ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Έκκληση για βοήθεια από τον Ζελένσκι

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο το οποίο ξεκινάει σε λίγο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δήλωση του προσερχόμενος στο Ευρωπαικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης, που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης. Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί θα συζητηθεί η κατάσταση, που επικρατεί στο Λίβανο, μία χώρα, που βρίσκεται κι αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο γιατί έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν. Αλλά ταυτόχρονα προσφέρουμε και στο Λίβανο την υποστήριξη, που χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα, που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί. Επίσης, στο Ευρωπαικό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, επί τη βάσει της έκθεσης προόδου, που έχει συντάξει η Ευρωπαική Επιτροπή. Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Τέλος σε απόλυτη συνεννόηση με την κυπριακή Δημοκρατία θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες και καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας κι εμείς την προσδοκία μας είναι αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται υπό την νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να αποδώσει τελικώς καρπούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τελικώς και στα ζητήματα, που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας, που θα συζητηθούν αύριο γύρω από την έκθεση που έχει ετοιμάσει ο Ενρίκο Λέτα. «Ο κ. Λέτα έχει ετοιμάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για το τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και βέβαια τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται και στο επίκεντρο των δικών μας ενδιαφερόντων, καθώς θεωρώ ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για τα επόμενα 5 χρόνια και βέβαια θέλω να τονίσω ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μία αφηρημένη έννοια είναι μία έννοια η οποία πρέπει τελικά να αφορά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των ευρωπαίων πολιτών κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Έκκληση για βοήθεια σε θέματα ενέργειας και αντιαεροπορικής άμυνας απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι στους ευρωπαίους ηγέτες

Δραματική έκκληση για την ευρωπαϊκή στήριξη σε θέματα ενέργειας και αντιαεροπορικής άμυνας απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι η Ουκρανία δεν έχει την ίδια προστασία με το Ισραήλ.

«Εδώ στην Ουκρανία, σε μέρος της Ευρώπης, δυστυχώς δεν έχουμε το επίπεδο άμυνας που είδαμε όλοι στη Μέση Ανατολή πριν από λίγες ημέρες. Όταν, χάρη στη συνδυασμένη δύναμη των συμμάχων, κατάφεραν να καταρρίψουν σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα drones που επιτέθηκαν στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρώπη από βαλλιστικούς πυραύλους και Shaheds (σ.σ. drones), από πυραύλους κρουζ και βόμβες, όπως συνέβη στον ουρανό του Ισραήλ και άλλων χωρών της περιοχής», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «ο ουρανός της Ουκρανίας και ο ουρανός των γειτόνων μας αξίζουν την ίδια ασφάλεια».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία και τον Καγκελάριο Σολτς για την απόφαση να στείλει ένα επιπλέον σύστημα Patriot και πυραύλους για την αντιαεροπορική άμυνα στην Ουκρανία. Επέμεινε, ωστόσο, ότι η Ουκρανία έχει μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει ήδη καταστρέψει σημαντικές ενεργειακές υποδομές (φράγματα και εξοπλισμούς υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς και υποδομές φυσικού αερίου). Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία συνεχίζει τον εκβιασμό και «παίζει» με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ενώ απειλεί τις υποδομές κι άλλων πυρηνικών σταθμών. «Αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με την αντιαεροπορική άμυνα - από συγκεκριμένα συστήματα όπως τα Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS… Συστήματα που έχετε. Χρειάζονται στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι επιπλέον χρειάζονται όπλα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, βλήματα πυροβολικού, οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις υποσχέσεις τους, όσον αφορά τα βλήματα πυροβολικού και τις συμφωνίες για την κοινή παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, γιατί αυτό αντικατοπτρίζεται στο μέτωπο του πολέμου και στους Ουκρανούς στρατιώτες που «πρέπει ακόμη, δυστυχώς, να περιμένουν».

Επιπλέον, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «συγκεκριμένη υποστήριξη» σε θέματα ενέργειας, προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα ρωσικά χτυπήματα, ενώ ευχαρίστησε για την «απτή βοήθεια» των ευρωπαίων με εξοπλισμό.

Τέλος, ο Ζελένσκι είπε ότι ο λαός της Ουκρανίας χρειάζεται και την πολιτική στήριξη της ΕΕ όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας, λέγοντας ότι «ο Ιούνιος θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις», να υιοθετηθεί ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο και να ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.