ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Πολλή συζήτηση γίνεται για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Ο Αντ. Σαμαράς διεκδικεί να είναι αυτός εάν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα. Δικαίως.

Είναι και φυσικό και λογικό και δικαίωμά του να το επιθυμεί και να το απαιτήσει -από το ΠΑΣΟΚ που βασίμως πιθανολογείται ότι θα είναι το δεύτερο κόμμα- όταν λάβει από τον Κάρολο Παπούλια την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως. Εάν υπολείπεται μιας χούφτας ψήφων από τη δεδηλωμένη, πως μπορεί το ΠΑΣΟΚ να του το αρνηθεί, όταν μάλιστα για περίπου έξι μήνες τα δύο κόμματα συγκυβερνούν και όταν οι ηγεσίες τους έχουν δεσμευθεί, και προφορικά και δια της υπογραφής τους, στην τρόικα ότι θα στηρίξουν μια κυβέρνηση των «μνημόνων»;

Ακόμα και αν η Ν.Δ. δεν υπολείπεται μια χούφτα ψήφους από τη δεδηλωμένη, αλλά έχει μεγάλη διαφορά, ίσως και διψήφια, από το ΠΑΣΟΚ, πως μπορεί η Ιπποκράτους να πει όχι; Βεβαίως μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ, για να μην υπάρξει ακυβερνησία, παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι άλλος ο πρωθυπουργός. Να επιχειρήσει δηλαδή να πληρώσει τον Αντ. Σαμαρά με το ίδιο νόμισμα που αυτός πλήρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Όταν το Νοέμβριο η Ν.Δ. απαίτησε, για να συναινέσει στη συγκυβέρνηση, να είναι άλλος, και όχι ο Γ. Παπανδρέου, πρωθυπουργός, προφανώς δεν είχε υπολογίσει αυτή την περίπτωση. Ο Αντ. Σαμαράς και οι επιτελείς του πίστεψαν τότε τρία πράγματα που θα τους εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία. Πρώτον, με την απομάκρυνση Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα έμπαινε σε περιδίνηση και πιθανώς θα εδιασπάτο, αφού εκτιμούσαν ότι ο Παπανδρέου δεν θα εγκατέλειπε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ν.Δ. θα άλλαζε, χωρίς κραδασμούς, στρατόπεδο. Η αντιμνημονιακή της στάση, εκτός του ότι έπιανε όρια, ήταν ούτως ή άλλως παράταιρη για ένα αστικό, ευρωπαϊκό κόμμα που βρίσκονταν στα πρόθυρα της εξουσίας. Με την προσχώρηση στο στρατόπεδο των «μνημόνων» θεώρησε και ορθά, ότι θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη του αστικού κόσμου και των ευρωπαίων εταίρων. Τρίτον, μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, στην οποίαν μάλιστα θα συμμετείχε και η εκ δεξιών της απειλή, το ΛΑΟΣ, δεν θα την έφθειρε, αντίθετα θα έφθειρε τον Γ. Καρατζαφέρη, τον οποίον μετεκλογικά θα μπορούσε να λεηλατήσει είτε εάν χρειάζονταν μερικές ψήφους για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε στην πορεία επανιδρύοντας, από θέση ηγεμονίας την «γαλάζια πολυκατοικία».

Δυστυχώς, για τη Συγγρού τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Πρώτον, ο Παπανδρέου εγκατέλειψε και την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Αντί να φύγουν ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος έφυγαν η Κατσέλη και ο Καστανίδης. Δεύτερον, η αλλαγή στρατοπέδου, από «μνήμονες» σε «αμνήμονες», όχι μόνον δεν έγινε χωρίς κραδασμούς, αλλά αντίθετα δημιούργησε μεγαλύτερη εκ δεξιών απειλή, τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου. Τρίτον, η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έμεινε τρεις, αλλά έξι μήνες, οπότε η Ν.Δ. υπέστη φθορά πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης αφού ταυτίστηκε με το δεύτερο μνημόνιο, τη νέα δανειακή σύμβαση, το αγγλικό δίκαιο και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο.

Η αυτοδυναμία πλέον μοιάζει άπιαστο όνειρο καθώς οι εξελίξεις πολλαπλασίασαν τις δεξιές δυνάμεις που πλέον βρίσκονται εκτός Ν.Δ.. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν της τάξεως του 6%, ενώ τώρα (αθροιζόμενες οι δυνάμεις του Καμμένου, του Καρατζαφέρη, της Ντόρας και του Μάνου), με μετριοπαθείς υπολογισμούς, φτάνουν ή και ξεπερνούν το 14%, χωρίς να υπολογίζεται η ακροδεξιά φασιστική «Χρυσή Αυγή».

Τούτων δοθέντων, θα μπορέσει να επιβάλει ο Αντ. Σαμαράς τη θέληση του -και, σε άλλες συνθήκες, αυτονόητο δικαίωμά του- να είναι αυτός πρωθυπουργός την 7η Μαΐου; Πρώτον, εξαρτάται από το ποσοστό που θα λάβει. Εάν έχει τρία (3) μπροστά και η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, είναι δύσκολο να του το αρνηθούν, αν μάλιστα προσφέρει και ικανοποιητικά ανταλλάγματα στους πιθανούς κυβερνητικούς συνεταίρους.  Εάν του το αρνηθούν είναι πιο εύκολο για αυτόν να πάει σε δεύτερες εκλογές και να έχει αυξημένες ελπίδες να το πετύχει. Εάν η κάλπη βγάλει μια μουτζούρα απροσδιοριστίας τότε τη θέση του πρωθυπουργού ενδέχεται να την διεκδικήσουν άλλοι. Ήδη στο παρασκήνιο ετοιμάζονται πολλοί ακόμη και από το κόμμα του.

Ίσως ο Αντ. Σαμαράς, εάν δεν θέλει να έχει μετεκλογικές περιπέτειες, θα έπρεπε να δεσμεύσει από τώρα τον Ευάγγ. Βενιζέλο. Την πρότασή του να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να την επαναδιατυπώσει υπό μορφή ερωτήματος και πρόκλησης προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Να πει, κ. Βενιζέλο, εγώ δέχομαι να είστε εσείς πρωθυπουργός εάν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, εσείς δέχεστε το ίδιο και για μένα. Μια τέτοια δήλωση δεν κοστίζει στον Αντ. Σαμαρά αφού η νίκη του είναι προεξοφλημένη. Εάν ο Βενιζέλος αρνηθεί, το πρόβλημα θα το έχει ο αυτός, γιατί θα καταρρεύσει όλη η συναινετική στρατηγική που διατυπώνει. Εάν τη δεχθεί, η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ θα μειωθεί περισσότερο αφού πολλοί ψηφοφόροι του, και ιδιαίτερα αυτοί του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, θα σκεφτούν: αν είναι να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ για να βγει πρωθυπουργός ο Σαμαράς καλύτερα να πάμε στη ΝΔ από μόνοι μας. Άσε που στην περίπτωση αυτή θα διχαστεί το ΠΑΣΟΚ αφού πολλά στελέχη του διαφωνούν σε μια τέτοια προοπτική.

Τέλος υπάρχει και μία ακόμη περίπτωση για να διασφαλίσει ο Σαμαράς την πρωθυπουργία. Μόνον που είναι ολίγον διαβολική. Αν θεωρήσουμε ότι Καμμένος και Καρατζαφέρης θα μπουν στη Βουλή θα πρέπει, κρυφά, να εύχεται να μπουν στη Βουλή και η Ντόρα και ο Μάνος, με ποσοστό λίγο πιο πάνω από το όριο του 3%. Η απώλεια που θα έχει η Ν.Δ. σε έδρες (τη μεγαλύτερη, λόγω εκλογικού νόμου, θα την υποστεί, ως δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ) θα είναι μικρότερη από την οιονεί κυβερνητική πλειοψηφία που, σ' αυτή την περίπτωση, θα δημιουργηθεί. Ντόρα και Μάνος θα δεχθούν να μπουν στην κυβέρνηση, οπότε εάν αρνηθεί το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να κηρύξει πανστρατιά της Κεντροδεξιάς και να την ενώσει αφ' ενός με δέλεαρ την κυβερνητική εξουσία και αφ' ετέρου για να διασφαλιστεί η θέση της χώρας στην Ευρώπη,  να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές στο κράτος και την οικονομία και  να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη. Το πακέτο είναι ελκυστικό και μπορεί να ενδιαφερθούν για να το πάρουν -για να μην πούμε ότι είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν- και βουλευτές του Καμμένου και του Καρατζαφέρη.

Μ' αυτό τον τρόπο και η Δεξιά παίρνει την κυβέρνηση, και ο Σαμαράς γίνεται πρωθυπουργός, και ξανακάνει, με όρους ηγεμονίας, τη γαλάζια πολυκατοικία μονοκατοικία, και ρίχνει το ΠΑΣΟΚ, τον μεγάλο του αντίπαλο στην εσωστρέφεια, το φυγοκεντρισμό και τα ...σκυλιά της αριστεράς, και καθαρίζει με τους επίδοξους, κρυφούς και φανερούς, διαδόχους του, και συνταξιοδοτεί οριστικά τον Καραμανλή -που σκέφτεται να επιστρέψει με μια τέτοια ατζέντα- στέλνοντάς τον στην εφεδρεία για την ...Προεδρία της Δημοκρατίας. Έξι σε ένα! Καθόλου άσχημα. Αν και όπως είπαμε είναι διαβολική σκέψη και ο Σαμαράς, ως Χριστιανός, δεν μπορεί παρά να την αποτάσσει μετά βδελυγμίας. Από την άλλη βέβαια ο κόσμος, και ιδιαίτερα της πολιτικής, δεν είναι αγγελικά πλασμένος...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Kalogeropoulos 11:53 27/04/2012

    Πολύ σωστή η επιχειρηματολογία σας και τεκμηριωμένη,,οπως πάντα. Μπορούν να συμβούν αυτα που περιγράφετε, διότι και εφικτά είναι κι αυτο δείχνουν λίγο πολύ οι δημοσκοπήσεις. Μπορεί όμως και να συμβει και κάτι άλλο. Να είναι  πολύ ενισχυμένα τα κόμματα της αριστεράς, να μην μπει στην βουλή το κόμμα της Ντόρας, ούτε βέβαια το κόμμα τοιυ Μάνου, η διαφορα με το ΠΑΣΟΚ να είναι λιγότερο απο 5 μονάδες και οι της πρώιν γαλαζιας πολυκατοικίας να έχουν αθροιστικα πάνω απο 10%-13%(πολύ πιθανόν) Σ αυτή την περίπτωση ο κ. Σαμαράς θα έχει μεγάλο πρόβλημα στο κόμμα του,διότι θα του χρεωθεί η διασπαση της ΝΔ. Μην ξεχναμε ότι υπάρχουν στελέχη στο κόμμα , μετριοπαθείς, που δεν θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε αλεπάλληλες εκλογές και πιστεύουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. Το απεδειξαν εξάλλου αυτό, με τισ συναντησεις που είχαν με αντιστοιχους του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική κρίση,  που ανάγκασαν στην ουσία τον Σαμαρά να αποδεχτεί την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διασπάστηκε λόγω των γεγονότων , αλλά στην πραγματικότητα ειναι ένα συμπαγές κόμμα. Τουναντίον η  ΝΔ απαρτίζετε απο Καραμανλικούς που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να επαναφέρουν τον Κώστα,διότι πολλόι απ αυτούς έχουν παραγκωνιστεί και έχουν  δεύτερο ρόλο πλεον στο κόμμα, τους υποστηρικτές της Ντόρας (που κρύβονται για την ώρα και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθούν ). Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα οιδηγηθούμε εκ των πραγμάτων και με την πίεση των δανειστών μας σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό του Παπαδήμο η κάποιον  άλλον κοινό αποδεκτό απο τα δύο μεγάλα κόμματα, με τρομερή πίεση απο την αντιπολίτευση.  

    • Felnicos 17:11 27/04/2012

      και τα δικα σας επιχειρηματα ειναι λογικα και σοβαρα. μια τετοια εξελιξη δεν μπορει να αποκλειστει. ελπιζω μονον να ελεγχθουν οι αντιδρασεις που θα υπαρξουν και να εκτονωθουν σε δημιουργικη κατευθυνση για τη χωρα

      • gtsiamis 23:58 27/04/2012

        ΙΣΧΥΕΙ Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ Kalogeropoulos .ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΕΠΟΧΕΣ

        • gtsiamis 0:21 28/04/2012

          Αιτιολογω  γιατι  θεωρω λαθος  αυτή τη χρονικη περίοδο για  εξαγωγη 
          ασφαλων  πολιτικων συμπερασματων :
          α) εχω καιρο να ακουσω   νεα για παραβασεις-παραβιασεις εναεριου
          εθνικου χώρου  β) εξω από τα τειχη ο
          λυκος προσπαθει να φορεσει την καταλληλη προβεια –ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ- όταν πριν από λιγα
          χρονια  ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΗΣ ‘’ΑΣΤΥΑΝΑΞ’’  οργωνε 
          & εσπερνε σπορους διχονοιας  εμεις
          χαιρομασταν για ευρωπαικα κυπελα και διοργανωναμαι ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ  με δανεικα λεφτα αφου ειχαν προηγηθει οι
          ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. με αυτες τις σπαταλες 
          ποιος θα ασχοληθει  και τωρα το
          σοβαρο : οι γενιες που ακολουθουν  δεν έχουν
          οραματα και ιδανικα,  προσπαθουν να βρουν
          τον δρομο τους δεν έχουν χρονο για ΒΕΝΙΖΕΛΟ ουτε  για ΣΑΜΑΡΑ  -ΠΑΠΟΥΤΣΗ –ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ  ΚΛΠ

    • gtsiamis 23:55 27/04/2012

      Την διάσταση  απόψεων  ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΟΥΤΣΗ  δεν την έχετε αντιληφτεί  η δεν την έχουν αναδείξει τα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ Μ.Μ.Ε?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.