ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΡΙΑ: ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Μόνο με τον όρο ότι τερματιστεί η βία του καθεστώτος εναντίον των αμάχων, θα δεσμευτεί ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός από το σχέδιο του Κόφι Άναν.

«Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν λάβει έκτακτες αποφάσεις για την προστασία των αμάχων, το σχέδιο Άναν θα πάει στην κόλαση», αναφέρει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις της πόλης Χούλα, στην επαρχία Χομς, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι 90 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 32 παιδιά, σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις της πόλης Χούλα, στην επαρχία Χομς, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι 90 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 32 παιδιά, σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΗΕ. Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ανεβάζει τον απολογισμό στους 110 και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει δράση.

Την σφαγή καταδίκασε και η Γαλλία με τον Υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να καλεί όλες τις δυνάμεις να βοηθήσουν. «Προχωράω άμεσα στην προετοιμασία συνάντησης της ομάδας των Φίλων της Συρίας στο Παρίσι», δήλωσε ο κ. Φαμπιούς, γιατί όπως τόνισε οι επιθέσεις της Παρασκευής συνιστούν μια ακόμη παραβίαση της εκεχειρίας. Καταγγέλλοντας τον Μπασάρ Αλ Άσσαντ, ο κ. Φαμπιούς είπε: «Με αυτά τα νέα εγκλήματα το φονικό καθεστώς του βυθίζει τη Συρία ακόμη περισσότερο στον τρόμο και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, καταδίκασε σήμερα «τη βάρβαρη τραγωδία» στη Χούλα και πρόσθεσε: «Οι παρατηρητές επιβεβαίωσαν τη χρήση πυροβόλων από άρματα μάχης», υπογραμμίζοντας ότι η δολοφονία αθώων παιδιών και αμάχων πρέπει να σταματήσει. Συνεπώς, ο  επικεφαλής των παρατηρητών κάλεσε την συριακή κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί πια βαρέα όπλα και ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη βία σε όλες της τις μορφές.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος ευχήθηκε «να υπάρξει μια ισχυρή διεθνής απάντηση στη σφαγή στη Χούλα» και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει τη διεξαγωγή μια έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις προσεχείς ημέρες. Συγκεκριμένα είπε: «Ξεκινήσαμε επείγουσες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας ενόψει μιας ισχυρής διεθνούς απάντησης, που θα περιλαμβάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Τέλος, ο βρετανός υπουργός ζήτησε από τον Μπασάρ αλ Άσαντ «να επιτρέψει στους παρατηρητές του ΟΗΕ άμεση και πλήρη πρόσβαση στη Χούλα και σε άλλες ζώνες συγκρούσεων» και να «σταματήσει κάθε στρατιωτική επιχείρηση εφαρμόζοντας το σχέδιο» του κοινού ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία Κόφι Άναν.

Σε από κοινού δηλώσεις ο Κόφι Ανάν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπαν: «Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ενώ, εκατοντάδες άνθρωποι στο Κουβέιτ, ανάμεσά τους και βουλευτές, διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στην πρεσβεία της Συρίας για να καταγγείλουν τη σφαγή στη Χούλα και να ζητήσουν τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες που μάχονται κατά των στρατευμάτων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από την πλευρά του, ο ισλαμιστής βουλευτής Τζαμάαν αλ Χάρμπας ζήτησε από τις αραβικές χώρες του Κόλπου και την Τουρκία να επέμβουν για να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων στη Συρία και προειδοποίησε ότι αν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν «θα πρέπει να ανοίξουν την πόρτα στους λαούς να πολεμήσουν».

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΟΥΛΑ | Matrix 24 27/05/2012

    […] Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΑ: ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝ… […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.