ΥΓΕΙΑ

ΜΟΝΟΛΟΓΕΙΤΕ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΚΟ

Η κουβέντα με… τον εαυτό μας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, διαπιστώνει έρευνα.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Εάν σας έχουν πιάσει να μιλάτε στον εαυτό σας, δεν υπάρχει λόγος πλέον να ντρέπεστε. Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην Τρίμηνο Περιοδικό Πειραματικής Ψυχολογίας, δείχνει πως η κουβέντα με τον εαυτό μας μπορεί να έχει οφέλη για τον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη υποστηρίζεται πως εάν μιλάμε στον εαυτό μας την ώρα που ψάχνουμε να βρούμε κάποιο αντικείμενο, μπορεί να μας βοηθήσει να το βρούμε γρηγορότερα.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Wisconsin-Madison και της Pennsylvania, πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα στο πλαίσιο της μελέτης. Στη μία περίπτωση, παρουσίασαν στους συμμετέχοντες 20 εικόνες αντικειμένων και τους ζήτησαν να εντοπίσουν το κάθε αντικείμενο, μερικοί από αυτούς κλήθηκαν να το βρουν ενώ επαναλάμβαναν μεγαλοφώνως το όνομα του αντικειμένου.

Οι συγκεκριμένοι εθελοντές, εντόπισαν το αντικείμενο γρηγορότερα από τους υπόλοιπους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δουν εικόνες από αντικείμενα σούπερ μάρκετ και μετά να τα αναζητήσουν σε ένα εικονικό κατάστημα. Διαπίστωσαν ότι λέγοντας το όνομα ενός δημοφιλούς αντικειμένου βοηθούσε στην ταχύτερη εξεύρεση του. Αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ίδιο για λιγότερο γνωστά προϊόντα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.