ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία για την κάλπη των Ευρωεκλογών

Οι τρεις «πονοκέφαλοι» του Μαξίμου

Καθώς σιγά σιγά η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, μπαίνει σε ρυθμούς ευρωεκλογών όλα τα πολιτικά κόμματα κάνουν υπολογισμούς, μετράνε τις εισροές και τις εκροές και προσπαθούν να βρουν τη βέλτιστη στρατηγική ενόψει της 9ης Ιουνίου. Στη συγκυρία αυτή, η Νέα Δημοκρατία παρά την πρωτοκαθεδρία της βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια με τρία προβλήματα που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις και προκαλούν «πονοκεφάλους» στο Μαξίμου και στους επιτελείς της κυβέρνησης.

Πρώτο και κυριότερο πρόβλημα αποτελεί η ακρίβεια, η οποία μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά εξανεμίζοντας τους μισθούς και τις συντάξεις εν ριπή οφθαλμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλες οι δημοσκοπήσεις την καταγράφουν ως νούμερο 1 πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών παρά τα διάφορα «pass». Καθώς βρισκόμαστε πλέον στο δεύτερο έτος αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να επικαλείται εξωγενείς παράγοντες (πόλεμος στην Ουκρανία, αισχροκέρδεια) ούτε ότι παρέλαβε «καμένη γη» εφόσον ήταν η ίδια κυβέρνηση και την προηγούμενη τετραετία. Το γεγονός πως αδυνατεί να τιθασεύσει το πρόβλημα προκαλεί ρωγμές στην αξιοπιστία του επιτελικού κράτους και της αριστείας, τα οποία σε συνδυασμό με τα γεγονότα του τελευταίου έτους (φωτιές στον Έβρο, έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού, ανεξέλεγκτη δράση Greek Mafia, δολοφονία Μιχάλη Κατσουρή από ναζί χούλιγκαν) φανερώνουν ένα «ξεχαρβάλωμα» του κρατικού μηχανισμού σε πρωτοφανή βαθμό.

Δεύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί η κοινωνική αναταραχή που αρχίζει να γίνεται αισθητή. Και αν το μέτωπο με τους αγρότες φαίνεται σιγά σιγά να κλείνει, το μέτωπο με το φοιτητικό κίνημα καλά κρατεί ακόμα. Επιπλέον, το γεγονός πως οι αγρότες έφυγαν από τα μπλόκα για να επιστρέψουν στα χωράφια δεν σημαίνει και απαραίτητα στήριξη στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές. Το πρόβλημα ωστόσο με τους φοιτητές είναι διαφορετικού: αφενός γιατί το φοιτητικό κίνημα διανύει πλέον δύο μήνες κινητοποιήσεων με καταλήψεις, πορείες και συγκρούσεις με την αστυνομία σε έκταση εφάμιλλη του 2006-2007, αφετέρου γιατί απολαμβάνει μέχρι στιγμής στήριξη από την κοινωνία. Μένει να φανεί εάν η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει το κίνημα σε κάμψη ή σε αναπροσαρμογή των δράσεων του.

Τρίτο πρόβλημα οι διαρροές προς τα δεξιά, αποτέλεσμα και των παραπάνω προβλημάτων ιδίως της ακρίβειας. Η μερική κάμψη των ποσοστών της ΝΔ τροφοδοτεί τα κόμματα στα δεξιά της, κυρίως την Ελληνική Λύση η οποία σημειώνει αλματώδη αύξηση των ποσοστών της. Εδώ φυσικά αποτυπώνεται και το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το οποίο δυσαρέστησε τη βάση της και την Εκκλησία. Ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη παρότι αποσκοπεί να διεμβολίσει τα κόμματα της κεντροαριστεράς προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις, με μερίδα ψηφοφόρων να στρέφεται προς άλλα δεξιά κόμματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που αισθάνονται ως προδοσία και απομάκρυνση από τα βασικά χαρακτηριστικά της παράταξης.

Φυσικά τα τρία αυτά προβλήματα προκαλούν απλά πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και όχι «βαριά αρρώστια». Η πρωτοκαθεδρία της δεν αμφισβητείται, όπως και η μεγάλη απόσταση της από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, καθώς οι ευρωεκλογές αποτελούν «εκλογές δεύτερης τάξεως» και ενδείκνυνται για ψήφο διαμαρτυρίας το Μαξίμου βρίσκεται σε ανησυχία για το τι θα βγάλει η κάλπη και πως θα διαμορφωθεί ο συσχετισμός στο κομματικό πεδίο από την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.