ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή των δημοσκοπήσεων

Ολλανδία: Νίκη με διαφορά του ακροδεξιού Βίλντερς δείχνουν τα exit poll

Ευρύ προβάδισμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, δίνουν τα exit poll μετά τις εκλογές της Τετάρτης στην Ολλανδία στο ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερς που αποσπά τις περισσότερες έδρες.

Η έρευνα του Ipsos δίνει στο Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) 35 έδρες από τις 150 της Βουλής της χώρας. Το μήνυμά του κατά της μετανάστευσης, το οποίο περιλαμβάνει κλείσιμο των συνόρων και απέλαση των παράνομων μεταναστών, ένα τέλος στο «τσουνάμι του ασύλου» δείχνει να βρήκε απήχηση στους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

Ο ίδιος έσπευσε να δημοσιεύσει βίντεο να πανηγυρίζει δεόντως το -έστω και πρόωρο- αποτέλεσμα. «Οι εκλογείς μίλησαν και είπαν ότι κουράστηκαν. Εμείς θα βάλουμε τους ψηφοφόρους στην πρώτη θέση» είπε σε οπαδούς του που τον περίμεναν σε καφέ υπό τους ήχους της μουσικής από το «Rocky».

Η Συμμαχία Πρασίνων και Εργατικών (GL/PvdA), με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς λαμβάνει 26 έδρες και το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), με επικεφαλής την Ντιλάν Γεσιλγκιόζ 23 έδρες.

Ακολουθεί το κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Πιέτερ Ομτζίγκτ με 20 έδρες.

Άλλα 12 κόμματα αποσπούν, σύμφωνα πάντα με το exit poll, από μία ως και 10 έδρες.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2021, το PVV διπλασίασε τις έδρες του (από 17 σε 35) και ο συνασπισμός Πρασίνων/Εργατικών κέρδισε εννέα έδρες.

Αντίθετα το VVD έχασε 11 έδρες και έμεινε μακριά από την πρώτη θέση, ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόμματος του Ομτζίγκτ που κατέλαβε 20 έδρες με την πρώτη εμφάνισή του.

Έρευνα του Ipsos την Τρίτη έδινε στο VVD 29 έδρες, στο αντιισλαμιστικό PVV του Βίλντερς 27 έδρες και στον συνασπισμό υπό τον Τίμερμανς 24 έδρες.

Σε κάθε περίπτωση ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την τελική κατανομή των εδρών. Οι ηγέτες των άλλων τριών μεγάλων κομμάτων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό υπό το PVV, αν και ο Βίλντερς έτεινε χείρα συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού εκ μέρους του. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε συνταγματικό αδιέξοδο και παρατεταμένη ακυβερνησία στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Τι έφερε την επιτυχία του Βίλντερς

Τρία πράγματα μπορούν να εξηγήσουν το προβάδισμα Βίλντερς, λέει στο Politico Ολλανδός πολιτικός επιστήμονας.

«Πρώτον, έχουμε ένα κεντρώο υπουργικό συμβούλιο εδώ και 11 χρόνια. Ως απάντηση σε αυτό, οι ψηφοφόροι πήγαν κυρίως στα άκρα. Δεύτερον, η μετανάστευση ήταν μεγάλο θέμα και οι ψηφοφόροι σκέφτονται αμέσως το PVV όταν σκέφτονται αυτό το θέμα. Τέλος, η επικεφαλής του VVD Γεσιλγκιόζ την πόρτα στο PVV ως εταίρο συνασπισμού. Στην Ολλανδία οι άνθρωποι αναζητούν εδώ και καιρό ένα κόμμα που τα λέει πιο “ευθύ” σε αυτά που λέει, αλλά να μπορεί να κυβερνήσει. Τώρα που αυτή η πόρτα στο PVV είναι ανοιχτή, την έχουν βρει».

Μια γεύση από την πολιτική του έδωσε ο Βίλντερς στις πρώτες δηλώσεις του. Δεσμεύτηκε «να επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς», λέγοντας ότι «θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα».

Ο Βίλντερς κάλεσε δε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί». «Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν», υπογράμμισε.

Σοκ στο VVD

Τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών επηρέασαν τελικά το VVD του επί 13 χρόνια πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε πολύ περισσότερο από όσο πρόβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Το κλίμα απογοήτευσης και το σοκ ανάμεσα στους οπαδούς του κόμματος ήταν ορατό, γράφει ο Guardian. Περίμεναν κάποιες απώλειες σε έδρες, αλλά σίγουρα όχι τόσο μεγάλες που το φέρνουν τόσο μακριά από την πρωτιά, άρα και σε δεύτερο ρόλο στις μετεκλογικές διαβουλεύσεις.

Οι ψυχραιμότεροι υπενθυμίζουν ότι το κόμμα κυβερνούσε εδώ και 13 χρόνια και παρομοιάζουν την κατάσταση με τη νίκη του Τραμπ το 2016.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.