ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κονκλάβιο

Ευρώπη 2040: Το αύριο είναι σήμερα

Σαράντα πέντε προσωπικότητες από 20 χώρες της ΕΕ παρεμβαίνουν στις πολιτικές της Ένωσης, αναδεικνύουν τις νέες προκλήσεις και εξηγούν πώς θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών προστατεύοντας κοινά συμφέροντα και αξίες σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα.

Το Ευρωπαϊκό Κονκλάβιο, με τη λέξη Κονκλάβιο να παραπέμπει στις αρχαιρεσίες της Καθολικής Εκκλησίας για την εκλογή νέου Πάπα, είναι μια πρωτοβουλία από πρώην υπουργούς, κορυφαίους διπλωμάτες και διανοητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κονκλάβιο οργάνωσε μια πρώτη συνάντηση σε ευρύτερο κύκλο στο Κασκάις της Πορτογαλίας το Νοέμβριο του 2023 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας και τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της χώρας. Προϊόν αυτής της συνάντησης είναι η έκθεση που τώρα δημοσιεύεται και καλύπτει τέσσερις μεγάλες θεματικές: γεωπολιτική, επιστήμη και τεχνολογία, αναπτυξιακό μοντέλο και δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, συμμετέχει στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κονκλάβιου ως ιδρυτικό μέλος και είχε την κύρια ευθύνη για τη θεματική της γεωπολιτικής στην έκθεση που κυκλοφόρησε.

Η έκθεση, που δημοσιοποιείται λίγους μόλις μήνες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού πυλώνα εντός της ατλαντικής συμμαχίας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, την ανάγκη για νέους μετανάστες σε συνδυασμό με αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων, μεγάλα επενδυτικά προγράμματα στις νέες τεχνολογίες και έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότησή τους, την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού αναπτυξιακού μοντέλου με έμφαση στην παροχή δημόσιων αγαθών με πρώτο και κύριο την πράσινη μετάβαση, νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας και περισσότερες ευρωπαϊκές αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία.

Σύνοψη των βασικών σημείων της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κονκλάβιου με τίτλο «Europe 2040: Tomorrow is Today» («Ευρώπη 2040: Το Αύριο είναι Σήμερα») μπορείτε να βρείτε στα ελληνικά στη διεύθυνση του ΕΛΙΑΜΕΠ (https://www.eliamep.gr), όπου υπάρχει και ολόκληρη η έκθεση στα αγγλικά.

Δείτε τη σύνοψη της έκθεσης ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.