ΕΛΛΑΔΑ

«Να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των εργαζομένων του κλάδου»

Εργαζόμενοι στο Θέαμα-Ακρόαμα: Άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού στηρίζουν τα αιτήματα των καλλιτεχνών

Εργαζόμενοι στο Θέαμα ακρόαμα ζητούν «να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των εργαζομένων του κλάδου Θεάματος - Ακροάματος απαιτούν από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Πολιτισμού», αίτημα που συνυπογράφουν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, ενώ επισημαίνουν πως «τα μέτρα της κυβέρνησης λόγω της επιδημίας καλύπτουν μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών».

Άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού του τόπου, με δηλώσεις τους στηρίζουν τα αιτήματα των καλλιτεχνών, ηθοποιών, μουσικών.

Μίκης Θεοδωράκης

Στα 1945-46 η τότε κυβέρνηση, για να βοηθήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, οργάνωσε γι’ αυτούς συσσίτια. Να θυμίσω ότι την εποχή εκείνη οι άνθρωποι πεινούσαν. Εμείς οι σπουδαστές των Ωδείων είχαμε εξαιρεθεί από αυτό το σωτήριο μέτρο. Και είχαμε αφεθεί στην πείνα μας.

Τότε, αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε να μας συμπεριλάβουν κι εμάς. Για τον σκοπό αυτό συστήθηκε μια ολιγομελής επιτροπή σπουδαστών Ωδείων, στην οποία συμμετείχα κι εγώ, που ανέλαβε να επισκεφθεί τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Επισιτισμού.  Μετά από πολλές ενέργειες, ο Γεν. Διευθυντής μας δέχθηκε επί τέλους.

-Ποιοι είστε; Τι θέλετε; Ποιο είναι το αίτημά σας;  μας ρώτησε.

-Να μας συμπεριλάβετε κι εμάς στα συσσίτια του Υπουργείου Επισιτισμού.

-Ως τι; απόρησε ο κ. Γενικός.

-Ως φοιτητές. Σπουδάζουμε μουσική, είμαστε φοιτητές!

-Και γι’ αυτόν τον λόγο με απασχολείτε; Εσείς δεν είστε φοιτητές. Είστε βιολιτζήδες που παίζετε για διασκέδαση. Πηγαίνετε, παρακαλώ!

Πέρασαν από τότε 75 χρόνια και διαπιστώνω ότι ο ίδιος μεσαίωνας χαρακτηρίζει τους σημερινούς αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δεν συμπεριέλαβαν τους καλλιτέχνες όλων των κλάδων και γενικά όλους εκείνους που απασχολούνται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον χώρο της Τέχνης, στο μέτρο του επιδόματος των 800 ή 600 ή όσων είναι ευρώ.

Ώστε οι άνθρωποι της Τέχνης δεν είναι αυτοί που δημιουργούν τον σύγχρονο εθνικό μας πολιτισμό αλλά είναι απλοί διασκεδαστές!

Ειλικρινά λυπάμαι, γιατί έζησα για να ξαναδώ ότι οι βαθύτατα σκοταδιστικές αντιλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, ενώ η Ελληνική Τέχνη και οι Έλληνες καλλιτέχνες είναι αυτοί που κράτησαν τον λαό μας όρθιο σε μέρες δύσκολες για την πατρίδα μας, γεγονός που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της εκτίμησης των αρμοδίων αρχών μιας πολιτισμένης χώρας.

Αθήνα,  11.4.2020

Μίκης Θεοδωράκης

Γιώργος Νταλάρας

Ανοιχτή επιστολή

Μέσα σ’ αυτή την πανδημία υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων, επαγγελματιών, κάποιοι μουσικοί, οργανοπαίκτες, τεχνικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο αντιμετωπίζονται σαν να μην είναι μέλη αυτής της κοινωνίας. Σαν να ξεχάσαμε την παρουσία τους. Ο ιός προς το παρόν τους αχρήστευσε σαν επαγγελματίες. Αναρωτιέμαι αν είναι σωστό να τους εξαφανίσει το κράτος σαν πολίτες, αφού εξαιρεί αρκετούς απ’ αυτούς από το έκτακτο επίδομα. Επανέρχομαι σ’ αυτό το θέμα, γιατί αυτή τη συμπαράσταση και τη συντροφικότητα τη χρωστάμε τώρα στους συναδέλφους μας. Και δεν ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας, το οφείλουμε στην τέχνη και στο ζήλο αυτών των ανθρώπων, που πολλές φορές παραμένουν στη σκιά μέχρι το τέλος.

Η επιδημία αυτή ως γεγονός, αναμφισβήτητα κοινωνικοποίησε και πολιτικοποίησε με τα μέτρα, τη ζωή όλων μας. Και καλώς έγινε για τη φροντίδα της υγείας όλων μας.
Το θέμα όμως είναι να φροντίσουμε ως κράτος, εκτός από τα πιθανά θύματα του ιού, τις παράπλευρες απώλειες. Όπως είναι η αρωγή-συνδρομή του κράτους απέναντι σ’ αυτούς που φροντίζουν ακαταπαύστως την τέχνη και την ψυχαγωγία των συνανθρώπων μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο αριθμός που έμεινε έξω από το επίδομα δεν είναι μεγάλος. Τους αξίζει άραγε να τους φερθούμε σαν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, επειδή συνέπεσε να μην έχουν προσληφθεί σε εργασία τους τελευταίους 2 μήνες και ν’ ακυρωθούν επόμενες δουλειές τους;

Πάνος Μπούσαλης 

Aνοιχτή επιστολή για το πρόβλημα των εργαζόμενων καλλιτεχνών

Επιστολή ανοιχτή .

Προς υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και προς τον Κον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Ερώτηση για τους καλλιτέχνες που δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα έχουν κάνει, με τη χρονολογική σειρά που έγιναν, το ΚΚΕ ,ο ΣΥΡΙΖΑ και η Μερα25.

Ερωτήσεις έχουν θέσει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος κι ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος. Μιλάμε για μια πληθώρα καλλιτεχνών που δουλεύουμε με ημερήσιες προσλήψεις σε μουσικές σκηνές και συναυλίες. Δεν φαινόμαστε παρά μόνο μετά την πρόσληψη η οποία γίνεται λίγες μέρες πριν το μουσικό γεγονός. Δεν φτάνει η επισφάλεια του να μην εργαζόμαστε σε ένα μόνιμο χώρο εργασίας, ανασφάλιστοι πολλοί από εμάς, μας αγνοείτε και μας τιμωρείτε με το να μη μας περιλαμβάνουν τα μέτρα; Περιμένω άμεσα να αρθεί αυτή η αδικία. Εμείς δηλαδή να πεθάνουμε της πείνας; Δεν μας έπληξε η κρίση; Για να μιλήσω με παραδείγματα , τέσσερις εμφανίσεις μου ακυρώθηκαν προσωπικά. Και πόσες άλλες δραστηριότητες. Ηχογραφήσεις κλπ. Αντίστοιχα και σε χιλιάδες άλλους συναδέλφους. Και σε βάθος χρόνου πόσες άλλες χαμένες συναυλίες και εμφανίσεις σε χώρους τέχνης. Η επιστολή είναι ανοιχτή σε όλους τους αρμόδιους και τον ΠΘ της χώρας. Το σύστημα Εργάνη δεν μου επιτρέπει να κάνω αίτηση γιατί δεν υπάρχει δηλωμένη πρόσληψη από εργοδότη. Και πως να υπάρχει αφού οι προσλήψεις μας γίνονται λίγες μέρες πριν τις συναυλίες. Περιμένουμε την αποκατάσταση που είναι οικονομική και ηθική γιατί με αυτή την αντιμετώπιση είναι σα να μην υπάρχουμε για αυτή τη χώρα. Τώρα που όλοι μέσα στα σπίτια ακούτε μουσική την οποία με το αίμα της ψυχής μας με θυσίες οικονομικές και προσωπικές γράφουμε, ταγμένοι σε έναν σκοπό που μας στερεί τη δυνατότητα της εργασιακής σιγουριάς , συχνά τη δυνατότητα να στηρίξουμε οικογένεια και να κάνουμε ό,τι άλλοι εργαζόμενοι δύνανται, ζητώ το αυτονόητο, να μας περιλάβετε και εμάς στην πρώτη γραμμή των πληγέντων. Αρκετή μοναξιά έχουμε επιβάλλει οι ίδιοι στους εαυτούς μας. Μη μας εγκαταλείπετε.
Πάνος Μπούσαλης, τραγουδοποιός

Παντελής θαλασσινός (Από την σελίδα του)

Όλοι οι κατ επάγγελμα μουσικοί, και οι εργαζόμενοι σε συναφή επαγγέλματα, ζώντας από την παραγωγή, έως την αναπαραγωγή της, δικαιούνται το βοήθημα των €800.. Έχουν οικογένειες ΚΑΙ αυτοί..
Υ.Γ. Για άλλη μια φορά δείχνουν, τα ακατέργαστα και καλουπόμορφα αυτά τσιμεντένια μπλόκια, ύστερα απ΄ την αδιαφορία τους στα πνευματικά δικαιώματα, ότι η Μουσική για αυτούς ως τέχνη, είναι αμελητέα..

 Χρήστος Παπαδόπουλος (συνθέτης-μουσικός)

“Θα πρέπει το κράτος να καταλάβει ότι αυτό που κάνουμε οι μουσικοί είναι επάγγελμα και όχι διασκέδαση. Μέσα από την εκπομπή μου, το “Χάριν Ευφωνίας”, ήρθα σε επαφή με κάποιους σπουδαίους μουσικούς, διαπιστώνοντας ότι οι περισσότεροι είναι άνεργοι! Η πρότασή μου είναι ότι πρέπει να δοθεί χρηματική βοήθεια σε ΟΛΟΥΣ αυτούς.”

Μανώλης Φάμελος

Οι αφανείς ήρωες της δουλειάς μας (μουσικοί, τεχνικοί αλλά και πολλοί τραγουδιστές του μεροκάματου) υποαπασχολούμενοι ή και αυτοαπασχολούμενοι ζούσαν ήδη τον εφιάλτη μιας πρωτόγνωρης ανεργίας πριν τους χτυπήσει η σημερινή κρίση…

Το μέλλον διαγράφεται ιδιαίτερα σκοτεινό και είναι κοινό μυστικό πως ο κλάδος μας θα είναι από τους τελευταίους που θα επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Πρέπει να παρθούν από την πολιτεία, μέτρα οριζόντια που να τους καλύπτουν όλους. Η φύση της δουλειάς μας περιέχει την περιστασιακή απασχόληση, τα λιγοστά σκόρπια ένσημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπήρχαν ήδη και πριν την επιδημία, συνάδελφοι που με δυσκολία τα έβγαζαν πέρα αξιοπρεπώς. Ας μην στερηθούν τα αυτονόητα τώρα…

Έχουν όλοι οι εργάτες της μουσικής δικαίωμα στο στοιχειώδες αυτό στήριγμα

Μίλτος Πασχαλίδης

Σε επικοινωνία που είχε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με τον Μίλτο Πασχαλίδη δήλωσε ότι υπογράφει κι αυτός το κείμενο με τα αιτήματά του Συλλόγου! Στέκεται στο πλάι των σωματείων ΠΜΣ, ΣΜΒΕ, ΣΕΗ και όσων παλεύουν για τη στήριξη όλων των μουσικών αλλά και όλων των καλλιτεχνών σε αυτή την τραγική συγκυρία!

Nατάσα Μποφίλιου

Σε επικοινωνία του Συλλόγου με τη Νατάσα Μποφίλιου  είπε ότι υπογράφει κι αυτή το  και δηλώνει την συμπαράστασή της στον αγώνα που κάνουν οι καλλιτέχνες μέσα από τα σωματεία τους για την επιβίωσή τους μέσα σ’ αυτήν την τρομερή κατάσταση.

 Λάκης Χαλκιάς

Την στήριξή του στον αγώνα των μουσικών και όλων των καλλιτεχνών μας έστειλε  και ο τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς! Στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων του και των καλλιτεχνών γενικότερα και προσυπογράφει τα αιτήματα μας.

Εύχεται κουράγιο και δύναμη μέχρι το τέλος.

Στάθης Δρογώσης

“Οι μουσικοί , οι τραγουδιστές και οι τεχνικοί ήχου και φωτισμού στις συναυλίες δυστυχώς δεν καλύπτονται πλήρως από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Το εργασιακό τους καθεστώς δεν είναι ενιαίο με οι συνέπεια άνθρωποι που δουλεύουν χρόνια σε μουσικές σκηνές , σε χώρους συναυλιών , σε ρεμπετάδικα , σε μπουάτ και σε χώρους εστίασης παίζοντας και τραγουδώντας να είναι

αποκαρδιωμένοι και χωρίς αντικείμενο εργασίας. Πρέπει η πολιτεία να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία γιατί το ελληνικό τραγούδι είναι από τα πιο σπουδαία επιτεύγματα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και πρέπει να στηρίξει τους ανθρώπους του. Άμεσα δίνοντας το επίδομα σε όλους και μεσοπρόθεσμα με μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.”

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.