σε ότι αφορά το περιβόητο «λάθος» αναφορά με την επιστροφή περισσότερων, από όσα θα έπρεπε, κεφαλαίων (1,2 δισ.) στο EFSF  η κατάσταση έχει ως εξής. Το ΤΧΣ είχε συνολικά κεφάλαια 51,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά τα 48,2 δισ. ευρώ ήταν ομόλογα του EFSF, 1,5 δισ. ευρώ ήταν το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ενώ 2,1 δισ. ευρώ ήταν έσοδα και αμοιβές από διάφορες πηγές (τόκοι, τοκομερίδια ομολόγων, έσοδα από εκκαθαρίσεις, από εξάσκηση warrants κ.α.). Το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση - εξυγίανση τραπεζών διέθεσε ομόλογα EFSF ύψους 37,3 δισ. ευρώ (από τα 48,2 δισ. ) ενώ χρησιμοποίησε από τα μετρητά του 450 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση - ανακεφαλαιοποίηση της Proton (2013), 563 εκατ. ευρώ για την Probank (2013) και 174 εκατ. ευρώ για τρεις συνεταιριστικές τράπεζες (Ιούνιος 2014). Με άλλα λόγια αν δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μετρητά για την ανακεφαλαιοποίηση των παραπάνω τραπεζών αλλά ομόλογα του EFSF τότε στο ταμείο του ΤΧΣ θα βρίσκονταν περισσότερα μετρητά. Ωστόσο η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ανέφερε ρητά την επιστροφή όλων των αδιάθετων ομολόγων του EFSF. Όπως σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κα Αναστασία Σακελαρίου, η χρήση των πόρων τα προηγούμενα χρόνια ήταν η καλύτερη δυνατή, βάσει των ενδεδειγμένων πρακτικών συνετούς διαχείρισης διαθεσίμων, δεδομένων των τοκομεριδίων που λάμβανε το ΤΧΣ από τα ομόλογα του EFSF σε αντίθεση με τα χαμηλά ή μηδενικά έσοδα από τους τόκους των καταθέσεών του στην ΤτΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.