ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΕΣ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΑΛΤΣΙ ΚΑΙ ΓΑΠ…

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης κλείνει πάντα με τον «Γαλάζιο Δούναβη». Το ωραιότερο βαλς που γράφτηκε ποτέ το γνωρίζουν σχεδόν όλοι. Ακόμη και ως μουσική υπόκρουση στην εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος», χρησιμοποιήθηκε. Η πρεμιέρα του δεν είχε μεγάλη απήχηση, γεγονός που στενοχώρησε τον δημιουργό της, τον Γιόχαν Στράους. «Ο διάβολος μου πήρε το βαλς, θα ήθελα να γνώριζε επιτυχία» φέρεται να δήλωσε. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε γρήγορα. Μετά από λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 1867, το έργο παρουσιάστηκε στην ορχηστρική του εκδοχή στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση των Παρισίων και αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μικρή σημείωση: Τον Γαλάζιο Δούναβη ή επί το ακριβέστερον τον Όμορφο Γαλάζιο Δούναβη ο Στράους τον είχε αφιερώσει σε έναν Έλληνα, τον Νικόλαο Δούμπα (1830-1900), μαικήνα των τεχνών στη Βιέννη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Χορωδίας όπου παίχτηκε το «βαλς των βαλς».

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Στράους και ο Γαλάζιος Δούναβης με ένα άρθρο για τις διεργασίες στην ελληνική Κεντροαριστερά; Εν πρώτοις η αποτυχημένη πρεμιέρα δόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, την ημέρα που έχουν επιλέξει και οι τρεις (για την ακρίβεια δύο και μία) … τυμπανιστές της συνεργατικής αριστεράς -η Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά), ο Διονύσης Τεμπονέρας (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ)- να συζητήσουν για τις πολιτικές, τα κόμματα και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ και να θέσουν τις βάσεις για πολιτική αλλαγή στη χώρα. Και για να μην κρυβόμαστε: Για να συζητήσουν (πριν και όχι μετά τις ευρωεκλογές, όπως θέλουν οι ηγεσίες των κομμάτων τους) πως μπορεί η λεγόμενη Προοδευτική Παράταξη, να αναδιοργανωθεί ώστε να επιστρέψει στην κυβερνητική εξουσία. Να συζητήσουν δηλαδή το προφανές. Αυτό που συζητούν όλοι. Στα καφενεία, στις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, στις κομματικές συσκέψεις. Αυτό που δείχνουν όλες μα όλες οι δημοσκοπήσεις. Αυτό που οι βουλευτές, τα στελέχη, οι ψηφοφόροι των κομμάτων επισημαίνουν. Ως αδυναμία και ως στόχο. Όμως, εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για το «ανατολικό ζήτημα» του προοδευτικού χώρου την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου δεν θα ευδοκιμήσει.

Η σκόνη που σηκώθηκε για την πρωτοβουλία των τριών και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε Τεμπονέρα και Χριστοδουλάκη για «να μαζευτούν και να μασήσουν τα λόγια τους» οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Η εκδήλωση θα έχει την τύχη της πρεμιέρας του «Γαλάζιου Δούναβη». Η επίλυση του προβλήματος, δηλαδή η νέα ενορχήστρωση, θα παραπεμφθεί για λίγους μήνες μετά. Για το καλοκαίρι. Μετά τις ευρωεκλογές. Σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Τη σειρά κατάταξης των κομμάτων και τα ποσοστά τους. Τη διαφορά από τη ΝΔ. Και τα μηνύματα της κάλπης. Το πιθανότερο είναι τη νέα εκδοχή της Κεντροαριστεράς να μην αναλάβει να την ενορχηστρώσει η παρέα των τριών. Μπορεί να είναι αυτοί, κάποιοι άλλοι, ίσως και οι ηγεσίες των κομμάτων. Όμως αυτό που επιχειρείται σήμερα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον πως θα τεθεί ως ύψιστη αναγκαιότητα την επομένη της ευρωκάλπης, εφόσον οι προφητείες των δημοσκόπων βγουν αληθινές.

Φυσικά, ουδείς εγγυάται ότι το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές, ο «Γαλάζιος Δούναβης» της Κεντροαριστεράς θα έχει επιτυχία. Ούτε ο υιός Στράους υπάρχει για να τον συνθέσει ούτε οι αριστερές νότες ακούγονται, στις μέρες μας, με ευχαρίστηση. Δυστυχώς, δυστυχέστατα, αλλά τα δεξιά και ακροδεξιά εμβατήρια είναι αυτά που κόβουν τα περισσότερα εισιτήρια. Στην Ευρώπη και στα καθ’ ημάς. Στη δεξιά επέλαση επικεντρώνεται ο πολιτικός λόγος. Είτε ως προβληματισμός των κεντρώων είτε ως ανησυχία των αριστερών είτε ως ικανοποίηση των δεξιών και ακροδεξιών. Η αναδιοργάνωση της πληθυντικής κεντροαριστεράς μόνον παρεμπιπτόντως συζητείται. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν θεωρεί τους Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Χαρίτση ικανούς να κερδίσουν τον Μητσοτάκη. Ακόμη και οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) δεν τους εμπιστεύονται ως δυνάμει πρωθυπουργούς. Η πρωθυπουργισιμότητά τους είναι στο μισό (5-6%) της δύναμης των κομμάτων τους. Αυτά που όλοι τα γνωρίζουν και όλοι τα συζητούν οι ηγεσίες της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη τα θεωρούν «απαγορευμένο καρπό» και έχουν διαμηνύσει σε Τεμπονέρα και Χριστοδουλάκη πως δεν είναι προς «βρώσιν» στο τραπέζι που θα στηθεί την Τρίτη από την Εφημερίδα των Συντακτών στο θέατρο Άλφα.

Και οι δύο άνδρες θα συμμορφωθούν προς τα υποδείξεις. Τα όσα θα πουν θα είναι «εντός γραμμής». Δεν θα αμφισβητήσουν τις ηγεσίες, τη στρατηγική και τις επιλογές των κομμάτων τους. Ο ένας, ο Τεμπονέρας, θα πει ότι η ήττα του Μητσοτάκη προϋποθέτει ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος, ο Χριστοδουλάκης, του ΠΑΣΟΚ. Ο ένας θα επαναλάβει τα όσα γράφει στο κείμενό του με τίτλο «συμβολή στο διάλογο για το συνέδριο» και ο άλλος όσα κατά καιρούς λέει στις συνεντεύξεις του με επωδό «η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ» είναι το κλειδί που ανοίγει την μεγάλη πόρτα για την κυβερνητική προοπτική της Κεντροαριστεράς. Παρότι γνώριζαν πως η κίνησή τους ήταν υψηλού ρίσκου προτίμησαν τελικά να μην αναλάβουν το ρίσκο και να ακολουθήσουν την πεπατημένη των διαπιστώσεων και της περιγραφής του προβλήματος και των λύσεων που αυτό επιδέχεται.

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι δεν θα μπορούσαν να ανακαλύψουν και να πουν κάτι διαφορετικό από αυτό που λένε μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός (ιδεολογοπολιτικός) διακόπτης που τον γυρνάς και σου βγάζει το «τι να κάνουμε». Το μόνο διαφορετικό θα ήταν η ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας. Να ειπωθεί δηλαδή ότι η ήττα Μητσοτάκη δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις υπάρχουσες ηγεσίες στα κόμματά τους. Κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να ειπωθεί ή τέλος πάντων δεν μπορεί να αναζητηθεί πριν τις ευρωεκλογές. Κι φυσικά θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια, αφού οι τρεις δεν ήταν αποφασισμένοι να διαβούν τον Ρουβίκωνα, η επιλογή του χρόνου δεν ήταν η πλέον πρόσφορη ούτε και ο τίτλος που παρέπεμπε σε ρήξη με τους σημερινούς θεσμικούς αντιπάλους του Μητσοτάκη, με τον Κασσελάκη, που ηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τον Ανδρουλάκη που επιθυμεί να γίνει αυτός Κασσελάκης στη θέση του Κασσελάκη.

Το αδύνατο σημείο των τριών «μικρών τυμπανιστών» είναι ότι οργανώνουν μια εκδήλωση που παραπέμπει σε ρήξη, αλλά οι ίδιοι δεν είναι έτοιμοι να την κάνουν τώρα. Ούτε και μπορούν αφού με βάση το εκλογικό σύστημα ο αντίπαλος που θα μπορούσε να νικήσει τον Μητσοτάκη θα πρέπει να ηγείται ενός ισχυρού κόμματος, το οποίο για να δημιουργηθεί προϋποθέτει την αυτοδιάλυση των τριών μικρομεσαίων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ο τίτλος λοιπόν ήταν λάθος. Και αντί για το «ποιός» μπορεί να είναι απέναντι στον Μητσοτάκη θα έπρεπε να καλούν σε συζήτηση για το «πως» μπορεί η Κεντροαριστερά να τον κερδίσει. Με προγραμματικές συνεργασίες; Με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων; Με κοινά ψηφοδέλτια; Με υποψήφιο τρίτο πρόσωπο, κοινής αποδοχής, για την πρωθυπουργία; Από τη στιγμή που στη θέση του «πως» μπήκε το «ποιός» ήταν επόμενο να αποδώσουν οι (αφόρητες είναι η αλήθεια) πιέσεις που ασκήθηκαν στο παρασκήνιο σε Τεμπονέρα και Χριστοδουλάκη, αλλά και η δημόσια αποδοκιμασία από βουλευτές και στελέχη που δεν είδαν με καλό μάτι την πρωτοβουλία των τριών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι ενστάσεις ήταν δύο ειδών. Η μία αφορούσε την Αχτσιόγλου. «Δεν μπορείς» είπαν στον Τεμπονέρα, «να συνομιλείς με την Αχτσιόγλου, που με άλλους δέκα βουλευτές έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυσαν δικό τους κόμμα». Και η δεύτερη τον ίδιον τον Τεμπονέρα. Θεωρούν ότι προσπαθεί να συγκροτήσει ομάδα που θα ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Κασσελάκη, με στόχο να τον διαδεχθεί σε περίπτωση που το αποτελέσμα στις ευρωεκλογές είναι τόσον καταστροφικό όσο προβλέπουν οι δημοσκόποι. Και στο ΠΑΣΟΚ ήταν δύο οι ενστάσεις. Η πρώτη αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί, λένε, να διερευνάται από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς όταν «δεν έχουν κάνει αυτοκριτική για τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιήσει, σε βάρος μας, στο παρελθόν και ο Κασσελάκης χαρακτηρίζει τον Ανδρουλάκη εκβιαζόμενο». Η δεύτερη ένσταση στρέφεται κατά του Χριστοδουλάκη. Του καταλογίζουν πρόθεση να καταγραφεί ως ο επόμενος, μετά τον Ανδρουλάκη, αρχηγός εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. «Αντί», λένε, «η προσπάθεια μας να επικεντρωθεί στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές, που θα μάς καταστήσει κυρίαρχη δύναμη στην κεντροαριστερά, ο Μανώλης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο, προεξοφλώντας ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι τα τσουρούτικα που προφητεύουν οι δημοσκόποι». Και στις δύο περιπτώσεις, οι πιέσεις άμα και απειλές απέδωσαν. Τουλάχιστον σε επίπεδο βουλευτών και επιφανών στελεχών. Από τους «επωνύμους» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πιθανολογείται ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που θα παραβρεθούν. Οι οργανωτές αναμένουν μεγάλη συμμετοχή από μεσοανώτερα στελέχη και ανένταχτες προσωπικότητες της ευρύτερης αριστεράς. Και σίγουρα του συνόλου σχεδόν της Νέας Αριστεράς.

Προφανώς, επειδή η Αχτσιόγλου είναι η μόνη της παρέας που ενδεχομένως θα μπορούσε πει πράγματα «έξω από το κουτί». Όμως ούτε αυτή αναμένεται να είναι ρηξικέλευθη. Μάλλον θα αρκεστεί κι αυτή σε γενικές διαπιστώσεις. Αυτές που περιέχονται στη Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Αριστεράς. Εξάλλου, της Έφης της αρκεί που ξαναμπαίνει στο παιχνίδι. Και μάλιστα στο μεγάλο: της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, που περιλαμβάνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο και το ΠΑΣΟΚ. Κάτι που μέχρι πρότινος στην ίδια αλλά και σε αρκετούς σύντροφους της δεν προκαλούσε και τα καλύτερα των συναισθημάτων τους. Πάντως, ακόμη και στη Νέα Αριστερά υπάρχει προβληματισμός για την εκδήλωση. Αφενός, επειδή, όπως λένε ορισμένοι, «μπορεί να δοθεί η εντύπωση ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ξαναβρεθούμε με αυτούς που αποχαιρετήσαμε και κατά συνέπεια αυτοί που σκέφτονται να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν το συνέδριο του Κασσελάκη είναι σούπα, θα προτιμήσουν να μείνουν». Και αφετέρου επειδή η πιθανότητα επανασυγκόλλησης ουσιαστικά ακυρώνει τα επιχειρήματα, με τα οποία τα στελέχη της Νέας Αριστεράς αιτιολόγησαν την αποχώρησή τους, ενώ καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την υπερψήφισή της στις ευρωεκλογές. Είναι δηλαδή πιθανό κάποιοι αριστεροί ψηφοφόροι, που δεν τους αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, να μην ψηφίσουν τη Νέα Αριστερά, αλλά να ξαναψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αφού μετά τις ευρωεκλογές θα ξαναβρεθούν. Κι αφού θα ξαναβρεθούν είναι καλό ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει δεύτερο κόμμα ώστε στη θέση του οδηγού των εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο να είναι η Αριστερά και όχι το ΠΑΣΟΚ.

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι όπως φαίνονται. Αρχικά η εντύπωση που σχηματίστηκε ήταν πως η μόνη ωφελημένη ήταν η Νέα Αριστερά αφού η συμμετοχή της Αχτσιόγλου όχι μόνον δεν της δημιουργούσε εσωτερικά προβλήματα, αλλά και την τοποθετούσε σε θέση ισότιμου συνομιλητή για την «επόμενη ημέρα» των προοδευτικών δυνάμεων. Αντίθετα, τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) για τα οποία δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία τους αμφισβητείται κατάφεραν, μέσω των πιέσεων και των απειλών, να πλήξουν το ηγετικό προφίλ των δύο δελφίνων τους. Πάντως, το γεγονός ότι Τεμπονέρας και Χριστοδουλάκης έδωσαν την εντύπωση ότι «μπροστά στον κίνδυνο των κυρώσεων μαζεύτηκαν» εν τούτοις στρατηγικά μάλλον κέρδισαν αφού απέκτησαν τον τίτλο του «δελφίνου». Αν σήμερα, λόγω των συνθηκών, εμφανίζονται ως «άτολμοι», αύριο μπορούν να αποδειχθούν «γενναίοι», ιδιαίτερα αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είναι αυτά των δημοσκοπήσεων και τα οποία είναι και η αφορμή για την συνάντηση της Τρίτης και 13 στο θέατρο Άλφα.

Σημειώνουμε πως στο θέατρο των Στέφανου Ληναίου - Έλλης Φωτίου ένα από τα θεατρικά έργα που παίζεται είναι και το «Θέλω να σου κρατώ το χέρι». Ο σκηνοθέτης Τάσος Ιωαννίδης εμπνεύστηκε από το τραγούδι I Want to Hold Your Hand των Beatles και έκανε μια επιτυχημένη θεατρική παράσταση, στην οποίαν οι πρωταγωνιστές αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα των γάμων τους. Όπως δηλαδή και τα τρία ή μάλλον τα δύο στελέχη με τα κόμματά τους. Μέχρι πότε οι τρεις μικροί τυμπανιστές θα κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε όμως πως δύο από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν πιθανώς να ηγηθούν ενός ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού, ο Γιώργος Παπανδρέου (ΓΑΠ) και ο Αλέξης Τσίπρας (ΑΛΤΣΙ), ο πρώτος δεν ασχολείται με εσωκομματικές ίντριγκες. Παρότι δεν είναι αντίθετος στις συζητήσεις για το δέον γενέσθαι στην Κεντροαριστερά, δεν βρίσκεται πίσω από τον Χριστοδουλάκη, όπως ανοήτως ορισμένοι έσπευσαν να πουν, ούτε τον ενδιαφέρουν τα όποια παιχνίδια κομματικών υπονομεύσεων. Τον απασχολεί η μεγάλη εικόνα. Και για τη χώρα και για την Ευρώπη. Αντίθετα, ο δεύτερος, ο Αλέξης, φαίνεται πως ενδιαφέρεται να είναι στη εικόνα των πολιτικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα πριν τις ευρωεκλογές. Γι’ αυτό ίσως πριμοδότησε εμμέσως τον Διονύση Τεμπονέρα. Ο Αλέξης, παρότι το θέμα της εκδήλωσης έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από την Κυριακή- όταν και την αποκάλυψε το ΠΘ- και προκάλεσε αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ εν τούτοις συνάντησε την Τετάρτη τον Τεμπονέρα, κίνηση η οποία ερμηνεύθηκε, και ορθώς, ως «ευλογία» στα σχέδια του νεαρού εργατολόγου.

Μπορεί οι συνεργάτες του Τσίπρα να θέλουν να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας ότι τη συνάντηση τη ζήτησε ο Τεμπονέρας και ο Αλέξης τον είδε όπως βλέπει και δεκάδες άλλα στελέχη όμως η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας γνώριζε και τη σημειολογία και τους συνειρμούς που θα δημιουργηθούν από τη συνάντηση. Και την έκανε, μη λαμβάνοντας υπόψιν του τη δυσαρέσκεια των Kaselistas, αλλά και των στελεχών που παραμένουν πιστά στον ίδιον, και τα οποία δεν μπορούν να κατανοήσουν «γιατί ο Αλέξης επιλέγει μετά από τόσο καιρό να μπει στο κάδρο με ένα θέμα που κάνει άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ». Η εξήγηση είναι απλή. Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται για τα όσα συμβαίνουν στην Κεντροαριστερά και στη χώρα και είναι θεμιτό να συζητά τις εξελίξεις και τον τρόπο με τον οποίον θα αναδιοργανωθεί η Προοδευτική Παράταξη προκειμένου να ξαναγίνει ισχυρή και κυβερνητική δύναμη. Ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεράνω της κομματικής δομής. Δεν χρειάζεται λοιπόν την άδεια για να συνομιλήσει με όποιον/α θέλει ούτε είναι διατεθειμένος να δίνει ραπόρτο για τις επαφές του. Σαφέστατα τον απασχολούν οι εγχώριες εξελίξεις, και ιδιαίτερα στην Κεντροαριστερά, αλλά και στην Ευρώπη, όπου η Ακροδεξιά επελαύνει. Και είναι ένα θέμα που συζήτησε με τον Τεμπονέρα, αλλά και με όλους τους άλλους συνομιλητές του. Δεν είναι στις προθέσεις του η επιστροφή μετά τις ευρωεκλογές, όπως ορισμένοι διατείνονται, ενώ η ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οδηγίες προς ναυτιλομένους για τα επερχόμενα. Βεβαίως, εάν ποτέ επέστρεφε στο μπλοκ αυτών των δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) θα κατέφευγε και τη συμμαχία αυτών θα ήθελε να εκφράσει.

Δικαίως, κάποιοι και εν προκειμένω οι αναγνώστες θα αναρωτηθούν: Αφού άμεσα πολιτικά γεγονότα δεν πρόκειται να παραχθούν γιατί τότε τόσος ντόρος; Γιατί τόσος κουρνιαχτός; Η εξήγηση είναι απλή. Επειδή τα κόμματα και οι ηγεσίες τους είναι αποσταθεροποιημένες. Ακόμη κι αν είναι αποκομμένες από την κοινωνία γνωρίζουν αυτά που λέγονται για αυτούς και τα κόμματά τους. Τους τα μεταφέρουν οι σύμβουλοί τους, οι βουλευτές τα στελέχη, οι οπαδοί τους. Ολοι ξέρουν ότι ο Μητσοτάκη είναι κυρίαρχος και απέναντι του οι ίδιοι θεωρούνται «λίγοι» . Ειδικά για πρωθυπουργίσιμοι. Τα ποσοστά δημοφιλίας τους είναι απογοητευτικά και δεν εμπνέουν τους πολίτες. Από κει ξεκινά το κακό, αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος. Ο ένας θα πάρει 10-12%, άντε 13%, ο άλλος 14-15, άντε 16% και ο τρίτος πιάνει δεν πιάνει το όριο του 3%, άντε να πάρει όσο πήρε η Ζωή για να μπει στη Βουλή (3,17%). Αφού ο Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο είναι λογικό να αναζητείται αυτός που θα μπορούσε να τον νικήσει. Αφού οι υπάρχοντες (Ανδρουλάκης Κασσελάκη, Χαρίτσης) δεν είναι τα γκεσέμια που θα οδηγήσουν με επιτυχία τους ψηφοφόρους στις κάλπες είναι λογικό να τους αμφισβητούν. Και οπωσδήποτε είναι φυσικό και ορθό οι διοργανωτές να αναζητούν την απάντηση στις δημοσκοπήσεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η Κεντροαριστερά όσο κάνει την στρουθοκάμηλο δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι. Και όσο τα μάτια της τα ‘χει σκεπάσει η άμμος τόσο ο Μητσοτάκης και οι «ανοιχτομάτηδες» της Δεξιάς θα συνεχίζουν να κυβερνούν αδιατάρακτα…

8 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. οκ 10:25 15/02/2024

    το ΠΑΣΟΚ κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν προβλήματα σε τομείς προνομιακούς, υποτίθεται.

    στο γάμο των γκέι ΠΑΣΟΚ κι ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να έχουν απώλειες, μάλιστα ο Κασσελάκης ίσως προχωρήσει κι σε διαγραφές.

    στο ΠΑΣΟΚ έχουν τρεις διαφορετικές γραμμές, τουλάχιστον.

    κι μετά ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί κυριαρχεί ο Μητσοτάκης.

  2. Η παρουσία του Κασελάκη στην εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών για το μέλλον της κεντροαριστεράς, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ηγείται του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Ο Ανδρουλάκης είναι το απόλυτο τίποτα. Τον κρατάει δέσμιο από παντού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα για πολύ σοβαρά παραπτώματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν ανίκανο στην θέση του προέδρου. Στέφανε προχώρα και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα σε στηρίξουν. Σταθερά πάνω από το ΠΑΣΟΚ, στις Ευρωπαϊκές εκλογές τον προσεχή Ιούνη.

  3. Γιώργος 17:38 13/02/2024

    Ευτυχώς που υπάρχει και ο Φελέκης και γράφει για να μαθαίνουμε και ‘μείς τι πραγματικά συμβαίνει.

  4. Είναι πράγματι αστείο να ισχυρίζονται ότι θα μας σώσουν αυτοί του ΠΑΣΟΚ, που μας έκλεψαν, μας χρεοκόπησαν και μας έστειλαν δεμένους χειροπόδαρα στο πρώτο μοιραίο μνημόνιο του ΔΝΤ. Ο Τσίπρας έκανε άθλο όταν τα κόμματα της διαπλοκής τον άφησαν χωρίς λεφτά και με ένα μνημόνιο έτοιμο για υπογραφή, υπό το φάσμα μιας άτακτης οικονομικής χρεοκοπίας. Ότι και να κάνει το ΠΑΣΟΚ, ο ελάχιστος κύριος Ανδρουλάκης, ο βοηθός του καταστροφικού Κώστα Σημίτη, στις εκλογές για την Ευρωβουλή, θα φάει ένα δυνατό χαστούκι για τον φασισμό του και την αλαζονεία του. Χαστούκια σαν αυτά που ξέρει να δίνει, μόνο εκεί που τον παίρνει. Ένας αισχρός τραμπούκος και φαλλοκράτης. Αυτό είναι ο πουθενάς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Στέφανος Κασελάκης και ξερό ψωμί.

  5. Α.Ρ. 17:32 12/02/2024

    Ό,τι και να γράψεις κύριε Φελεκη οση προσπάθεια και να κάνεις να φέρεις στο προσκήνιο τον Κύριο Τσιπρα θα αποτυχετε. Εμείς που είμαστε στην κεντροαριστερα ποτέ δεν θα συμπορευθουμε με τούς κανιβαλους τής εξουσίας. Ξεχνάτε κύριε Φελεκη πολύ εύκολα. Το Πινοσετ το θυμόμαστε. Το τσολακογλου το θυμόμαστε Αυτοι οι κύριοι
    Οι Κανίβαλοι τής εξουσίας πατησαν επί πτωμάτων. Και το χειρότερο από όλα ψήφισαν το χειρότερο μνημόνιο Ο,τι και να σκηνοθετησετε θα το πάρει ο καιαδας.
    Ο ΝΊΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΆΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΣΆΣ ΕΚΠΛΉΞΟΥΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΣΟΣΤΌ ΠΟΥ ΟΎΤΕ ΟΝΕΙΡΕΎΕΣΑΙ
    Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟΦΑΣΊΖΕΙ ΚΑΙ ΌΧΙ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ. ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΑΌ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΊΑ. ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΚΥΡΙΕ ΦΕΛΕΚΗ ΘΑ ΤΑ ΠΟΎΜΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΙΒΑΛΟ ΤΉΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΥΓ ΜΗΝ ΠΙΆΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΌΜΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΓΑΠ .

  6. Γιώργος 11:24 12/02/2024

    Η συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς έπρεπε να έχει ξεκινήσει και να μην περιμένουμε μετά τις ευρωεκλογές. Θα είναι λάθος αν ο Χριστοδουλάκης και ο Τεμπονέρας δεν πάρουν αποστάσεις από Ανδρουλάκη και Κασσελάκη. Θα δείξουν ότι δεν κάνουν για ηγεσία

  7. Θ.Τ. 11:03 12/02/2024

    Πραγματι αντι του «ποιος» πρεπει να μπει – αυριο κι ολας – ΠΡΩΤΑ το «ΠΩΣ» και το «ΤΙ !» δηλ.συζητηση για Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α που να «ξυπναει» τις ΒΑΣΕΙΣ των δυο χωρων και ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ του πρασινοκοκκινου τεραστιου κομματιου του καναπε. Οι σημερινες 2+1 ηγεσιες παιζουν «προπο» και οχι πολιτικη «μπαλλα» . . .

  8. οκ 9:32 12/02/2024

    μόνη λύση να επιστρέψει ο Αλέξης ο Τσίπρας – για να πάρει η ΝΔ 45% .

    ΠΑΣΟΚ με Ανδρουλάκη δεν υπάρχει.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.