ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας-Μητσοτάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο σενάρια για «154»

Σύγκρουση κορυφής για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό

Σε... πολλά ντεσιμπέλ αναμένεται να κινηθεί απόψε η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχονται στην «μονομαχία» του προϋπολογισμού εν μέσω μίας άγρια πολωμένης ατμόσφαιρας εφ’ όλης της ύλης: από την οικονομία και το Μακεδονικό ως τις καταγγελίες Μητσοτάκη περί «συναλλαγής» μεταξύ Πρεσπών-συντάξεων και την εργαλειοποίηση της βομβιστικής επίθεσης στον σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει αισθητά το τελευταίο διάστημα τους τόνους της κριτικής του κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό φάνηκε την περασμένη εβδομάδα και στην σκληρή αντιπαράθεση που είχαν οι δυο τους στη Βουλή, επ’ αφορμή της ψήφισης της ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεις.

«Φορτωμένη» ατμόσφαιρα

Παραλλήλως, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον τόνο και από την πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο «Παλαί ντε Σπορ» της Θεσσαλονίκης, εκεί που όχι μόνο υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση του Μακεδονικού, αλλά εξαπέλυσε πυρ ομαδόν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του ακόμη και «συμπόρευση με την Χρυσή Αυγή».
Την ίδια στιγμή, το κλίμα βάρυνε και το συνέδριο της ΝΔ, εκεί όπου ο Αντώνης Σαμαράς έκλεψε τις εντυπώσεις με την σκληρή κατά του ΣΥΡΙΖΑ ομιλία του, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σύνθημα για ολομέτωπη επίθεση, με την χαρακτηριστική φράση «να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γι’ αυτά που κάνει αλλά και γι’ αυτά που πιστεύει».

Η τελευταία μάχη

Εν μέσω, λοιπόν, αυτού του «φορτωμένου» κλίματος, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχονται στη Βουλή για την τελευταία μάχη του 2018, που αφορά στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Σκληρή, λοιπόν, αναμένεται η αντιπαράθεση και επί της ουσίας, με τον μεν Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να αναδείξει τις ελαφρύνσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά και τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, τον δε Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίζει την επιχειρηματολογία περί «τέταρτου Μνημονίου», υπό την έννοια της επιτήρησης και της μεταμνημονιακής υποχρέωσης για υψηλά πλεονάσματα που, όπως θα πει, «στραγγίζουν την οικονομία».

Τα βλέμματα στον Σαρίδη

Πάντως, στο Μαξίμου προσδοκούν ότι εκτός από την μάχη των εντυπώσεων, η αποψινή συνεδρίαση και ψηφοφορία θα «βγάλει» και κάτι σημαντικότερο: την ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, με δεδομένο ότι ήδη ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό –που παραδοσιακά επέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Εξάλλου, με δεδομένη την «αστάθεια» που παρουσιάζει εκ νέου ο Πάνος Καμμένος, η διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας στη Βουλή που θα καταλήξει σε διεύρυνση της πλειοψηφίας για την κυβέρνηση είναι προφανώς το κατάλληλο… δώρο την κατάλληλη στιγμή για το Μέγαρο Μαξίμου!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.