ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΠΤΩΤΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Τη διάλυση της Κάτω Βουλής διέταξε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου με το σκεπτικό ότι το κοινοβούλιο της χώρας εκλέχθηκε υπό «αντισυνταγματικές» συνθήκες και ότι η σύνθεσή του είναι «εντελώς παράνομη».

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου το κοινοβούλιο των 508 μελών, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, είναι «αντισυνταγματικό και η σύνθεσή του εντελώς παράνομη» και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαλυθεί.

Επιπλέον σε ξεχωριστή απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έναν νόμο που απαγόρευε στον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Σαφίκ να είναι υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο. Ως εκ τούτου ο Αχμέτ Σαφίκ θα μπορέσει να συμμετέχει ως υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται ότι ο Σαφίκ διετέλεσε πρωθυπουργός του Στρατιωτικού Συμβουλίου που ανέλαβε μετά την πτώση του Μουμπάρακ και τώρα θα είναι ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Μοχάμεντ Μούρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από το Νοέμβριο του 2011 έως τον φετινό Φεβρουάριο η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι σαλαφιστές κέρδισαν αντίστοιχα σχεδόν τις μισές και το ένα τέταρτο των εδρών της κάτω βουλής.

Την ίδια ώρα ο Άμπντελ Μονέιμ Αμπούλ Φούτουχ, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε τη διάλυση του κοινοβουλίου και την επικύρωση της υποψηφιότητας του τελευταίου πρωθυπουργού του Μουμπάρακ, Άχμεντ Σαφίκ, από το Συνταγματικό Δικαστήριο «πραξικόπημα».

«Η διατήρηση του στρατιωτικού υποψηφίου στην προεδρική  κούρσα και η ακύρωση του εκλεγμένου κοινοβουλίου αφού δόθηκε στην στρατιωτική αστυνομία το δικαίωμα να συλλαμβάνει είναι πραξικόπημα και όποιος πιστεύει ότι χιλιάδες νέοι θα επιτρέψουν να περάσουν αυτά αυταπατάται», σημείωσε ο Φούτουχ στην σελίδα του στο Facebook.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε αναστάτωση και αντιδράσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό φώναζαν συνθήματα τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν τον Σαφίκ αποκαλώντας τον «απολίθωμα του παρελθόντος».

Από την πλευρά του ο  Άχμεντ Σαφίκ, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου να ακυρώσει το ένα τρίτο των εδρών της κάτω βουλής και να του επιτρέψει να διεκδικήσει την προεδρία επισημαίνοντας ότι «η εποχή των πολιτικών αντιποίνων» έχει παρέλθει.

«Το μήνυμα αυτής της ιστορικής απόφασης είναι ότι η εποχή των πολιτικών αντιποίνων έχει παρέλθει. Το συνταγματικό δικαστήριο επιβεβαίωσε το δικαίωμά μου να συμμετάσχω στις εκλογές και ενίσχυσε τη νομιμότητά τους», δήλωσε ο Σαφίκ ενώπιον οπαδών του στο Κάιρο.

Επίσης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που κυβερνά την Αίγυπτο έπειτα από την πτώση του Μουμπάρακ, αποφασίστηκε ότι  δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί κανονικά αυτό το σαββατοκύριακο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ωστόσο οι εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό με ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να δηλώσει  ότι η Αίγυπτος θα εισέλθει «σε ένα σκοτεινό τούνελ», εάν διαλυθεί η Κάτω Βουλή της χώρας.

«Αν διαλυθεί το κοινοβούλιο, η χώρα θα εισέλθει σε ένα σκοτεινό τούνελ. Ο νέος πρόεδρος δεν θα αντικρίσει ούτε κοινοβούλιο, ούτε σύνταγμα», δήλωσε ο Εριάν αλ Έσαμ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.