ΕΛΛΑΔΑ

Που αφέθηκε ελεύθερος

Το ΣτΕ αποφασίζει για την αίτηση ασύλου του Τούρκου αξιωματικού

Την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, το ΣτΕ σε σχηματισμό ολομέλειας καλείται να κρίνει τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκτσι, την οποία προσέβαλλε  ο τότε υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιαννης Μουζάλας.

Ελληνικό  δημόσιο και νομικοί παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού αντάλλαξαν νομικά επιχειρήματα με τους εκπρόσωπους του Νομικού Συμβουλίου του κράτους να υποστηρίζουν σθεναρά πως δεν πρέπει να του χορηγηθεί άσυλο. Ο αξιωματικός, πάντως του οποίου η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ με την διαδικασία της πρότυπης δίκης δεν παρέστη στη διαδικασία, πιθανότατα για λογούς ασφαλείας.
Η απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο θα αφορά και τους υπόλοιπους 7 αξιωματικούς που είχαν διαφύγει την Ελλάδα το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15/07/2016. Είναι μάλιστα η πρώτη , όπως επισήμαναν και οι νομικοί σύμβουλοι του

Κράτους, που υπουργός προσέφυγε κατά της χορήγησης ασύλου. Το δημόσιο υποστηρίζει:

  • ότι  οι 8 Τούρκοι συμμετείχαν στο πραξικόπημα
  • ότι διέπραξαν εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου : «η ένοπλη προσπάθεια κατάλυσης μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης δεν είναι πολιτική υπέρ της ελευθερίας», επισήμαναν , θέλοντας να καταδείξουν πως τα εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν οι αξιωματικοί δεν είναι πολιτικά : «Τιμωρούνται αυτά τα εγκλήματα και στην Τουρκία και στη χώρα μας με τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου».  Τόνισαν ακόμα πως είναι τελείως διαφορετικής φύσης η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση τους και η απόφαση για τη χορήγηση ή μη ασύλου».

Οπως υποστήριξαν η επίμαχη απόφαση είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. «Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου», τόνισε νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε,ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία  και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη  χορήγηση ασύλου».

Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα

Από την πλευρά του Τούρκου αξιωματικού οι νομικοί παραστάτες , καθηγητής Νικ. Αλιβιζάτος , Βασίλης Παπαδόπουλος,  Ελένη Κουτσουράκη, και παρέμβαση υπέρ του Τούρκου εκ μέρους του Δσα, οι Χρ. Αργυροπουλος, Παν. Νικολόπουλος. Ο καθηγητής Αλιβιζάλατος ξεκινώντας την τοποθέτησή του λέγοντας πως «αισθάνθηκα υπερήφανος ως Έλληνας νομικός με τη σκέψη της απόφασης της επιτροπής αναστολών που άφησε ελεύθερο τον αξιωματικό με περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με την οποία «δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να αφορούν τη διαδικασία ασύλου». Επισήμανε ακόμα πως είναι μεν δικαίωμα του υπουργού (έστω και για πρώτη φορά) να προσφύγει κατά χορήγησης ασύλου αλλά «είναι δυσάρεστο να προσπαθεί να εμφανίσει την Τουρκία ως απαύγασμα δημοκρατίας».
Οπως είπε μάλιστα «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου».Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η Αγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσης του του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα. «Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Οταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν το ξέρουμε όλοι τους αποκαλεί καθημερινά» τρομοκράτες και δολοφόνους «τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω»;

Κλείνοντας ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε "περιμένουμε, όπως έχει γίνει πολλές φορές από την Ολομέλεια σας, να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα".

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για την χορήγηση ασύλου η μη στον ένα από τους οκτώ αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα και οι άλλοι επτά για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αναμένεται να μην συνεχιστεί η κράτηση τους καθώς λήγει το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις των αιτούντων άσυλου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.