ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Τσίπρα με Τουσκ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ πριν τη Σύνοδο

«Ώρα μηδέν» για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ενόσω η «ελληνική εκκρεμότητα» και η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας εδώ και 5 μήνες έχει «κουράσει» και την Αθήνα και τους εταίρους της, όλες οι… αντισυμβαλλόμενες πλευρές καταβάλλουν σήμερα μία τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην ειδική άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες «με σκοπό τη συμφωνία», όπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του, ενώ ήδη από χθες, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, εμπλέκεται ενεργά σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνομιλητές του να δώσουν τα χέρια.

«Σημείο μηδέν»

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά, όπως εξάλλου ακούστηκε να λέγεται και στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο (που διήρκεσε από τις 11 το πρωί της Κυριακής ως τις… 8 το απόγευμα της ίδιας ημέρας) ότι το τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία, αλλά και οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές και την Ευρώπη βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες υποχωρήσεις και επιχειρεί να «παντρέψει» αυτές τις νέες προτάσεις της με τις «κόκκινες γραμμές» της, με κεντρικά στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι οι τελευταίες δεν πρόκειται να παραβιαστούν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να λαμβάνει για πρώτη φορά θετικά μηνύματα από τους θεσμούς ως προς τις αναθεωρημένες προτάσεις που παρουσίασε χθες η Αθήνα σε εκπροσώπους των δανειστών.

Παρασκηνιακές διεργασίες

Πρόκειται για προτάσεις τις οποίες παρουσίασε χθες τηλεφωνικά ο έλληνας πρωθυπουργός στην γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μία προσπάθεια όλων των μερών να προετοιμάσουν το έδαφος της κοινής συμφωνίας. Παράλληλα, σήμερα, πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής με θέμα το ελληνικό πρόβλημα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής των δανειστών, ήτοι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αλλά και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ. Στη συνάντηση θα παραστεί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, εξάλλου, την έχει συγκαλέσει και  θα έχει νωρίτερα κατ’ ιδίαν σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οριστική συμφωνία» ή… παράταση;

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ανέβηκε στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας πως οι επόμενες ώρες θα είναι ώρες για… γερά νεύρα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες που θα κινηθούν εχθρικά απέναντί του, καθώς η «ελληνική εκκρεμότητα» και η επιμονή της κυβέρνησης να μην κόψει συντάξεις έχει ενοχλήσει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής έναν φάκελο με άλλες ελληνικές προτάσεις, οι οποίες κατά την κυβέρνηση αποτελούν «πλήρη και κοστολογημένα ισοδύναμα μέτρα» προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει και μία πολιτική παρέμβαση εντός της Συνόδου, διερωτώμενος «αν ακόμη ισχύει η Δημοκρατία στην Ευρώπη», παρουσιάζοντας όλες τις πληγές που έχει αφήσει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η 5ετής λιτότητα, αλλά και συγκρίνοντας ορισμένες από τις απαιτήσεις των δανειστών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο –σε ό,τι αφορά στο κοινωνικό κράτος, τις συντάξεις, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικέ διαπραγματεύσεις.

Πάντως, παρότι και χθες το Μαξίμου διαβεβαίωνε πως η κυβέρνηση επιθυμεί οριστική λύση που να δίνει τέλος στο πρόβλημα και την αβεβαιότητα, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει μία τέτοιου τύπου ενιαία συμφωνία. «Δε μας αρέσει η παράταση, αλλά το συζητάμε για να μην χαθεί άλλος χρόνος και να αρχίσουν να επουλώνονται οι πληγές», υποστηρίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας πως αν ζητηθούν από την Ελλάδα λιγότερα μέτρα με «αντάλλαγμα» την αποκατάσταση της ρευστότητας μόνο για μία ολιγόμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, τότε η κυβέρνηση θα σκεφτεί σοβαρά να δώσει θετική απάντηση, με την ελπίδα ότι θα τελειώσουν οι συνθήκες θρίλερ και η Αθήνα θα έχει την πολυτέλεια του χρόνου να ασχοληθεί και λίγο με την… διακυβέρνηση της χώρας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.