ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ «100 ωρών» για την κυβέρνηση

Μήνυμα «διαρκούς διαπραγμάτευσης» από Τσίπρα σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικά μηνύματα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποσπάσει τη θετική τους ψήφο για το τρίτο Μνημόνιο, στέλνει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, διαβεβαιώνοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει μόλις συνομολογηθεί η συμφωνία, αλλά… τότε αρχίζει. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εκπέμπει κλίμα αισιοδοξίας για τις συζητήσεις με τους δανειστές και επείγεται να επιτευχθεί συμφωνία εντός 100 ωρών και οπωσδήποτε πριν την συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Αυγούστου.

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου αφορά και τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και την κοινωνία, καθώς αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να πείσει τους πολίτες ότι, παρά την «μνημονιακή» στροφή, αξίζει τον κόπο να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός, αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαιώνουν βουλευτές και πολίτες ότι η διαπραγμάτευση δε θα σταματήσει όταν η συμφωνία συνομολογηθεί, αλλά θα είναι διαρκής. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει σχετικά με τα σενάρια για σκληρά μέτρα που ακούγονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένα απ’ τα μέτρα αυτά θα αλλάξουν, ακόμη κι αν έχουν… ψηφιστεί πρώτα.

«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να διαπραγματεύεται καθ' όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να πετύχει ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, το οποίο να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη», επισήμανε χθες, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας πως με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου «δεν τελειώνει τίποτα», όπως λένε συνεργάτες του.

Παράλληλα, στην ίδια γραμμή κινήθηκε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Η κ. Γεροβασίλη έστειλε μεν μήνυμα στους δανειστές πως η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπογραφή της, λέγοντας πως «έχουμε υποχωρήσει στο να συγγράψουμε και να συμφωνήσουμε, αλλά και στο να εφαρμόσουμε, δεν έχουμε στόχο να παραπλανήσουμε κανέναν». Ωστόσο, στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «όταν κλείσει (σ.σ. η συμφωνία), ξεκινά ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός αγώνας της κυβέρνησης. Μια διαρκής μάχη. Δεν θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και μετά απ’ αυτό το κείμενο θα έχουμε και εφαρμοστικούς νόμους, αλλά και σημεία στα οποία δεν θα έχει λήξει η διαπραγμάτευση, ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, όπως τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια κλπ, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, κρίσιμα και καθοριστικά για την ελληνική πραγματικότητα και για το σπίτι του καθένα συμπολίτη μας».

«Θέλουμε να διευρύνουμε τα όρια της συμφωνίας», τόνισε, από την πλευρά του και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης.

Άγχος λόγω… Σόιμπλε

Σε κάθε περίπτωση, χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης –έτσι όπως συμφωνήθηκε και χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση ως τα τέλη της εβδομάδας και, το αργότερο, μες στο σαββατοκύριακο. Ήδη, εξάλλου, το Μαξίμου εκπέμπει κλίμα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις με το «κουαρτέτο» πάνε καλά. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιθυμεί να έχουν δώσει οι δύο πλευρές τα χέρια και σε τεχνικό επίπεδο πριν συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς το Μαξίμου φοβάται πως αν η συμφωνία παραμένει στον αέρα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιχειρήσει να τορπιλίσει κάθε προοπτική συμφωνίας, λόγω του σχεδίου που ο ίδιος έχει για Grexit.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Βάινια 14:12 06/08/2015

    Τον έπιασες τόν άθλιο πιλιοημερολογήτη Αντιμνήμωνα; Η Κυβέρνηση λέει αλλά για πιά «Κυβέρνηση» μιλά ;

  2. ΝΑ ΤΙ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ Ο ΑΘΕΟΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ’’
    ==========================================
    -Πέντε χρόνια καταστροφής και φόβου φτάνουν στο τέλος τους.

    Στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, σίγουρα δεν υπάρχει άλλος πολιτικός, που να ευτέλισε την δημοκρατία και τους Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον παραμυθά ,ψευδολόγο, ανίκανο υποσχεσιολόγο Αλέξη Τσίπρα.
    Ποτέ δεν ‘’ακούστηκαν’’ τόσες ψευτιές, συκοφαντίες και ατιμίες ,από στόμα αρχηγού κόμματος και υποψήφιου, λόγω ‘’ξένης χεί(η)ρας, πολιτικού.

    Κι όμως ο λαός μας, λες και βρέθηκε σε περιβόλι χασισοκαλλιέργειας, δεν αντελήφθη ούτε τι του λέγανε, ούτε πολύ περισσότερο, το μέγεθος του οικονομικού ‘’τσουνάμι’’ που ερχόταν εναντίον του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ μερικά και κρίνετε και αποκριθείτε για το ΚΑΚΟ που κάνατε ψηφίζοντας έναν κοινό ΨΕΥΤΗ , συκοφάντη ‘’αριστερό’’ του παγκόσμιου συστήματος.

    18 ΙΑΝΟΥΑΡΪΟΥ 2015.
    Μείναν 6 και μια ημέρες
    ===================
    για να σηκώσει ο λαός το ανάστημά του. Είναι ιστορική στιγμή για όλη την Ευρώπη γιατί ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν αγώνα για την αξιοπρέπεια και την προκοπή.
    -Ο λαός μας είναι έτοιμος να γράψει ιστορία και θέλω να τιμήσουμε σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και έχουν την τύχη να δουν δυο φορές στη ζωή τους ανάταση. Τα όνειρα θα πάρουν εκδίκηση την άλλη εβδομάδα για όσους αγωνίστηκαν για τις αξίες της δημοκρατίας.
    -Πρίν 5 χρόνια το πιο διεφθαρμένο σύστημα παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας και φόρτωσαν στον λαό τα χρέη των τραπεζών. Φόρτωσαν στον κόσμο της εργασίας τα χρέη λίγων οικογενειών.
    – Αντικατέστησαν το Σύνταγμα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η χώρα κυβερνάται με αλληλογραφία από κατώτερους υπαλλήλους της τρόικας. Και σήμερα θέλουν να πάρουν και τα κλειδιά των σπιτιών μας.
    -Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο!
    Και εν προκειμένω, λογαριάζουν δίχως να υπολογίζουν την αντίδραση του λαού μας.
    Ο κος Σαμαράς θεωρεί τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, δική του ιδιοκτησία.
    Θα διαψευστεί όμως οικτρά!
    Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες και οι βιοτέχνες.
    Όλοι όσοι λεηλατήθηκαν από τη πιο βάναυση πολιτική της τρόικας, δεν είναι πρόβατα στο μαντρί.

    Μετά από αυτά τα ..ελάχιστα που παρουσιάσαμε σαν δεσμευτικές υποσχέσεις,. Αντιλαμβάνεται ο Έλληνας ψηφοφόρος πόσο τον ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ και τι καταστροφή ΕΡΧΕΤΑΙ για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας?

  3. Μνήμων 11:37 06/08/2015

    «Είχα συμβουλέψει τον Τσίπρα να μην δίνει υποσχέσεις…»
    ===========================================
    Σόιμπλε: Έχω την ίδια άποψη με την Μέρκελ για την Ελλάδα
    Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι κρατά πιο σκληρή στάση από την Άγκελα Μέρκελ αναφορικά σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τι είπε για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.

    Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche ότι στο θέμα αυτό έχει την ίδια άποψη με τη Μέρκελ.
    «Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα η καγκελάριος και εγώ συμφωνούμε απολύτως», υπογράμμισε.
    «Έχω καταβάλει πολλές δυνάμεις και έχω δεσμευθεί για να βρεθεί ένας δρόμος για την Ελλάδα ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της (…) το 2012 ζήτησα ένα κούρεμα του χρέους ύψους 53%. Τέτοιος είναι ο ρόλος μου ως »του σκληρού» απέναντι στην Αθήνα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
    Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε άσκησε και πάλι κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. «Η Ευρώπη βασίζεται στον αλληλοσεβασμό. Πρέπει κανείς να δρα λογικά, αυτό καθιστά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τόσο εξαντλητικές
    (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές λέγοντας στους Έλληνες ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος δρόμος να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Ίσως δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτές οι υποσχέσεις. Ακόμη και πριν από τις εκλογές είχα συμβουλεύσει τον τωρινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει τέτοιες υποσχέσεις».

  4. ΝΜ 11:22 06/08/2015

    Σόιμπλε: Λυπάμαι για τους Έλληνες, παίζει πόκερ η Αθήνα
    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκε επιφυλακτικός και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα. «Λυπάμαι για τους Έλληνες», είπε, ενώ έκανε λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά» εκ μέρους της Αθήνας.
    «Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο. «Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε επίσης και έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο Β. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.
    Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
    Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την Ε.Ε., θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.