ΠΑΣΟΚ

Ζητείται ‘εθνικό σχέδιο’…

Χρειαζόμαστε πιο ισχυρή και οικονομικά αυτόνομη Αυτοδιοίκηση

Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί να αναθερμάνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που με ημερίδα που πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων της Αυτοδιοίκησης, έστειλε μέσω του προέδρου του το μήνυμα ότι «χρειαζόμαστε πιο ισχυρή και οικονομικά αυτόνομη αυτοδιοίκηση, που θα κάνει πράξη το νέο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα».

Στην Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, δεν κρύβουν ότι για αυτούς είναι στρατηγικής σημασίας η ύπαρξη μίας ισχυρής και ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης, που δε θα λειτουργεί ως το ‘μακρύ χέρι’ του εκάστοτε Μεγάρου Μαξίμου, αλλά θα έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, ώστε να αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Στην πραγματικότητα, αφού περιέγραψε ως όραμα του κόμματός του η κεντρική κυβέρνηση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζει για τις πόλεις και τις περιφέρειες του αύριο μαζί τους και όχι ερήμην τους, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιτέθηκε ευθέως στη ΝΔ, καταλογίζοντάς της προσπάθεια να ποδηγετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις εκλογές του Οκτωβρίου. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε-και το έλεγε δημόσια- ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίζεται, όπως δήλωνε κυνικά, ο καλύτερος συντονισμός κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης», είπε, προσθέτοντας πάντως πως αυτό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια, αλλά είναι υποχρέωσή του.

Στην Χαριλάου Τρικούπη, είναι ξεκάθαροι ως προς την ανάγκη πιο ισχυρής και οικονομικά αυτόνομης αυτοδιοίκησης, που θα πρωταγωνιστήσει σε τομές όπως η ψηφιακή σύγκλιση, η ενεργειακή δημοκρατία, η ανθεκτικότητα και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ζητούν μάλιστα να συνδιαμορφωθεί από κοινού με τους ΟΤΑ ένα εθνικό σχέδιο για την ενδυνάμωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αξιοποιώντας δε, ορθά, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζουν ότι οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε μια σειρά από δράσεις, από τον ‘πράσινο’ μετασχηματισμό των πόλεων και την προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων, ως τον εκσυγχρονισμό σημαντικών δικτύων και υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει και των εκλογών της ΚΕΔΕ, καλώντας τους εκλέκτορες να αναδείξουν μία ισχυρή φωνή, που θα μπορεί να συγκρουστεί με την κεντρική κυβέρνηση, όποτε αυτή επιχειρεί να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης και όχι μία ΚΕΔΕ, που θα αποτελεί το ‘μακρύ χέρι’ του κ.Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.