ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα

Σήμερα «κληρώνει» για Συνέδριο, ανασχηματισμό και… αξιολόγηση

Τα χαρτιά του για όλα τα θέματα αναμένεται να ανοίξει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Την ώρα που στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχει επανέλθει το «σκηνικό θρίλερ» λόγω των εναπομεινασών εκκρεμοτήτων για την συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται όχι μόνο να εξηγήσει πώς θα κλείσει τελικώς η αξιολόγηση, αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του και του κυβερνώντος κόμματος.

Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκαλείται στις 5.30 το απόγευμα, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού διεξάγεται σε μία χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση έχει έρθει αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις των δανειστών για τις «ουρές» της συμφωνίας.

Εκνευρισμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον εκνευρισμό και την ενόχλησή τους για τη στάση των εταίρων και κάνουν, μάλιστα, λόγο για «νέες απαιτήσεις», υποστηρίζοντας ότι τα θέματα που τώρα εγείρονται ως αξιώσεις, είχαν μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και είχαν κλείσει. «Δεν μπορεί να θέλουν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα τώρα, έπειτα από τις σαφείς δικές μας αποδείξεις σχετικά με την τήρησή των υποχρεώσεών μας», υποστηρίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την ενόχλησή τους για τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα οι τηλεδιασκέψεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών-θεσμών θα συνεχιστούν, προκειμένου να βρεθεί η τελική λύση σε όλα τα θέματα-αγκάθια.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και παρέμβαση σε… υψηλότερο επίπεδο –δηλαδή, να σηκώσει ο πρωθυπουργός το τηλέφωνο προκειμένου να συνομιλήσει με κοινοτικούς παράγοντες ζητώντας τους μετ’ επιτάσεως να κλείσει η αξιολόγηση.

Νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές λένε ότι, ανεξαρτήτως του πόσο θα επιμείνουν ως το τέλος οι δανειστές, η επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι «βέβαιη». «Δεν φτάσαμε ως εδώ, δεν περάσαμε τόσα μέτρα για να τιναχτούν τα πάντα στον αέρα τώρα», υποστηρίζει προβεβλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με γνώση της κατάστασης στο Μαξίμου.

Μάλιστα, ήδη ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τα επόμενα βήματά του, στην προσπάθειά του να δείξει ότι η χώρα, αλλά και η κυβέρνηση, γυρίζουν σελίδα. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, δεν αποκλείεται να συγκαλέσει ακόμη και αύριο το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να θέσει επί τάπητος τον οδικό χάρτη για την αλλαγή ατζέντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα αναφερθεί αναλυτικά και στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, απαριθμώντας όλα τα νομοσχέδια, αλλά και το δεύτερο «κύμα» μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το καλοκαίρι.

Πέραν του αναπτυξιακού νόμου, στα σκαριά βρίσκονται νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για το περιουσιολόγιο, τον επαναπατρισμό «αδήλωτων» καταθέσεων, την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TAXIS, καθώς και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών και πετρελαιοειδών. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση –έναν νέο Καλλικράτη, δηλαδή- ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής
Ανασυγκρότησης σχεδιάζει νέες αλλαγές στην λειτουργία του Δημοσίου, που αφορούν στην καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και την «κινητικότητα» των δημοσίων υπαλλήλων.

Συνέδριο ή ανασχηματισμός

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σήμερα θα ανοίξει τα χαρτιά του και για τις επόμενες κινήσεις του ως προς το κυβερνών κόμμα. Κατά πληροφορίες, πιθανότερη παραμένει η διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, ενώ για τότε παραπέμπεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Εξάλλου, όπως λένε επιτελείς του Μεγάρου
Μαξίμου, τώρα η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πολυτέλεια για «φρέσκους» υπουργούς, που αναγκαστικά θα χρειαστούν χρόνο για να μάθουν τις αρμοδιότητες, τις εκκρεμότητες και τις «γκρίζες ζώνες» των χαρτοφυλακίων τους. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο Συνέδριο, ο πρωθυπουργός θα ήθελε μεν να έχουν τελειώσει όλα τον Ιούλιο, ωστόσο αξιολογεί σοβαρά τις εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης, που του ζητούν να γίνει «εξαντλητικός» προσυνεδριακός διάλογος, «όπως πρέπει σε κόμματα της Αριστεράς», κατά έναν εκ των στελεχών που εισηγούνται τα σχετικά. Πάντως, τα κείμενα θέσεων και το νέο Καταστατικό είναι έτοιμα και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να τα συζητήσει, να βάλει τις τελευταίες πινελιές και να τα εγκρίνει, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει, στην Πολιτική Γραμματεία, και τις επόμενες κινήσεις που αφορούν στον ίδιο: δηλαδή, ένα πρόγραμμα περιοδειών ανά τη χώρα κατά το καλοκαίρι, προκειμένου να πάρει πάνω του την επιχείρηση «φυγής προς τα
εμπρός» και να επανασυνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση με την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.