ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πέναλτι» για τις υπερβάσεις

«Σφίγγουν τα λουριά» στο Δημόσιο – Ανατροπές στο πολυνομοσχέδιο για να ξεκλειδώσουν 2 δισ.

Με την κοινοβουλευτική ομάδα της συγκυβέρνησης ήδη να «σιγοβράζει» το πρώτο «σετ» των προαπαιτούμενων κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή, ώστε να «ξεκλειδώσει» δόση 2 δισ. ευρώ: Ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Σφίγγουν τα λουριά» στο Δημόσιο με «πέναλτι» στις περιπτώσεις  υπέρβασης των προϋπολογισμών, αλλά και με την δημιουργία ενός νέου Υπερ- Ταμείου όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα.

Το νομοσχέδιο φέρει αρκετές αλλαγές/προσθήκες σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο και προβλέπει –μεταξύ άλλων- την δημιουργία ενιαίου λογαριασμού του Δημοσίου στον οποίο θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Προβλέπει ακόμη, αυστηρότερες κυρώσεις για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης οι οποίοι χάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, εμφανίζοντας αποκλίσεις μεγαλύτερες του 10% και έκδοση υπουργικής απόφασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 με την οποία θα τοποθετείται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του πανίσχυρου Δημοσιονομικού Συμβουλίου των αυτόματων περικοπών σε περιπτώσεις αποκλίσεων, προβλέπει στο άρθρο 10 το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Με τις νέες διατάξεις που δεν περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια  διαβούλευση «χτίζεται» αυστηρότερο πλέγμα δημοσιονομικής εποπτείας.

Με το άρθρο 10 προβλέπεται πλέον  ένας λογαριασμός για όλα τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων. Προβλέπονται  αυξημένες κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές διατάξεις, ενισχύονται οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, ενώ ενεργοποιείται από την 31η Δεκεμβρίου του Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά, τροποποιείται  ο δημοσιονομικός νόμος 4270/2014 (Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας-δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις),  με στόχο όπως αναφέρεται στην εισηγητική  τη "περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού".

Αποδίδεται πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα στους κατασταλτικούς ελέγχους,  περιορίζεται η άσκηση του προληπτικού ελέγχου από εξωτερικά προς τον φορέα όργανα και παράλληλα ενισχύεται η υπευθυνότητα των ίδιων των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων και των προϊσταμένων τους.

Θεσμοθετείται η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων,  ενισχύεται το πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου στο σύνολο των φορέων γενικής κυβέρνησης και  προωθείται μέχρι 1/1/2017 η πλήρης ανάληψη της ευθύνης για τη διενέργεια των δαπανών από τις ίδιες τις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων.

Ενισχύονται οι κυρώσεις για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις δημοσιονομικές διατάξεις. Επίσης προωθείται  το επόμενο βήμα στην κοινή διαχείριση των διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υπό διακριτούς υπολογαριασμούς.

"Η κοινή διαχείριση στο πλαίσιο ενός ενιαίου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος εξυπηρετεί την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και κυρίως την αποφυγή περαιτέρω δανεισμού" επισημαίνεται.

Καθορίζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές (ΑΔΑ) αναφορικά με την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους και του ΜΠΔΣ.

Παράλληλα διευρύνεται η δυνατότητα του Υπουργού Οικονομικών να συλλέγει στοιχεία προϋπολογισμού και εκτέλεσής του και από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα πέραν των φορέων που περιλαμβάνονται στο εκάστοτε ισχύον Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.