ΕΛΛΑΔΑ

«Έκτακτο επίδομα, στο ύψος του εποχικού βοηθήματος, για όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους»

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: «Τώρα μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε Θέαμα-Ακρόαμα»

«Να παρθούν άμεσα μέτρα για στήριξη των εργαζομένων σε Θέαμα-Ακρόαμα, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ενώ ανακοίνωσε πως προχωρά στη «σύσταση επιτροπής αλληλεγγύης για τη στήριξη των εργαζομένων του χώρου που θα βιώσουν την κρίση αυτή από δυσμενέστερη θέση.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών:

«Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, έκανε προσπάθειες, προκειμένου τα οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, να μην γίνουν όχημα από την εργοδοσία για να μετακυλιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στις πλάτες των ηθοποιών. Ο κλάδος επέδειξε ετοιμότητα και αντανακλαστικά.

Από κοινού με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα Ακρόαμα, κάναμε προσπάθεια να παρέμβουμε στα υπουργεία και στην εργοδοσία έτσι ώστε να μη βρεθούμε ακάλυπτοι. Έτσι, ώστε να αναλάβει η εργοδοσία την αποπληρωμή των συμβάσεων εφόσον κατέβασε τις παραγωγές ή σταμάτησε τα γυρίσματα με δική της ευθύνη.

Ταυτόχρονα, με παρέμβασή μας, πιέσαμε το υπουργείο Εργασίας ώστε να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στο Θέαμα Ακρόαμα στα μέτρα στήριξης. Απαράδεκτη παραμένει η στάση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που παρά τις επίμονες παρεμβάσεις μας ακόμα δεν έχει πάρει σχετική απόφαση για τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σετ και κάποιες εταιρείες παραγωγής υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση.

Πρέπει να γίνει σαφές πως οι εξελίξεις βρήκαν τον κλάδο μας μέσα σε μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, κατά την οποία πολλοί συνάδελφοι δεν καλύπτονται.

Η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι απλήρωτες πρόβες, οι συμβάσεις έργου κλπ, είναι το έδαφος που απλόχερα χάρισαν οι κυβερνήσεις στην εργοδοσία και που σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα συλλογικής σύμβασης εργασίας, δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος κοινωνικού χαρακτήρα, δημόσιου καθολικά συστήματος Υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Ειδικά αυτή την περίοδο, όπου δίνουμε συλλογικά έναν αγώνα για την ανθρώπινη ζωή, που ξεπερνά τα στενά ατομικά και ομαδικά όρια, τα συμπεράσματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα.

Το επόμενο διάστημα το σωματείο μας θα κάνει μια προσπάθεια, να ενημερώνει με ανακοινώσεις, κόντρα σε κάθε προσπάθεια πιθανής παραπληροφόρησης.

Οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούνται τα σχετικά επιδόματα που θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες από την κυβέρνηση. Αυτό ισχύει για τις παραγωγές που κατέβηκαν μετά την προκήρυξη των μέτρων. Οποιαδήποτε άλλη παραγωγή σταμάτησε πριν, η ευθύνη ανήκει στον εργοδότη, ο οποίος οφείλει να αποπληρώσει όλα τα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε μερικής είτε πλήρους απασχόλησης, καθώς και το σύνολο των αποδοχών και ενσήμων των ορισμένου χρόνου συμβάσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που βρίσκονταν σε καθεστώς αδήλωτης ή ανασφάλιστης εργασίας να απευθυνθούν στο Σωματείο τους. Για το καθεστώς αυτό ευθύνεται η εργοδοσία και μπορούμε να παρέμβουμε και να διεκδικήσουμε ότι απορρέει από την ευθύνη αυτή. Κανένας συνάδελφος να μην υπογράψει απόλυση ή οικειοθελή αποχώρηση.

Δεν είμαστε μόνοι μας.

Διεκδικούμε έκτακτο εποχικό επίδομα για να καλυφθούν οι ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, καθώς φαίνεται να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ούτε οι δοκιμές για τη διαφαινόμενη χαμένη καλοκαιρινή σαιζόν.

Ζητάμε τη στήριξη των μικρών θεατρικών χώρων, των εταιρικών θιάσων και των ομάδων προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα από τη μορφή των εργασιακών μας σχέσεων.

Προχωράμε σε σύσταση επιτροπής αλληλεγγύης για στήριξη των συναδέλφων που θα βιώσουν την κρίση αυτή από πιο δυσμενή θέση.

Απαιτούμε:

- Να παρθούν άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα απαραίτητα μέτρα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στελέχωση των μονάδων υγείας).
- Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
- Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
- Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων Υγείας.
- Να δοθεί έκτακτο επίδομα, στο ύψος του εποχικού βοηθήματος, για όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους.
- Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης ακύρωσε τις παραγωγές με δική του ευθύνη, είναι και δική του ευθύνη και η αποπληρωμή των ηθοποιών καθώς και η ασφαλιστική τους κάλυψη έως το τέλος της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας.
- Να προβλεφθεί έκτακτο επίδομα και για τους μικρούς θιασάρχες (με εισόδημα έως 15.000) καθώς και απαλλαγή από την τρέχουσα ατομική ασφαλιστική τους εισφορά για τη συγκεκριμένη διάρκεια.»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.