ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία

Στον αρχιραβίνο Πίνχας Γκόλντσμιτ και τους Εβραίους της Ευρώπης το φετινό Βραβείο Καρλομάγνου

Ο αρχιραβίνος Πίνχας Γκόλντσμιτ - και μαζί του οι εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης - τιμήθηκε σήμερα με το Βραβείο Καρλομάγνου, «σε αναγνώριση του εξαιρετικού έργου του για την ειρήνη, την αυτοδιάθεση των λαών και τις ευρωπαϊκές αξίες, την ανοχή, τον πλουραλισμό και την κατανόηση και της αφοσίωσής του στον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο».

Με την βράβευση του αρχιραββίνου, η επιτροπή του βραβείου τόνισε ότι «θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η εβραϊκή ζωή έχει ασφαλώς θέση στην Ευρώπη και ότι στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό». «Δυστυχώς, η εβραϊκή ζωή δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για αντισημιτισμό στην Ευρώπη. Ακόμη και εδώ στην Γερμανία δεν γίνονται αρκετά για την ασφάλεια των εβραίων. Προσπαθούν να δώσουν ασφάλεια στους εβραίους. Και είμαι ευγνώμων για αυτό. Αλλά - και λυπάμαι που πρέπει να το πω - αυτό που γίνεται δεν είναι αρκετό. Τα αντισημιτικά επεισόδια και εγκλήματα - συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών και των δολοφονιών - αυξάνονται. Το μίσος για τους εβραίους μαίνεται στους δρόμους», δήλωσε από την πλευρά του ο Πίνχας Γκόλντσμιτ, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Είμαι ακόμη πολύ νέος για να τα παρατήσω. Έχω ελπίδα, θάρρος και εμπιστοσύνη, όταν τόσοι πολλοί πολεμούν μαζί μου και με άλλους εβραίους ενάντια στον αντισημιτισμό», πρόσθεσε. Ο κ. Γκόλντσμιτ απηύθυνε ακόμη έκκληση για περισσότερη αλληλεγγύη προς το Ισραήλ και τις εβραϊκές κοινότητες σε όλον τον κόσμο, παραδεχόμενος ωστόσο ότι και ο ίδιος έχει πρόβλημα με την σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, κυρίως με κάποια από τα ακροδεξιά μέλη της. «Όμως ήταν η Χαμάς που ξεκίνησε τον πόλεμο και θα μπορούσε να τον τερματίσει άμεσα, απελευθερώνοντας τους ομήρους, καταθέτοντας τα όπλα και δίνοντας στον λαό της μια πραγματική ζωή», τόνισε.

Μετά την βράβευσή του, ο αρχιραβίνος επισκέφθηκε την Συναγωγή του 'Ααχεν, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον επίσκοπο της πόλης, Χέλμουτ Ντίζε, σε μια χειρονομία συμβολική της ειρηνικής συνύπαρξης εβραίων, χριστιανών και μουσουλμάνων και του αγώνα κατά του αντισημιτισμού.

Παρουσιάζοντας το βραβείο, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας απειλητικής κατάστασης για τους εβραίους στην Ευρώπη. «Ο αντισημιτισμός διατρέχει σαν ματωμένο νήμα την ιστορία της Ευρώπης. Είναι βαθιά εγγεγραμμένος στην πολιτισμένη Ευρώπη. Βρήκε την ακραία, πρωτοφανή υπερβολή του στον γερμανικό φασισμό, αλλά ο αντισημιτισμός δεν ξεκίνησε με τη ναζιστική δικτατορία και δεν τελείωσε με αυτήν. Και αυτό είναι καθήκον όλων μας. Ειδικά αυτή τη στιγμή, όλοι πρέπει να σηκωθούν όρθιοι και να αντισταθούν, όταν άνθρωποι καταπιέζονται, μειονότητες απειλούνται ή χρησιμοποιείται βία», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ.

Ομιλητής στην τελετή βράβευσης ήταν και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανοχή μεταξύ των θρησκειών στην χώρα του, επισημαίνοντας ότι στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Αλβανία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία ζούσαν περισσότεροι εβραίοι από ό,τι πριν από τον πόλεμο. «Αυτή η ανοχή ισχύει ακόμη και σήμερα. Είναι επομένως δυνατή μια συνύπαρξη με ειρήνη και σεβασμό μεταξύ εβραίων και μουσουλμάνων σε μια κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χώρα», πρόσθεσε.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Καρλομάγνου για Νέους, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απονεμήθηκαν φέτος σε έργα από την Λιθουανία, για την καμπάνια «Sisterhood Pathways», με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την Γαλλία, για την πλατφόρμα «Think, act and advocate together», που έχει στο επίκεντρο την ενδυνάμωση των νέων και την Γερμανία, για το ηλεκτρονικό περιοδικό «Europe Magazine», το οποίο οπτικοποιεί την διαφορετικότητα στην Ευρώπη, με γραφήματα, χάρτες και στατιστικές.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κεντρικός ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ

Χθες, στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ του Βραβείου Καρλομάγνου, με το κεντρικό σύνθημα φέτος «Ορίζοντας την πορεία για την Ευρώπη», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ως κεντρικός ομιλητής στο δείπνο, υπενθύμισε με αίσθημα συγκίνησης ότι με το Βραβείο έχει τιμηθεί το 1978 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Αναφερόμενος στον αρχιραβίνο Πίνχας Γκόλντσμιτ, ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για έναν «κρίσιμο εταίρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην μάχη κατά του αντισημιτισμού και στην προστασία της εβραϊκής ζωής, ο οποίος αποτελεί «εξαιρετικό πρότυπο», λόγω της αφοσίωσής του στην ειρήνη, τον πλουραλισμό και την ανεκτικότητα και για τις άοκνες προσπάθειές του να προωθήσει τον διαθρησκειακό διάλογο. «Με την απόφαση να του απονείμει το Βραβείο Καρλομάγνου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν τιμά μόνο αυτόν, αλλά και τους εβραίους στην Ευρώπη. Πολίτες που έπαιξαν αναπόσπαστο ρόλο στην ενοποίηση της Ευρώπης και συνεισέφεραν στην ακμάζουσα ήπειρό μας ανά τους αιώνες», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες και ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από δημοκρατία, ελευθερία και κράτος δικαίου, δεν είναι επίσης διαπραγματεύσιμος - γιατί το αντίθετο, θα σήμαινε καταστολή, δικτατορία, διώξεις. Και οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι εβραίοι, γνωρίζουν τη φρίκη που μπορεί να επιφέρει αυτό».

Ως Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, «αυτό είναι ένα μήνυμα που εγώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουμε σταθερά. Και εκτός από τους νικητές του φετινού Βραβείου Καρλομάγνου, νομίζω ότι μπορούμε επίσης να απονείμουμε στον αρχιραβίνο και στους εβραίους στην Ευρώπη τον τίτλο των Πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη στην αναζωπύρωση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. «Αυτό είναι απλώς απαράδεκτο. Ο αντισημιτισμός είναι ασυμβίβαστος με αυτό που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση - αντίκειται στις αξίες της ΕΕ για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των - συνταγματικά προστατευόμενων - δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Κάθε μορφή αντισημιτισμού είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας και εναντίον του μοντέλου της κοινωνίας που εκπροσωπούμε. Επίθεση στη φιλελεύθερη, δημοκρατική και πλουραλιστική μας τάξη», τόνισε ο κ. Σχοινάς, για να καταλήξει εξηγώντας την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του αντισημιτισμού και αναδεικνύοντας την ανάγκη «να διασφαλίσουμε ότι οι εβραίοι της Ευρώπης θα αισθάνονται ασφαλείς και κομμάτι των κοινωνιών μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.