ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης

Φρ. Ολάντ: «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι λόγια, χρειάζονται και πράξεις»

Η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και δεν θα την εγκαταλείψει όσον αφορά το προσφυγικό, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι λόγια, χρειάζονται και πράξεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για την αλλαγή της και σημείωσε: «Η ΕΕ πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή».

«Είπατε χθες κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: 'Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία'. Η δημιουργική συνεργασία μας λαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αφορά το χάρτη της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν κοινό αγώνα για την αλλαγή της σημερινής Ευρώπης. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη για δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Πρέπει να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Ολάντ.

Απαντώντας, ο κ. Ολάντ έκανε λόγο για «κοινή προσέγγιση για το ποια θα πρέπει να είναι η κοινή μαρτυρία των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη».

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση· χρειαζόταν κουράγιο να διαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας γιατί έχουμε κοινές άξιες» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μετά από αυτή τη φάση, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει στις μεταρρυθμίσεις».

Για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι «πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά αλλά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ... Η Γαλλία δεν θα αφήσει μόνη την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία, είναι θέμα ανθρωπιάς και θέμα ασφάλειας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα με αντιπροσωπεία από επιχειρηματίες που θέλουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης στη χώρα μας. «Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια» παρατήρησε.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κοινή αγορά με κοινό νόμισμα, είναι δημοκρατία, ανάπτυξη... Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και γι' αυτό η Ελλάδα μπήκε η ευρώ για να μετέχει σε μια Ευρώπη άξιων»  παρατήρησε.
Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη στην πατρίδα του και είπε: «Η χαρά μου θα ήταν πλήρης, αν δεν είχε συμβεί τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία με περίπου 40 θύματα, παρά τη μεγάλη μας χαρά, είμαστε βαθιά θλιμμένοι».

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης 

«Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να αποδεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων» είπε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

« Πιστεύω λοιπόν ότι το μήνυμα της συνάντησής μας πρέπει να είναι το μήνυμα ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, περί διαίρεσης της Ευρωζώνης και της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει στο τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από αυτήν την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση. Προϋπόθεση όμως για να πετύχει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα», συνέχισε.

«Παράγοντας όμως που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπ΄αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης», σημείωσε.

«Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη», υπερτόνισε ο πρωθυπουργός.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NB 16:06 23/10/2015

    ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΣΥΡΙΖΑ… 11/05/2015@6:43

    Ήταν κάποτε ένα αντιμνημονιακό κόμμα. Ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ένα κόμμα που θα διέγραφε το παράνομο, επαχθές και επονείδιστο χρέος. Ένα κόμμα που θα καταργούσε αμέσως, με ένα και μόνο άρθρο, το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις. Ένα κόμμα που θα ξαπόστελνε στον αγύριστο τρόϊκα, τεχνικά κλιμάκια και όλους τους διεθνείς τοκογλύφους και νταραβεριτζήδες που ρουφούν το αίμα του λαού και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποικία χρέους. Ένα κόμμα που δεν θα παραχωρούσε στους ιδιώτες λιμάνια, αεροδρόμια, ορυχεία, δημόσιες εκτάσεις-φιλέτα και θα ακύρωνε προηγούμενες συμφωνίες που αφορούσαν τα «ασημικά» της χώρας. Ένα κόμμα που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και θα μείωνε τη φορολογία. Ένα κόμμα που θα επανέφερε τους μισθούς και τις συντάξεις σε αξιοπρεπή επίπεδα, θα αποκαθιστούσε τις αδικίες και θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά την ανεργία. Ένα κόμμα, που με λάβαρο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, διακήρυττε ότι θα διαθέσει πολλά δις για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Ένα κόμμα που θα καταργούσε τη λιτότητα και θα άλλαζε τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Ένα κόμμα που αποκαλούσε την Μέρκελ «ύαινα» και το ΔΝΤ «δούρειο ίππο». Ένα κόμμα που θα βαρούσε το νταούλι και οι αγορές θα χόρευαν πεντοζάλη. Ένα κόμμα που θα κατέφευγε σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ένα κόμμα που ανάμεσα στο συμβιβασμό και τη ρήξη θα διάλεγε τη ρήξη. Ένα κόμμα που σχεδόν σε κάθε πρότασή του υπήρχαν όροι όπως καπιταλισμός-καζίνο, ιμπεριαλισμός, σοσιαλισμός. Ένα κόμμα που θα έφερνε την ελπίδα και το χαμόγελο.
    Ήταν κάποτε ένα κόμμα που το έλεγαν ΣΥΡΙΖΑ.

  2. PANOS M 15:54 23/10/2015

    Τα κύρια σημεία της δήλωσης Λαφαζάνη:
    • Ο κ. Τσίπρας είναι «στενός φίλος της Μέρκελ και του Ολαντρέου και υμνητής της αμερικάνικης πολιτικής και των σχεδιασμών της στην περιοχή μας»
    • «Όσοι άντεξαν να ακούσουν μέχρι τέλους τις άχαρες προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, δύσκολα θα απέφυγαν τις μελαγχολικές συγκρίσεις» με τις αντίστοιχες της προηγούμενης κυβέρνησης
    • «Έχουν περάσει μόλις οκτώ μήνες από τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα αλλά μοιάζουν να έχουν περάσει αιώνες»
    • Ο κ. Τσίπρας «απώλεσε πλήρως την πολιτική αξιοπιστία του»
    • Ο κ. Τσίπρας «ξέχασε» κάθε αναφορά στο κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές κατοχικές επανορθώσεις.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.