ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού σε κοινωνία - δανειστές

Κυβερνητικός συναγερμός για προγραμματικές - προαπαιτούμενα

Να δώσει το στίγμα μίας «κυβέρνησης τετραετίας» θα επιχειρήσει σήμερα  ο πρωθυπουργός, αναγιγνώσκοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Παράλληλα, θα θέσει τους βασικούς στόχους του για το επόμενο διάστημα, θα στείλει μηνύματα… υπομονής στους πολίτες που ακούνε για νέους φόρους και μειώσεις συντάξεων, ενώ ήδη για την κυβέρνηση ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος ακούει στο όνομα «προαπαιτούμενα»…

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σήμερα ο μόνος ομιλητής στην πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων, που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία επί της παροχής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μία εκτενή παρουσίαση των στόχων της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία της πολιτικής και της διαχείρισης των κρατικών υποθέσεων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τους βασικούς του στόχους σε σχέση με την υλοποίηση του Μνημονίου και την προοπτική εξόδου της χώρας από την επιτροπεία.

Κυβερνητικοί στόχοι

Σε ό,τι αφορά στην «μεγάλη εικόνα», ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει δύο στόχους σε σχέση με την υλοποίηση της συμφωνίας: αφενός, την επιτυχημένη και χωρίς «παρατράγουδα» ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφετέρου την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για την οποία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα δεσμευθεί για μία ακόμη φορά ότι «δε θα κινδυνεύσει καμία πρώτη κατοικία» από την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη που ακούει… πολλά και διάφορα.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός θα αναφέρει και τους στόχους «μίας κυβέρνησης τετραετίας», ήτοι πέρα από το Μνημόνιο. Και, αυτονοήτως, θα ορίσει ως τέτοιους στόχους την επιστροφή της χώρας στις αγορές και στην ανάπτυξη και το τέλος της επιτροπείας και του δανεισμού από τον Μηχανισμό Διάσωσης.

Μήνυμα αποφασιστικότητας και …ανοχής

Ταυτόχρονα, με την κυβέρνηση να έχει πλέον ενώπιόν της τον διπλό εφιάλτη των προαπαιτούμενων μέτρων και των δύσκολων θεμάτων που περιέχονται στην πρώτη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στείλει ένα διπλό μήνυμα στην κοινωνία, αλλά και στους δανειστές: ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ό,τι είπε προχθές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η κυβέρνηση έχει την βούληση να προωθήσει προς ψήφιση και εφαρμογή τα προαπαιτούμενα, αλλά και να λάβει όσα μέτρα χρειάζονται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Φυσικά, θα εμφανιστεί καθησυχαστικός για ορισμένα δύσκολα θέματα, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση «θα διαπραγματευθεί σκληρά όσα θέματα έμειναν ανοιχτά», εγγυώμενος ταυτόχρονα ότι «θα κατοχυρώσουμε το κερδισμένο έδαφος». Όμως, είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει κι ένα ακόμη μήνυμα στην κοινωνία: ότι το ποτήρι των μέτρων που θα πρέπει να πιει είναι μεν πικρό, αλλά με λίγη υπομονή η συνταγή θα «βγει» και η κυβέρνηση θα διορθώσει τις όποιες αδικίες.

Μ’ άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θα προετοιμάσει μεν τους πολίτες για όσα έρχονται, αλλά ταυτόχρονα θα τους ζητήσει να κάνουν υπομονή ώσπου να φανεί το φως στο τέλος του τούνελ.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα διστάσει να ανοίξει και συγκεκριμένα θέματα, δείχνοντας πως έχει διάθεση για τομές και συγκρούσεις: συγκεκριμένα, θα αναφερθεί στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, ενώ θα καλέσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και την κοινωνία, να συνειδητοποιήσουν πως μεταρρύθμιση χρειάζεται άμεσα και το Ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.

Ξεκίνησε το τρέξιμο

Άλλωστε, για όλα τα παραπάνω, αλλά και για πολλά ακόμη, η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να… τρέχει, αφού δεν έχει ούτε μέρα για χάσιμο. Μάλιστα, χθες, συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, ώστε να αρχίσει να «ρολάρει» το κυβερνητικό έργο. Ήδη, εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να βρουν λύσεις σε μία σειρά φλεγόντων ζητημάτων: για παράδειγμα, εξετάστηκαν διάφορες εκδοχές για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: είτε το μέτρο να καταργηθεί και να αναζητηθεί «ισοδύναμο» αλλού, είτε να υπάρξουν ορισμένοι διαχωρισμοί για να «γλιτώσουν» τα μικρά και μεσαία λαϊκά στρώματα από την νέα επιβάρυνση: ένας τέτοιος διαχωρισμός, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η επιβολή ΦΠΑ μόλις 6% στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και 23% στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας εξουσιοδοτήθηκε από τον πρωθυπουργό «να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ», όπως αποκάλυψε χθες το Μαξίμου.

Τέλος, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζώ. Μάλιστα, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Άλλωστε, σταθερή βούληση του Αλέξη Τσίπρα είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ως τα τέλη του έτους, ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων εξαιτίας της καθυστέρησης και της οδηγίας που εισάγει το bail in στην διαδικασία διάσωσης προβληματικών τραπεζών.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle. K 20:25 05/10/2015

    Uncle. K
    Απάντηση
    20:14 05/10/2015

    Κοροϊδεύετε εδώ και χρόνια τον κόσμο μ” εκείνο «το φως στο τέλος του τούνελ» και τον «πάτο των πιθαριών». Δεν ντρέπεστε• όλοι σας πολιτικοί, δημοσιογράφοι και όλη η Ελληνική Ελίτ.
    Αυτό που πουλάτε δεν είναι Ελπίδα είναι Φόβος, μπάς και χάσουν την καλοζωία τους στην αθλιότητα πού ζουν και τώρα τα συσσίτια οι φτωχοί. (Ο Θείος απ” το νησί)

  2. S. Porky 14:57 05/10/2015

    Ωραία ρέ Ν.Β Φρίμαν και δεν ξέρω και γω τι άλλο λέγεσαι,
    Ξέρεις,εγώ προτείνω να σε πιστέψουμε, αφού δεν έχουμε εκλογή, έτσι δεν είναι; Αλλά άλλο είναι νά τον αποκαλείς κάποιο, Ψεύτη συκοφάντη, ψεκασμένο, πούστη, αγράμματο, απατεώνα και καφενόβιο και δεν ξέρω εγώ τι άλλο , και άλλο να τον λές «ψυχογιός της Χούντας» με Τροικανό κωλο@@χτυλο.
    Κινδυνεύεις όμως νά σου πει » σιγά σιγά γιατί με την φόρρα που πήρες θα τα ξοδέψεις όλα, άσε και κανένα ωραίο επίθετο για τον κωλο σου.

  3. freeman 12:24 05/10/2015

    Γ.Παπανδρέου , Εκλογές 10/2009 : «ή ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ». Αποτέλεσμα ? Οι Ελληναράδες τον είπαν προδότη & ηλίθιο , πίστεψαν τις Κίρκες Σαμαρά – Τσίπρα-Καμένο για εύκολα Πουτινολεφτά και επιστροφή στο πάρτι πρό του 2009 , ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ , αλλά ΑΛΛΑΞΑΝ αυτόν . . . ΚΑΙ αυτονόητα ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ .
    Γ.Παπανδρέου , Εκλογές 10/2009 :«Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας.Εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα είναι ημιτελείς ή ακόμα και χωρίς αντίκρισμα. Οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά και όχι συγκυριακά φαινόμενα» . Αποτέλεσμα ? Οι Ελληναράδες , πάσχοντας από Οξεία Επιλεκτική Μνήμη , συγκράτησαν μόνο 2 από τις 100 λέξεις , μόνο το «Λεφτά υπάρχουν» (και μάλιστα στην ΤτΕ για να τους τα μοιράσει) , τον είπαν ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΆ ψεύτη , πίστεψαν τις Κίρκες Σαμαρά – Τσίπρα-Καμένο για εύκολα Πουτινολεφτά και επιστροφή στο πάρτι πρό του 2009… ΚΑΙ αυτονόητα ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ .
    Γ.Παπανδρέου 04/2010 : Εκλογές 10/2009 : «Μόνο με την 3μερή (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) Χρηματοδότηση μπορούμε να ξαναστήσουμε την Καρα-Πτωχευμένη & ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ελληνική Οικονομία , όμως με σκληρούς Μνημονιακούς όρους (ΒΛ:-ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ). Αποτέλεσμα ? Οι Ελληναράδες , πίστεψαν τις ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ Κίρκες Σαμαρά – Τσίπρα-Καμένο για παγκόσμιες συνομωσίες , εύκολα Πουτινολεφτά και επιστροφή στο πάρτι πρό του 2009… ΚΑΙ αυτονόητα ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ .
    5 ΧΑΜΕΝΑ χρόνια μετά , την 20/9/2015 , το 83% του Εκλογικού Σώματος ΨΗΦΙΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ Κόμματα (με κυρίαρχο κριτήριο ποιος από τους ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ 2010-2011, θα είναι ο ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΣ των Γαπο-Μνημονίων ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΕΦΤΥΝΑΝ ) !
    Γ.Παπανδρέου (εκτός Βουλής) : «Παρόλα αυτά , ΔΕΝ νοιώθω δικαιωμένος , παρά μόνο αν καταφέρουμε και ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ όσα παραπάνω αναφέρω από το 2009 με τις υπόλοιπες 98 λέξεις μου ».

    • Uncle. K 20:14 05/10/2015

      Κοροϊδεύετε εδώ και χρόνια τον κόσμο μ’ εκείνο «το φως στο τέλος του τούνελ» και τον «πάτο των πιθαριών». Δεν ντρέπεστε• όλοι σας πολιτικοί, δημοσιογράφοι και όλη η Ελληνική Ελίτ.
      Αυτό που πουλάτε δεν είναι Ελπίδα είναι Φόβος, μπάς και χάσουν την καλοζωία τους στην αθλιότητα πού ζουν και τώρα τα συσσίτια οι φτωχοί. (Ο Θείος απ’ το νησί)

  4. » Αλεξις», για να μάθετε τι σημαίνει ,προδομένη γενιά και ΄΄αριστερά»
    ================================================
    Σε ποιο πολιτικό ‘’καφενέ’’ έμαθε τόσες απάτες και λέει τόσες ΨΕΥΤΙΕΣ?

    Μετά την πολιτική και ανθελληνική ΑΠΑΤΗ του Καραμανλή και τη χρεοκοπία της οικονομίας, ένας άλλος ‘’απρόσμενος’’ και χωρίς ..φώτα πολιτικάντης ξεπήδησε από το μόνιμο σκοτάδι της αριστερής δεξαμενής του ‘’πεσμένου και ιδεολογικά τείχους’’ της ντροπής και της απανθρωπιάς.

    *Ο μικρός και άεργος Αλέξης, ο σύγχρονος ‘’Λορδος Βύρων’’ της ψεύτικης φιλλελληνικής ‘’αριστεράς’’ και αγγλικής σκοπιμότητας, ο ψυχογιός της Χούντας και της διαπλοκής, ξεπήδησε μέσα από τον ‘’ χουντικό και συμβιβασμένο πατρικό πλουτισμό’’ να ..σώσει τον εαυτόν του από την μοναξιά και τους έλληνες από την καπιταλιστική δυστυχία.

    *Πήγε και στην Αμερική ο Αλέξης και θα γελάνε ακόμη όλοι οι παρευρισκόμενοι, τόσο για την αγραμματοσύνη του, την πολιτική του ‘’ένδεια’’, όσο και την αποτυχημένη προστυχιά του να ‘’παρουσιάσει’’ την Ελλάδα και τους έλληνες, σαν τον..παράδεισο για επενδύσεις ΓΙΑ ..ΑΝΟΗΤΟΥΣ και ΗΛΙΘΙΟΥΣ.
    Νόμισε ο ‘’βλαχοδήμαρχος’’ ότι, συμβαίνει στου..’’χουριό μας’’ δεν το μαθαίνουν οι ξένοι.
    Έτσι απέφυγε και απέκρυψε να τους πεί ότι:
    ===================================
    *Διέλυσε την Ελλάδα ο Αλέξης, για να κάνει πρόεδρο τον Πάκη, Πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή και υπουργό άμυνας τον καΜένο εντελώς,

    *ισοπέδωσε κάθε προοδευτική ιδεολογική διαφορά και ‘’ταύτισε’’ τους αγώνες της εθνικής αντίστασης να μοιάζουν με αναρχικές καταλήψεις και καταστροφές των γνωστών-αγνώστων κουκουλοφόρων,.
    * *Όπως απεδείχθη, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί ‘’συνδιαλέγονται’’ από κοινού για το ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ της ‘’αριστεράς’’ ενθυμούμενοι ο καθένας χωριστά τα όσα υποσχόταν και ‘’έταζε’’ ο Αλέξης στον λαό μέχρι να τον εξαπατήσει και να του κλέψει την ψήφο.

    *Ενας κοινός ψεύτης και συκοφάντης είναι ο Αλέξης , όπως είναι και συνεργάτης του ακροδεξιός καΜένος εντελώς.
    Ένας μικρός κοινός πολιτικός απατεώνας, αγράμματος , αστοιχείωτος, αντιδημοκράτης, γνήσιο ‘’μαμόθρεφτο’’ της χουντοκληροκληρονομιάς των προσκυνημένων παπαδοεγκάθετων του Παπαδόποουλου και των..’’ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΤΑΤΩΝ’’ Αλαβάνων, ‘’αριστερών και αυτών’’ όπως μας έλεγαν.

    *Απέδειξαν , επί ΟΚΤΩ μήνες την αυθύπαρκτη ανικανότητά τους , την σπατάλη τους και την επικίνδυνη ‘’επένδυση’’ να παραμείνουν στην εξουσία σαν άλλοι ..Καλλιγούλες.
    *Αλήθεια, υπάρχει κανείς που έχει εμπιστοσύνη στους ‘’αντιμνημονιακούς’’ συναδέλφους – ομοϊδεάτες του Αντώνη?
    *Η κατάντια των τραπεζών είναι ΔΕΙΓΜΑ γραφής του ειδικού βάρους των ακροδεξιο-αριστερών.
    =============================================================
    *Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το ιταλικό περιοδικό «Panorama», το μέλλον της Ελλάδας εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή».
    *Σχολιάζοντας, δε, τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού επί οκτώ μήνες και την εξαπάτηση και παραπληροφόρηση του λαού , υπογραμμίζει πως «ο εμπρηστής Τσίπρας έμεινε μόνο στα λόγια. Σε δύο μήνες είχε υποσχεθεί τόσα πολλά, κράτησε λίγα και πήρε ακόμη λιγότερα. Αλίμονο στο λαό της Ελλάδας που ψήφισε τέτοιους ‘’αριστερούς’’ συγκυβερνήτες με τους ακροδεξιούς».

    Σήμερα , προκαλεί ΠΑΛΙ ! υποσχόμενος ..αξιοπρέπεια και επενδύσεις χωρίς ..μνημόνια..τρόϊκες και Κωλ@@@δάχτυλο.
    Μιλάει για ψήφος εμπιστοσύνης του 17% των Έλλήνων όσων ‘’εκλεισαν’’ τα μάτια και όσων του άνοιξαν τις… παλάμες.

    Είναι άραγε τόσο ΑΦΙΛΟΤΙΜΟΣ και ‘’αριστερός’’ που παίζει με τον πόνο εκατομμυρίων ανέργων και ημιθανών συνταξιούχων και μιλά για δικαίωση του ‘’έντιμου’’ ..αγώνα που έδωσε, αφού ο ίδιος τουλάχιστον , ΟΥΤΕ κατάλαβε που ήταν ! ΟΥΤΕ και ήξερε τι του έλεγαν.
    ‘Ενας ανόητος ‘’θεατρίνος’’ μάζεψε δίπλα του μέχρι και τους καΜένους εντελώς …Χαϊκάληδες και συγγενείς ‘’καΜένους’’ φασίστες.
    ΥΓ
    Κι όμως, ισχυρίζεται ότι τον..ψηφίσαμε να μας εξαφανίσει από την Ελλάδα, ώστε να έλθουν οι ‘’φίλοι’’ του και να μας αγοράσουν ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΥΣ !!

  5. N Bράχος 11:19 05/10/2015

    Κάποτε στη Ρόδο ο Τσίπρας υποσχέθηκε τη μη παραχώρηση του αεροδρομίου και χαμηλό ΦΠΑ (video)
    29.9.15
    Σε ισχύ τίθεται σύντομα το αυξημένο ΦΠΑ σε επιλεγμένα νησιά της χώρας και κάπως έτσι το video από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο στη Ρόδο καθίσταται συλλεκτικό.

    Τότε, ο νυν πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για τη μη παραχώρηση του αεροδρομίου του νησιού και για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Τελικά, δεν κράτησε καμία από τις δυο υποσχέσεις του.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.