ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΣΤΙΣ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΜΠΙΖΝΕΣ

Σε στασιμότητα έχει οδηγηθεί ο χώρος των Ανανεώσιμων Πηγών, τόσο εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, όσο και των καθυστερήσεων στις πληρωμές του «πράσινου» ρεύματος.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σαφή σημάδια κόπωσης καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην κατασκευή νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, καθώς ο πολλά υποσχόμενος κλάδος υπόκειται και αυτός (σε μικρότερο βαθμό από άλλους) τις συνέπειες της χρηματοδοτικής ασφυξίας, του υψηλού country risk, αλλά και της αβεβαιότητας που δημιουργεί το ταμειακό έλλειμμα του φορέα που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς των αιολικών, μια ξένη εταιρεία που έχει εναλλακτικές λύσεις για το ποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτήσει, θα προτιμήσει άλλες χώρες με μικρότερο ρίσκο. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για τις ξένες πολυεθνικές που είναι ήδη τοποθετημένες στην Ελλάδα και διαθέτουν χαρτοφυλάκιο έργων που αναζητούν χρηματοδότηση.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους κατασκευάστηκαν κυρίως εκείνα τα έργα που είχαν ξεκινήσει ή είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το 2011. Οι τράπεζες έχουν στην πραγματικότητα κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, τη στιγμή που τα ονομαστικά επιτόκια (εκείνα δηλαδή που «δίνουν» οι τράπεζες, ανεξάρτητα αν τελικά κινηθεί ένα δάνειο) έχουν φτάσει ακόμα και στο 11%. Στην πραγματικότητα, στα φωτοβολταϊκά επενδύονται σήμερα ιδιωτικά κεφάλαια που «τοποθετούνται» για να επωφεληθούν τις υψηλές αποδόσεις, και κάποια τραπεζικά κεφάλαια από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ειδικά για μεγάλα έργα.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι ξένες εταιρείες δίνουν θετικό σήμα για την ελληνική αγορά εφόσον αλλάξει το περιβάλλον και υπάρξει σταθερότητα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πηγές της αγοράς, η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστική και ως προς τις «ταρίφες» απορρόφησης του «πράσινου» ρεύματος αλλά κυρίως ως προς την ηλιοφάνεια και τα ανεμολογικά δεδομένα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.