ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Πανευρωπαϊκή διάκριση της Ελλάδας για την ενίσχυση της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης

Η Ελλάδα επιλέχθηκε, ανάμεσα σε 46 χώρες, ως «Χώρα Εταίρος» στο κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διαμόρφωση της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στόχος του έργου, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Ελλάδα από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι:

- Να συμβάλει, στην πρακτική εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη σε όλη την Ευρώπη τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

- Να συνδράμει στη βελτίωση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών που έρχονται σε επαφή με το νόμο - όπως παραβάτες, θύματα ή μάρτυρες σε εξωδικαστικές, δικαστικές -αστικές και ποινικές υποθέσεις- και διοικητικές διαδικασίες.

- Να διασφαλίσει την εφαρμογή των σχετικών διεθνών νομικών πλαισίων και προτύπων για τη «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη», τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόκειται να αναπτυχθεί από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συνδρομή και της χώρας μας, ένα εργαλείο αξιολόγησης της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης, με στόχο τον εντοπισμό των κενών στα εθνικά συστήματα Δικαιοσύνης, την υποστήριξη του θεσμού διαδικασιών και άλλων μέτρων, που είναι πλήρως συμβατά και ευνοούν τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά καθορίζονται στα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η ολοκλήρωση του έργου θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε τρεις χώρες focus partner - μία εξ αυτών θα είναι η χώρας μας- προκειμένου να σταθμιστεί και στη συνέχεια να έχει καθολική εφαρμογή στις υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ομάδες -στόχοι αυτού του έργου θα είναι, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, στελέχη της αστυνομίας, δικηγορικοί σύλλογοι, κοινωνικές υπηρεσίες, ψυχολόγοι, διαμεσολαβητές και επαγγελματίες που εργάζονται με και για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το νόμο, καθώς και οι οικογένειες τους.

Οι τελικοί επωφελούμενοι θα είναι τα παιδιά, οι οικογένειες τους και η κοινωνία των πολιτών. Το «καινοτόμο έργο» θα έχει διάρκεια 27 μήνες, διασφαλίζοντας τα παιδιά και τα δικαιώματα τους, ιδίως των δικαιωμάτων στην πληροφόρηση και στην αντιπροσώπευση, στη συμμετοχή και στην προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό ωριμότητας και κατανόησης του παιδιού, καθώς και τις περιστάσεις της εκάστοτε υπόθεσης.

Η υποβολή υποψηφιότητας της Ελλάδας, τεκμηριώθηκε με βάση τη δεκαετή και πλέον εμπειρία συμμετοχής της σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που κινούνται σε αυτόν τον άξονα, όπως αποτυπώνεται στον πιο πρόσφατο πίνακα αποτελεσμάτων της Ε.Ε. στον τομέα της Δικαιοσύνης του 2023 (EU Justice Score Board), με έτος αναφοράς το 2022, όπου φαίνεται να πληροί το σύνολο των σχετικών δεικτών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.